finances

Jover diu que formar part del Banc Social Europeu no és excloent de l'FMI

El ministre veu l’opció interessant però alerta que augmentaria l’endeutament i que s’ha d’estudiar

Jover diu que formar part del Banc Social Europeu no és excloent de l'FMIFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Finances, Eric Jover, va respondre ahir a la proposta del PS d’entrar a formar part del Banc de Desenvolupament Social Europeu en detriment de l’FMI. Segons el ministre, la proposta és “interessant”, però va afirmar que en cap cas l’entrada a un organisme no és excloent de l’altre. En tot cas, Jover va indicar que el Banc de Desenvolupament té elements positius però que també requereix incrementar l’endeutament

–l’entrada tindria un cost aproximat de tres milions d’euros–, per la qual cosa “s’ha d’estudiar”.

El motiu pel qual el PS defensa l’entrada al Banc de Desenvolupament és perquè permet demanar finançament per a projectes socials amb un tipus d’interès baix. En aquest sentit, el titular de Finances es va mostrar sorprès amb el fet que els socialdemòcrates considerin interessant aquesta opció per invertir en habitatge. “La setmana passada vam debatre el pressupost de l’Estat i el PS va presentar una esmena per reduir la partida destinada a habitatge”, va recordar, tot afegint que “sorprèn que no utilitzin el finançament del país i optin per finançament extern que comporta un tipus d’interès, encara que sigui baix”.

Qui també va reaccionar en declaracions al Diari sobre la qüestió va ser l’exministre de Finances Jordi Cinca, ja que va ser ell qui va tenir el tema sobre la taula en la legislatura de Toni Martí. Segons Cinca, en el moment que la possibilitat va sorgir el Govern tenia sobre la taula qüestions de gran envergadura com, per exemple, el desplegament del marc fiscal i l’acord monetari, motius pels quals el projecte va quedar en segon pla. Amb tot, va coincidir amb Jover a destacar que els dos organismes poden ser compatibles. “Són dos debats diferents. Formar part del Banc de Desenvolupament no et farà ser un país més sòlid, sinó tenir més fonts de finançament”, va indicar. En aquesta línia, va explicar que en el seu moment no es va considerar una opció prioritària perquè “Andorra no té un problema de finançament, ho fa a través dels bancs i amb l’emissió de deute públic”.

Per la seva banda, els socialdemòcrates Pere López i Jordi Font es van reunir ahir a París amb la vicepresidenta d’estratègia i desenvolupament social per conèixer-ne els detalls de funcionament. A la trobada, els consellers van poder constatar que el Banc de Desenvolupament permet obtenir finançament a un tipus d’interès molt baix i que posa a disposició dels països membres experts en diferents temàtiques socials per dur a terme els projectes en matèria d’habitatge o sanitat, entre d’altres.

tracking