HABITATGE

El Govern construirà 44 pisos socials en un terreny cedit per la capital

El comú de la capital cedeix un terreny d’uns 3.000 metres quadrats perquè l’executiu inverteixi 4,2 milions en immobles de lloguer a preus econòmics

El Govern construirà 44 pisos socials en un terreny cedit per la capitalCOMÚ D'ALV / TONY LARA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern i el comú d’Andorra la Vella van escenificar ahir la signatura d’un protocol d’acord per a la construcció de 44 habitatges “d’ús social i de preu assequible” destinats al mercat de lloguer. En aquest sentit, la corporació cedirà gratuïtament una superfície de 2.822 metres quadrats ubicada a la zona del passatge Borda Nova, davant de Jovial, perquè l’executiu pugui invertir els 4,2 milions pressupostats per als propers tres exercicis. La previsió, segons va estimar el cap de Govern, Xavier Espot, és que les obres, que també projecten un aparcament de 500 places i una zona verda, puguin estar enllestides “cap a final del 2022 o principi del 2023”.

“Acomplim un objectiu de país per facilitar l’accés a l’habitatge, que és la problemàtica social més urgent”, va afirmar Espot. Així doncs, el document que es va signar ahir constitueix “una declaració d’intencions” que ha de derivar en un conveni entre totes dues parts. Per accelerar els tràmits, el líder de l’executiu va sostenir que en un termini inferior als tres mesos s’hauria d’aprovar la declaració d’interès nacional del projecte.

En segona instància, Espot va sostenir que a la parcel·la es podria construir un altre bloc de pisos, adjacent al de la primera fase, amb capacitat per a seixanta habitatges. Pel que fa a la inversió d’aquesta segona infraestructura, el cap de Govern va declarar que es podria finançar a partir del fons publicoprivat.

En qualsevol cas, una de les qüestions que restaran pendents fins a la signatura del conveni són les condicions d’accés a aquests immobles i la naturalesa dels habitatges, així com també el seu preu de referència. Previsiblement, els pisos “d’ús social” seran a càrrec “íntegrament” del Govern, mentre que els pisos “a preu assequible” podran rebre ajuts públics. De totes maneres, Espot va insistir que “anirem cas per cas i llogater per llogater”.

Per últim, el cap de Govern va destacar la “generositat” del comú d’Andorra la Vella per “vetllar per l’interès de la parròquia i l’interès nacional”. Preguntat sobre la possibilitat d’assolir acords d’aquestes característiques en altres parròquies, Espot va declarar que “en tots els comuns governats per DA, L’A i SDP hi ha hagut converses per fomentar la rehabilitació d’edificis”.

No obstant això, Espot també es va recordar d’altres comuns “que s’han omplert molt la boca amb polítiques d’habitatge i encara estem en espera d’una proposta concreta”, en clara al·lusió a la corporació escaldenca liderada per la socialdemòcrata Rosa Gili.

La col·laboració de Marsol

Finalment, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va manifestar “ser conscient de les necessitats del país”, raó per la qual va reivindicar l’esperit col·laborador de la seva corporació. “Era pràcticament una obligació. Ho portàvem al programa i ho vam dir a la campanya”, va remarcar Marsol, que va apuntar que l’indret escollit contribuirà “al futur creixement de la parròquia”.

DESTACAT

La primera fase del projecte preveu la cons­trucció de 44 habitatges d’ús social i de preu assequible, una zona d’aparcament de 500 places i un espai de zona verda. La inversió comptarà amb un pressupost de 4,2 milions d’euros.

La superfície dels terrenys que ha cedit el comú d’Andorra la Vella és de 2.822 metres quadrats i estan ubicats a la zona del passatge Borda Nova, davant dels edificis de Jovial. La corporació espera que l’indret contribueixi al “futur creixement de la parròquia”.

La finalització de les obres està prevista per “a final del 2022 o principi del 2023”. Abans se signarà el conveni entre les dues parts i el Govern aprovarà la declaració d’interès nacional del projecte per accelerar els tràmits.

La segona fase del projecte preveu la construcció de seixanta habitatges d’ús social i de preu assequible, adjacents al primer bloc de pisos. El finançament provindria del fons publicoprivat.

tracking