Mireia Garcia

“Les mesures són necessàries per no saturar el sistema sanitari”

La metgessa explica que la principal diferència del coronavirus amb una grip comuna és que el contagi és exponencial tot i que recorda que en la majoria de persones no és greu.

“Les mesures són necessàries per no saturar el sistema sanitari”SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La metgessa Mireia Garcia explica de forma entenedora què és i com afecta el coronavirus, així com el perquè de les mesures dràstiques que cal prendre per frenar-lo. Garcia vol transmetre un missatge de calma però apel·la a la responsabilitat de la ciutadania i anima a tothom a ser proactiu en el paper que correspon ara a cada persona.

Andorra ja és país de transmissió comunitària. Què significa?

Entenem transmissió comunitària quan en una regió hi ha casos d’una malaltia en la qual no es poden relacionar entre si ni tampoc amb un cas importat. Si no podem relacionar el cas perquè ha vingut d’un país de risc o que aquesta persona ha tingut contacte amb una altra persona ja confirmada ja pots dir que hi ha una transmissió comunitària.

Quina diferència hi ha entre el Covid-19 i una grip comuna?

La infecció per Covid-19 provoca febre, tos, dificultat respiratòria i després es pot acompanyar d’altres patologies associades com poden ser la mucositat, mal estar general i altres. Per tant, els símptomes són molt similars als d’una grip comuna i clínicament pot costar una mica diferenciar-los. La diferència bàsicament és que es tracta d’una malaltia nova per a la qual no hi ha ningú que estigui immunitzat. Per tant, tots podem passar aquesta malaltia. En canvi, per a la grip, com que existeix vacuna i ja l’hem passat, tenim certa protecció i fa que no siguem tan vulnerables.

La diferència principal és, doncs, el nombre de persones que es poden contagiar?

Sí. Hi ha una diferència pel que fa al nombre de reproducció bàsica que és el nombre de persones que un pacient pot infectar. Amb el Covid-19 estem parlant de dos tirant a tres persones, mentre que amb la grip aquest nombre és inferior. Això vol dir que si jo m’infecto puc infectar-ne dos o tres i aleshores el nombre de casos es multiplica molt més de pressa que en el cas de la grip. Això, sumat al fet que tots som vulnerables i que no hi ha ningú que pari la infecció, fa que l’increment de casos pugui ser exponencial en un període molt curt del temps, cosa que amb la grip no passa.

Això explica les mesures dràstiques que s’han implementat per frenar el virus tot i que el seu índex de mortalitat és baix?

Sí. Les mesures són necessàries per no saturar el sistema sanitari, més que no pas per la gravetat de la malaltia, que ho pot ser en alguns casos. Si som molts els que ens posem malalts alhora l’atenció no podrà ser l’adequada. I a més, a això se li suma que altres patologies més habituals no podran rebre resposta perquè el sistema estarà saturat. Per això l’objectiu és que, si la població s’ha d’infectar, ho faci de forma progressiva i no de forma brusca perquè tots puguem rebre una atenció sanitària adequada si la necessitem.

Hi ha qui diu que és bo que tots passem la malaltia per immunitzar-nos. És cert?

Per una banda interessa que la gent la passi per un tema d’immunització i per fer també de bloqueig de la transmissió perquè, si jo l’he passat, en principi no la puc tornar a passar. Però, si hi ha molta gent que l’agafa alhora, el sistema sanitari es col·lapsa.

Els nens són grups de risc?

Amb l’evidència que tenim fins ara, el que es veu és que la majoria de casos greus són gent majors de 60 anys i gent que té patologies prèvies. Els nens en si no són grups de risc pel que fa a la gravetat de malaltia. Es pressuposa que els infants s’han infectat però d’una manera més asimptomàtica i aquí queda el dubte de si ells poden ser transmissors de la malaltia sense patir un quadre. Davant aquest dubte, el que es recomana és protegir els infants perquè no amplifiquin la transmissió. Per tant, no és pensant en el seu risc individual, sinó en el risc de la comunitat.

En el cas que algú tingui sospites de tenir el coronavirus, què ha de fer?

Cal deixar clar que, si jo tinc simptomologia respiratòria, no necessàriament he de tenir el coronavirus. És més, el més probable és que no el tingui. Tot i això, no es recomana que es vagi a l’hospital per no saturar-lo i també perquè, si fos Covid, no passar-lo a altres persones que si estan allà probablement estan en una situació de vulnerabilitat i el fet que jo hi vagi i els passi el virus els pot produir un quadre greu. Per tant, que es quedin a casa, que truquin al seu metge o al 188 o 116, on els donaran les indicacions a seguir.

tracking