administració
El teletreball des de casa serà una opció per als funcionaris
La llei recollirà la modalitat del teletreball, que la ministra apunta que serà un pas endavant cap a la “conciliació laboral i familiar”
La modificació de la Llei de la funció pública recollirà la fórmula del teletreball per permetre que els treballadors públics puguin fer la jornada laboral des del domicili. Una opció que la ministra Judith Pallarés defensa que ajudarà “a la conciliació laboral i familiar” i que té tot el sentit perquè “hi ha feines que tampoc requereixen un espai físic” i, a més, la tecnologia permet aquest treball a distància. “Ho hem parlat amb el Govern, ho vam comentar també amb alguns dels sindicats, que els sembla molt bé. Evidentment no podrà estar obert a tothom ni tothom hi podrà tenir accés perquè hi ha gent que treballa de cara al públic. Haurem de veure com ho encabim”, va exposar la titular de Funció Pública. La ministra apunta que s’està treballant en la regulació i en aspectes com ara “qui hi podria tenir accés, qui ho podrà sol·licitar i sota quines circumstàncies, com es controla que la gent està a casa i està treballant. Penso que això serà un avenç per a la conciliació i té molts avantatges”. De fet, assenyala, també suposa que es pugui replantejar la necessitat d’espais físics perquè “cada cop sembla que en necessitem més quan hi ha una sèrie de feines que segurament no requereixen tant tenir un espai físic”. I afegeix que ho permet la tecnologia perquè “avui dia de forma telemàtica es poden fer moltes coses” i també el nou plantejament de tasques amb l’avaluació per productivitat: “tu tens unes tasques i unes feines que estan marcades setmanalment i que estiguis o no divendres les hauràs d’entregar. És un exemple, no sé si ho acabarem definint així però és un model contemplat en d’altres institucions”.
La transformació digital
La simplificació, la digitalització de l’administració és l’altre gran repte del ministeri de Pallarés. Una conversió que, apunta la ministra, tindrà un efecte en els llocs de treball. Per exemple, en aquells dirigits a l’atenció al públic i en els seus horaris per la voluntat de fer créixer els tràmits en línia. “Si la voluntat és que puguis fer un tràmit des del telèfon al final es necessita algú molt més al back office que al front office”, afirma. Un procés de transformació que ja reflecteix el pressupost d’aquest any i que no únicament té a veure amb la relació entre l’usuari i l’administració, també en la simplificació i automatització d’algunes tasques i, per tant, a reduir la càrrega d’algunes feines. “Quan pensem en els llocs de treball del futur també hem de tenir en compte que alguns desapareixeran i se’n crearan de nous”, assenyala. Una transformació, però, que ha de ser de país per contribuir al creixement econòmic i a la competitivitat del país, reivindica. “Estem elaborant un projecte de taula digital de forma transversal amb tots els ministeris que tingui aquesta visió més de país, no únicament de l’administració pública”, exposa. I afegeix que “vivim en un món absolutament digital on les oportunitats de negoci estan a la xarxa” i que no val a badar: “Això va molt de pressa i té els seus avantatges i desavantatges: hi ha una part del recorregut que ja l’han fet altres i nosaltres podem arribar a invertir en la part més innovadora, aprofitant l’experiència d’altres, però evidentment ens hem de posar al dia i no hi ha gaire temps per fer-ho”.
CATÀLEG DE FORMACIONS I REVISIÓ DE LES COMPETÈNCIES
Durant aquest any també s’ha d’haver tancat el reglament de carrera professional amb els complements salarials afegits. Un nou model que premiarà la formació, els mèrits professionals, mentre que traurà pes a l’antiguitat. Un model que necessita afegits com ara un catàleg de formacions. “Fins ara hem treballat en funció de la demanda dels directors” i hi ha hagut una inversió destacada en formació relacionada amb la UE, assenyala la ministra. Ara, afegeix, “necessites un catàleg de formacions per a cada lloc de treball. Ha d’haver-hi formació per tothom perquè a més ha de puntuar per la carrera”. En línia amb això també s’han de revisar les competències associades a cada lloc de treball “perquè l’actual està una mica obsolet”. Canvis que afectaran el funcionariat en un moment en què el clima laboral s’ha pacificat. “Crec que ara mateix es respira el diàleg, que és la primera fita que tenia”, diu la titular de Funció Pública. A més, creu que hi ha una nova concepció de la feina entre aquells que entren a l’administració pública: “Algú jove, que és la nova mà d’obra que tindrem, no està tan preocupat perquè li valorin l’antiguitat, com per tenir certa llibertat d’horari, que se li valori la feina que fa o rebre formació.”