Reivindicació feminista
Concentració a l'edifici administratiu pel Dia de la Dona
Espot ha explicat que aquesta ha estat una forma de testimoniar el suport a la causa defensada al 8 de març
Prop d'un centenar de funcionaris han participat en l'aturada d'un minut pel Dia de la Dona que Govern hi havia convocat aquest migdia a les 13 hores. El cap de Govern, Xavier Espot, ha afirmat durant l'acte que la concentració "és una forma per part de les institucions públiques i dels representants polítcs de Govern de testimoniar el nostre suport a la causa que es defensa el 8 de març que és el Dia Internacional de la Dona". D'altra banda, Espot ha respost les crítiques rebudes per part del PS per no participar a la manifestació celebrada ahir a la tarda al Principat "la respectem i compartim moltes de les qüestions que es van aixecar" però que "enteníem que era una iniciativa liderada per les associacions feministes del país i el protagonisme havia de raure en aquestes i en la societat". I és que, durant la roda de premsa oferida avui per la formació socialdemòcrata, la consellera Judith Salazar, havia reclamat un mínimde participació, a l'acte del 8 de març, dels grups que donaven suport a la majoria. La membre del Comitè Executiu del PS, Cristina Valen, ha afegit que "un Govern ha de governar per a tothom: cada dia ha de ser 8 de març, però ahir era un moment per sortir al carrer a reivindicar la lluita feminista".
Mig miler de manifestants
Mig miler de persones van tenyir de morat les avingudes Carlemany i Meritxell ahir per reclamar polítiques d’igualtat entre dones i homes a Andorra. Però sobretot van alçar la veu per l’avortament, un dret que a Andorra està prohibit sota qualsevol supòsit i que, després del documental de TV3 El mirall andorrà, està més al carrer que mai. De fet, el lema de la mobilització, que figurava a la pancarta que liderava la manifestació, era “El 8M exigim els nostres drets” i de ben a prop el seguia una pancarta de l’associació Stop Violències que deixava clara la principal reivindicació: “Avortarem.”
Les associacions Stop Violències i Acció Feminista van ser les encarregades d’organitzar la mobilització, que va començar a la plaça Coprínceps i va finalitzar a la plaça del The Cloud . Abans de donar el tret de sortida a la manifestació, una batucada i els Castellers d’Andorra, que van fer un pilar de quatre íntegrament amb dones, van ser els encarregats de començar a fer soroll i de cridar l’atenció de tothom qui caminava per l’eix comercial.
El so dels tambors va dirigir els manifestants avinguda Carlemany avall i, durant el camí es van sentir clams tradicionals com “fora els rosaris dels nostres ovaris”, “els drets de les dones també són drets humans” o “visca la lluita feminista”. Entre els cartells destacaven missatges com “no és no, i si vols més flexibilitat apunta’t a ioga”, “menys religió, més evolució” i “comença el matriarcat”, frase de la coneguda sèrie de Netflix La casa de papel.
A l’alçada de l’Illa Carlemany la manifestació, que estava integrada per gent de totes les edats però destacava una gran presència de gent jove, es va aturar i la batucada va tornar a agafar protagonisme. Durant el camí cada vegada s’hi afegia més gent i, en matèria d’avortament, es va sentir un clam breu però concís: “Espot, sí que es pot.” Un crit que recordava la campanya electoral del març passat, però, en aquesta ocasió no hi havia tanta presència de polítics, a excepció del partit socialdemòcrata.
“M’imagino que hi ha menys polítics que l’any passat perquè no estem en campanya electoral, i ho trobo lamentable perquè el que estem reivindicant aquest any és exactament el mateix que l'any passat: uns drets que han de ser evidents i els mateixos per a homes i per a dones”, afirmava amb contundència la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili. “Tot i això, penso que el que seria realment interessant és que hi haguessin fets. Aquests dies s’ha parlat de l’avortament, i hem de demanar als nostres polítics que tinguin el valor d’afrontar una situació totalment anòmala que no ha de ser tan insalvable, és qüestió de valentia”, afegia. I va recalcar que l’avortament “no és un tema de colors polítics sinó de drets humans”.
En aquest sentit, Cristina Modesto, de 17 anys, recordava que “Andorra és un dels tres països on l'avortament encara no és legal, toca lluitar, no només avui, sinó cada dia”. I la seva companya de la comissió jove d’Acció Feminista Judith Avilés destacava que “respecte a l’any passat hi ha hagut un augment de gent, sobretot de joves. Estem molt contentes que aquest moviment vagi guanyant adeptes”.
Qui no va ser tan optimista sobre la participació tot i viure la jornada amb “molta emoció”, va ser Mercè Cortés, que remarcava que “és una llàstima que no hagin sortit totes les dones al carrer. Encara vivim en un país on hi ha por de ser assenyalat i això fa que ens quedem a casa. Estem en un país opressor i nosaltres mateixos ens reprimim més”. En la mateixa línia, Gili va expressar que “fa poc que la gent s’atreveix a sortir al carrer, crec que hi ha gent que encara té por i això és molt trist”.
Tot i que la majoria de persones que es va mobilitzar eren dones, Gisela de Aro va celebrar que hi hagués una considerable presència masculina a la manifestació: “En aquesta societat hi ha molt de masclisme, i ells també ho han de canviar. Volem que es trenqui amb la idea que el feminisme assenyala els homes, volem igualtat.” I Roger Figuerola, aliat feminista, explicava que va decidir sortir al carrer perquè “els homes som part del canvi, i m’agrada veure que en una societat tan tancada com l’andorrana cada vegada es fa més soroll per reivindicar els drets socials”.
En els manifests que es van llegir un cop es va arribar a la plaça The Cloud, Vanessa M. Cortés, des de Stop Violències, va al·legar que “volem els nostres drets, però no només els de les dones, sinó tots els que figuren en tractats internacionals i als quals el Govern s’ha compromès”. Antònia Escoda, d’Acció Feminista, va destacar que “fins que no acabem amb la violència contra les dones, la democràcia no serà ni justa ni legítima”.
D’altra banda, la mobilització de la Seu va tallar el trànsit a l’N-145, l’accés cap a Andorra, durant uns vint minuts.