agricultura

Medi Ambient analitza el cultiu de cànnabis terapèutic al Canadà i Suïssa

Calvó afirma que la possibilitat de cultivar marihuana terapèutica està una fase “prèvia”

Medi Ambient analitza el cultiu de cànnabis terapèutic al Canadà i SuïssaANA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat està analitzant els models de producció de cànnabis terapèutic del Canadà i Suïssa per veure si es poden implementar a Andorra. “Estem mirant diversos models, tot i que encara no els tenim tots sobre la taula i no els hem pogut analitzar, però sabem que existeixen models d’èxit i hem de mirar com s’han implementat”, va explicar ahir la titular del ministeri, Sílvia Calvó, durant la compareixença davant la comissió legislativa d’Economia per exposar les línies estratègiques del departament d’Agricultura.

Calvó va emmarcar aquest conreu en el marc del full de ruta per diversificar i donar continuïtat a la ramaderia i agricultura del país. “És un projecte que s’està estudiant perquè se’ns va venir a presentar des del sector privat, però voldria remarcar que aquest és un element més de diversificació, ja que també tenim un projecte de recerca sobre els nabius i estem treballant en possibles usos alternatius del tabac, com la producció de cosmètics a través de la biotecnologia”, va apuntar.

En aquesta línia, Calvó va manifestar que l’afer no tan sols afecta el departament d’Agricultura i, per aquest motiu, “hem creat un grup de treball transversal amb els ministeris amb qüestions relacionades, com són Interior, Salut i Economia”. I va reiterar que la possibilitat de cultivar marihuana terapèutica es troba en una fase “molt prèvia”, ja que “encara estem en procés d’avaluar el projecte privat que ens van presentar i hem de buscar un model que ens doni garanties”.

En relació amb el cultiu de cànnabis, la consellera de terceravia+Unió Laurediana+Independents Carine Montaner va intervenir en el torn de preguntes al·legant que “l’any passat uns inversors van presentar un projecte per instal·lar una empresa farmacèutica al país per fer productes amb l’extracte del cannabidiol”. Així, va explicar que aquesta mena de cultiu podria tenir gran interès per al país i que s’ha de tenir en compte que es tracta d’una varietat de marihuana que té finalitats terapèutiques “gràcies a la molècula curativa que incorpora i no té cap extracte de tetrahidrocannabinol”, que és el tòxic psicoactiu. Tanmateix, Montaner va posar en relleu que també seria necessari fer molta pedagogia amb les famílies per la problemàtica actual amb les drogues al Principat.

Per la seva banda, el president suplent del grup parlamentari de terceravia, Joan Carles Camp, va expressar la seva preocupació per les alternatives al cultiu del tabac, el qual va catalogar de “mort, ja que no arribarà a durar trenta anys més”. Camp va apuntar que les mesures de diversificació són petites accions, “però actualment el sector agrari viu del conreu de tabac”, i va indicar que “s’ha de buscar i trobar un substitut que asseguri el futur del sector”. En aquest sentit, Calvó va expressar que no “existeix un únic substitut del tabac, perquè sabem que és difícil tenir una altra mena de cultiu que supleixi els beneficis que aporta”. I va afegir que la intenció és trobar un ventall de possibilitats destinades a obtenir diverses línies d’ingressos que puguin pal·liar la caiguda del tabac. També va matisar que “sabem que aquest cultiu no desapareixerà d’un dia a l’altre” i valorar la resta de productes.

PARTIDA DE QUASI UN MILIÓ D'EUROS PER A L'ESCORXADOR

Els pressupostos per a l’exercici del 2020, que es van aprovar la setmana passada a la sessió de Consell General, inclouen una partida de 800.000 euros per al manteniment i la renovació de l’escorxador municipal. En aquest sentit, durant la compareixença la ministra Calvó va afirmar que l’escorxador és un element clau de la cadena de producció de la carn d’Andorra, “el nostre producte de qualitat”. Per aquest motiu, va indicar que la instal·lació té vint anys i necessita reformes importants, ja que “entenem que ha d’estar en un estat òptim”. Així, des del ministeri s’ha engegat un pla de remodelació de l’espai que permetrà renovar i modernitzar l’escorxador perquè tingui les condicions “que es mereix”. Calvó també va apuntar que s’està incentivant la producció de carn amb la indicació geogràfica protegida del producte andorrà. I va afegir que estan treballant amb els ramaders per optimitzar i millorar la gestió de les explotacions, la qual “fins ara potser no era la més òptima i considerem que hem de donar-hi un impuls des del ministeri”.

tracking