Mor el turista de Madrid traslladat a l'hospital de Sant Pau
En total ja sumen 14 els positius pel Covid-19, dels quals quatre es mantenen hospitalitzats
El turista que va patir un atac de cor mentre esquiava i que va ser traslladat a Barcelona va morir diumenge en no superar la malaltia cardíaca. Tanmateix, també va donar positiu pel Covid-19, però aquest no va ser determinant per a l’èxitus, tal com va dir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’ahir al vespre. Al país ja s’han detectat un total de 14 positius per coronavirus, que es comptabilitzen de la següent manera: al pacient que ja va ser donat d’alta i a la dona de 87 anys s’hi van sumar els dos fills, el gendre, tres contactes d’aquests que també eren docents, el turista madrileny, l’home que estava a l’UCI amb pronòstic greu però estable i quatre persones del personal sanitari del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. D’aquests, quatre es troben ingressats a l’hospital.
Pel que fa a les sospites, el nombre de persones pendents de diagnòstic s’eleva a 43, de les quals quatre es troben en aïllament a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. A més a més, arran de l’augment de positius, el nombre de contactes que cal que extremin les precaucions supera ja les 400 persones. També va confirmar que hi havia tres residents a El Cedre que havien tingut símptomes respiratoris i que se’ls havia posat en habitacions individuals. Tanmateix, Martínez Benazet va dir que “aquesta mesura s’adopta per precaució, perquè aquestes persones no han tingut contacte amb cap que estigui contagiada de coronavirus”.
D’altra banda, i pel que fa als alumnes dels dos docents que han donat positiu per coronavirus, el titular de Salut va dir que “desconeixia” si se’ls havia enviat cap carta amb alguna mesura, com prendre’s la temperatura, però sí que va dir que no era res dolent i que entrava dins de la prevenció necessària.
Resultats més ràpids
Una altra de les mesures que va anunciar el ministre Martínez Benazet va ser que, a banda de l’Institut Carlos III de Madrid, des d’ahir mateix es va començar a treballar també amb un laboratori de Barcelona per tal de poder obtenir més de pressa els resultats de les proves del Covid-19, ja que la situació de la Comunitat de Madrid estava col·lapsant el primer i s’estaven endarrerint els resultats més del que era habitual. A més a més, el titular de la cartera de Salut va exposar que també s’estava amb França, per si calia començar a fer proves als laboratoris de Tolosa.
Sobre els períodes de confinament, i en relació amb el que s’havia dit des d’Espanya, que probablement s’haurien d’ampliar, el ministre va dir que “els quinze dies són una referència que ens hem marcat. Però cal veure l’evolució de la pandèmia. Ara per ara no podem dir quants dies seran els que caldrà aplicar les mesures, però ho anem analitzant dia a dia per tal de poder anticipar-nos-hi”. El ministre de Salut va afegir que “les mesures que estem prenent són per tal d’alentir la propagació de la pandèmia i que no entri en col·lapse el sistema sanitari amb un pic molt alt, com pot passar a qualsevol país del món. Totes les mesures són preses sota criteris tècnics i amb l’assessorament d’especialistes, com per exemple el doctor Oriol Mitjà, que ja ha iniciat un treball d’investigació per desenvolupar un tractament”.
En relació amb les mascaretes per al personal sanitari, Martínez Benazet va recordar que “hi ha hagut un trencament d’estoc a nivell mundial”, però va afegir que “hem aconseguit trobar un proveïdor que ens en facilitarà de les FFP2, que són les que han d’emprar el personal sanitari per tal de no contagiar-se”. El ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, va dir sobre aquest tema que “s’ha decretat una compra amb caràcter d’urgència i s’han adquirit un total del 5.000 unitats”.
Finalment, sobre el cas de la persona que es troba a Portugal però que provindria del Principat i que va donar positiu pel Covid-19, el ministre Jover va dir que l’executiu no era coneixedor del cas, però que “avui (per ahir) mateix la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha activat els protocols diplomàtics per tal de veure la relació que té aquesta persona amb Andorra i veure així si hem de prendre alguna mesura”.
ES CONSENSUA UNA GUIA EDUCATIVA
La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Esther Vilarrubla, es va reunir ahir amb els representants dels tres sistemes educatius que hi ha al país. En aquesta trobada, les parts van consensuar una guia educativa per tal que es pugui traslladar a tots els docents. En la mateixa es parla de seguir, en la mesura del possible, l’activitat docent aprofitant tots els sistemes tecnològics de què es disposa actualment. En aquest sentit, i tenint en compte que l’aturada és temporal però no se sap la durada que tindrà, es va fer una aposta per la via telemàtica. També es va anunciar que els exàmens oficials queden ajornats fins a nova ordre.