Televisió

Un documental de TV3 tracta el conflicte entre avortament i Coprincipat

L'audiovisual titulat 'El mirall andorrà' mostra diversos punts de vista a través del testimoni anònim de dones que asseguren haver avortat fora del país, de les presidentes d'Stop Violències i Acció Feminista, i de professionals de la salut i polítics del país

El documental de TV3 'El mirall andorrà' tracta el conflicte entre l'avortament i el Coprincipat

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La televisió pública de Catalunya (TV3) ha emès aquesta nit el documental 'El mirall andorrà', que tracta la situació de la interrupció voluntària de l'embaràs vista a través d'una sèrie de testimonis anònims de dones que asseguren haver avortar fora del Principat. Un dels casos més destacats a l'audiovisual és el d'una jove, la Mireia, que afirma que amb12anys va ser violada per un noi de 17, que l'Estat andorrà no la va deixar interrompre l'embaràs i que en el moment de presentar la denúncia "el jutge em va dir que no ho fes perquè li destrossaria la vida a ell, que tenia17anys". En el documental també hi apareixen la presidentad'Stop Violències, Vanessa M. Cortés, qui afirma que "nosaltres venim a Catalunya a comprar drets, sou la nostra Londres" i la presidenta d'Acció Feminista, Antonia Escoda, qui comenta que "la decisió d'avortar no és fàcil i ets un criminal en aquest país".

A la banda contrària a canviar la llei hi participen, entre altres, l'ex-síndic general i un dels pares de la Constitució andorrana, JordiFarràs, l'empresària i única dona ponent de la Constitució, Maria Reig, l'exsecretari general del Copríncep episcopal, Joan Massa, i Angelines Mas iQuimaCalvó, sufragistes pel vot a Andorra als setanta, els quals lamenten que aquesta situació pugui posar en dubte el Coprincipat que ha servit per mantenir l'Estat. A aquesta responsabilitat també hi apel·len el ministre de Salut, Joan MartínezBenazet, i el titular de Finances, Eric Jover. Pel que fa a l'opinió dels professionals de la salut, el reportatge parla amb diversos professionals que destaquen la manca de demanda d'informació per part de les dones "perpor a quela policia estigui fora de la consulta esperant" i asseguren que "no sabem fins a quin punt podem informar, però la pregunta és, quan comença la vida de la persona?".

Els col·lectius feministes lamenten que el sistema d'acompanyament és poc ambiciós i critiquen elSIAD, i el pagament d'aquest servei enfronta els posicionaments de l'advocat Alfons Clavera i del raonador del ciutadà, Marc Vila, ja que el primer afirma que és inconstitucional que s'informi i s'ajudi a un avortament mentre que Vila defensa que el servei està d'acord amb la legislació del Principat i queéslícit que Govern ho pagui. També debaten sobre aquest tema les conselleres generalsJudithSalazar(PS), Eva López (LA) iMònicaBonell (DA). MentreSalazarcritica lanul·lacobertura que hi ha per a la salut sexual i reproductiva, López aposta pelSIADi Bonell manifesta que "no hi ha denúncies a la Batllia".

tracking