Justícia
El TS manté el vet d'apropar-se a la dona tot i el desig d'ella d'aixecar-lo
L’home va ser condemnat a 4 anys sense poder contactar-hi per haver-la maltractat
La sala penal del Tribunal Superior de Justícia (TS) manté la prohició d’apropar-se a la parella a un home condemnat per dos delictes menors. Un de maltractament en l’àmbit domèstic i un altre de lesions doloses a la dona. Els magistrats mantenen el vet, malgrat que la víctima va demanar que s’aixequés la prohibició dictada per la justícia. Els fets van passar l’abril del 2019 i l’home va ser condemnat per ordenança penal a tres mesos de presó condicional qualificada a no entrar en contacte amb la víctima per un període de quatre anys. La Batllia, en el marc de l’execució de la sentència, va desestimar la petició de suspendre la mesura de prohibició de contactar amb la dona demanada pel condemnat i la mateixa víctima. La denegació va ser portada al TS, que també ha desestimat el recurs.
Els magistrats assenyalen en la resolució que el recurrent va justificar la petició en el fet que ara segueix de forma voluntària un tractament pel consum d’alcohol, l’origen dels delictes, i que el tribunal no dubta de la seva voluntat de reinserció, la qual cosa és positiva per a una eventual futura vida familiar.
Malgrat això, diuen, el risc per a la integritat física i psíquica de la víctima encara existeix independentment de les manifestacions d’aquesta darrera. Cal recordar, afegeixen els magistrats, que va ser la víctima que va sol·licitar en la denúncia al servei de policia una ordre d’allunyament respecte el processat.
Els magistrats de la sala penal del Tribunal Superior continuen l’escrit indicant que la demanda d’aixecament de la mesura sembla “inoportuna” a data d’avui. I és que consideren que el recurrent i condemnat haurà de demostrar en el futur la seva total reinserció social en el temps, per pretendre una modificació de la mesura. I és per això que el TS aplica, de moment, un principi de precaució “donat que és difícil per a aquesta sala d’apreciar el risc de tal aixecament”.
DIR "PUTA", "FILLA DE PUTA" I "MALA MARE" NO SÓN INJÚRIES
El Tribunal de Corts ha absolt un home processat per un delicte d’injúries a la seva exdona, amb la qual havia estat casat 15 anys, a la qual va dir per telèfon que era una “puta”, una “filla de puta” i una “mala mare”. La fiscalia tampoc considerava l’existència de cap delicte, però el cas va arribar a judici de la mà de l’acusació particular de la dona que demanava una pena de sis mesos d’arrest domiciliari condicional i el pagament de 74,81 euros en concepte de factures de psicòleg i de 500 euros en concepte de pretium doloris. El tribunal indica que les expressions s’han de posar en el context en què es proferiren, el d’una mala relació i conflicte entre l’acusat i la dona. Quant a les expressions “filla de puta” i “puta” diuen que no consta que anessin acompanyades d’altres de denigrants o vexatòries, ni la seva reiteració, ni un persistent ànim injuriós en l’acusat. Al contrari, indiquen, consta el seu pesar ja que després va enviar un missatge demanant disculpes.