esquiadors a grandvalira

Uns cons a l'accés al Tarter enfronten els comuns de Canillo i Encamp

El comú d’Encamp protesta perquè entén que s’indueix els conductors a aparcar al Tarter i accedir a pistes des d’aquí

Uns cons a l'accés al Tarter enfronten els comuns de Canillo i EncampFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La crisi que va portar Grandvalira al precipici de la desaparició va quedar resolta però ha deixat ferides obertes i la bona sintonia entre els socis no és la mateixa, bàsicament perquè els resultats a finals de la temporada depenen molt dels accessos que utilitzen els esquiadors per gaudir del domini que controlen Ensisa i Saetde. Això ha portat aquests dies a un enfrontament que es podria qualificar de frívol i fins i tot d’anecdòtic si no fos perquè ha comportat un profund malestar entre els comuns de Canillo i d’Encamp, que en definitiva defensen els interessos de les societats en què estan àmpliament representats. I tot per uns cons. Un cons situats a la carretera general que a ulls de Saetde tenien com a finalitat única conduir els conductors al pàrquing del Tarter i evitar d’aquesta manera que els esquiadors seguissin carretera amunt per arribar a Grau Roig o el Pas de la Casa. L’explicació que es dona des de l’altra banda és frontalment diferent, i aquests elements ubicats a la carretera justament a l’accés a l’aparcament del Tarter tenien com a objectiu facilitar el trànsit i evitar que el carril d’entrada a l’aparcament dificultés la circulació als vehicles que continuaven per la carretera general, bé fins a Soldeu, Grau Roig o el Pas de la Casa. A més, les fonts van afegir ahir que uns cartells informatius avisaven els conductors del desdoblament i de les opcions de seguir el trajecte recte o girar cap a la dreta. Darrere d’aquest conflicte hi ha només l’afer de la recaptació, ja que un dels principals barems per al repartiment dels ingressos a final de la temporada d’hivern és la porta d’accés dels esquiadors, ja que totes les zones estan connectades. Ahir a les vuit del matí els cons hi eren, però fonts del comú d’Encamp van indicar que van ser retirats, ja que la cònsol major Laura Mas –que ahir va declinar fer declaracions– va exposar aquesta problemàtica divendres passat a la Taula de Mobilitat, on va exterioritzar la seva protesta pel que va considerar una actuació incorrecta dels agents de circulació de Canillo.

Interpretacions

El que està clar és que les visions són del tot oposades. Mentre que el comú de Canillo defensa que la seva intenció era evitar retencions i facilitar el trajecte als vehicles que seguien per la carretera, des d’Encamp es fa una lectura molt diferent, i es veu la instal·lació d’aquests cons com una manera d’induir els conductors a aparcar al Tarter.

PREVISIÓ DE NEVADES INTENSES PER A LA SETMANA VINENT

Els mapes meteorològics preveuen que hi pugui haver precipitacions en forma de nevades, de diversa intensitat, durant la propera setmana. Tanmateix, segons les previsions del Servei Meteorològic, les precipitacions poden començar durant el dia d’avui, tot i que encara serien en forma de pluja. Pel que fa a la nevada, s’estima que podria tenir l’inici en la matinada de diumenge a dilluns, tot i que la cota de neu que s’establiria seria encara alta.Precisament, serà durant la tarda de dilluns que s’espera que hi hagi les nevades fortes. D’aquesta manera, la cota de neu anirà baixant progressivament des dels 1.500 metres que hi haurà a l’inici de les innivacions al començar el dia fins als 1.000 que serà el punt que se situarà durant la tarda. Serà al capvespre quan la cota de neu agafarà el punt més baix i es possible que es produeixin nevades entorn als 800 metres d’altitud. S’espera que els gruixos de neu que puguin quedar després que passi aquest front, poden oscil·lar entre els 10 i els 20 centímetres. Malgrat baixar la intensitat de les nevades, s’estima que dimarts encara podrien continuar, tot i que en aquest cas s’establiria un altre cop una pujada de la cota de neu que tornaria a situar-se altra vegada entre els 1.200 i els 1.500 m. Les precipitacions poden continuar durant dimecres i dijous, tot i que la lleugera pujada de temperatures que es pot donar podria fer que fossin en forma de pluja. Pel que fa a les temperatures, dilluns i dimarts els termòmetres registraran una baixada de més de cinc graus pel que fa a les temperatures màximes.

tracking