Cooperació
Ministres iberoamericans debaten sobre el turisme sostenible
La XXII Reunió ministerial iberoamericana s'ha iniciat aquest matí al Centre de Congressos d'Andorra la Vella
Ministres de turisme de diversos païsosd'Amèrica Central i del Sud estan des d'aquest matí a Andorra amb motiu de la XXII Reunió ministerial iberoamericana. A la trobada, que se celebra al Centre de Congressos d'Andorra la Vellafinsdemà, s'estan debatentles línies estratègiques lligades a les polítiques de sostenibilitat que cal aplicar per desenvolupar el sector. La sessió inaugural s'ha dut a terme aquest matí i ha comptat amb la participació del cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Turisme, Verònica Canals, i RebecaGrynspan, secretària general iberoamericana. Durant la reunió, Espot ha remarcat que "sostenibilitat i turisme han d'anar de la mà" i ha afegit que "hem de debatre sobre els models de turisme per assegurar la continuïtat futura sobre la base econòmica, mediambiental i cultural", segons ha informat Govern en un comunicat.
Recepció inaugural
La reunió de ministres de Turisme estudiarà la possibilitat de fer un acord transversal entre les seguretats socials dels diferents països membres per tal que les cotitzacions dels temporers es puguin computar en els territoris d’origen. Així ho va avançar ahir la titular de la cartera de Turisme, Verònica Canals, durant l’acte d’inauguració de la ministerial, on va destacar que l’objectiu és tancar 10 fronts que s’hauran de posar sobre la taula durant la Cimera Iberoamericana del novembre: “Un dels nostres objectius dins de les deu línies estratègiques és el de la transversalitat entre els treballadors, volem que els treballadors que venen aquí de temporada i cotitzin, ho puguin plasmar al seu país d’origen.”
D’una forma més general, el que busca la ministerial d’aquesta setmana és tractar tres eixos que, segons Canals, són i seran imprescindibles per atraure turistes en un futur, que són “la innovació i la tecnologia, la formació i la capacitació i la sostenibilitat”. Aquest últim va ser el pal de paller que es va repetir en totes les ponències de l’acte inaugural i és que “és un punt que tenim tots en comú”, va dir Canals, que creu que la tendència mundial va a “escollir la destinació en funció la sostenibilitat del lloc”. A més, avisa que “és un dels punts en què tots coincidim perquè hi ha gent que pot decidir no anar a un lloc perquè troba que no és respectuós amb el medi ambient”.
En el cas del Principat, Canals va posar en relleu que la innovació i la tecnologia són els dos punts “més forts que tenim”, ja que “com que som petits, podem controlar molt millor els turistes que venen amb el big data”. El rastreig dels visitants és, doncs, un dels aspectes diferencials amb la resta de països iberoamericans que, per mida, tenen més problemes per conèixer els seus “costums, nacionalitats i trajectes”, va concloure Canals.
En aquest mateix relat, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, va lloar durant el seu discurs el paper d’Andorra en el turisme europeu i va destacar que, cada vegada més, els visitants seran part fonamental de l’economia mundial. “L’entreteniment serà una de les indústries que més creixement tindrà i serà peça clau en l’economia del futur”, va dir Grynspan, que no es va mostrar preocupada per l’afectació del Covid-19: “És cert que estem vivint un moment complicat amb el coronavirus, però tot això passarà i la cosa anirà a millor.”
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, també va fer la seva ponència i va posar molt en relleu el paper del turisme en el país. “Som un estat pròsper i modern i ens hem reinventat amb ofertes de neu i natura”, va concloure Marsol.