justícia

El TS manté dins la 'causa BPA' les escoltes al lloctinent de Gao Ping

La Batllia, seguint la ‘doctrina Campos’, les havia extret del sumari en considerar que vulneraven els drets a la intimitat i al secret de les comunicacions

El TS manté dins la 'causa BPA' les escoltes al lloctinent de Gao PingFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La sala penal del Tribunal Superior de Justícia ha decidit mantenir dins la causa primera de BPA, la coneguda com a Gao Ping, les escoltes realitzades a Espanya a Yongping Wu Liu, considerat per la fiscalia del país veí com el lloctinent de l’empresari xinès investigat per blanqueig de diners i frau fiscal, entre altres delictes. L’eliminació d’aquestes escoltes del sumari podria deixar molt tocada la causa oberta contra 24 extreballadors de BPA, l’única que té el judici iniciat, tot i que ara es troba suspès a l’espera de la resolució de les qüestions prèvies.

El Superior, en una decisió comunicada ahir, manté les escoltes després de revocar una sentència de la batlle en funcions de guàrdia del 9 de desembre passat en què declarava que s’havien vulnerat els drets a la intimitat, al secret de les comunicacions i a un procés degut de Yongping per la incorporació al sumari dels documents. La sentència declarava que s’havien de retirar del procediment seguit a Andorra les intervencions telefòniques practicades al sotstinent de Gao Ping, així com els registres domiciliaris i qualsevol dada personal obtingudes en el marc d’una causa separada del cas Emperador oberta per les autoritats espanyoles.

La batlle prenia aquesta decisió seguint el que s’ha denominat doctrina Campos. És a dir, la sentència del Tribunal Constitucional que va obligar a retirar de la causa Gao Ping les escoltes realitzades a Espanya a l’exdirectiu de BPA Javier Campos, en determinar que les converses gravades en una causa no poden ser utilitzades per a una altra i tampoc es poden usar gravacions utilitzades per la justícia d’altres països.

‘Cas Emperador’

Les escoltes les va obtenir la policia espanyola en el marc del cas Emperador, obert contra l’empresari Gao Ping per blanqueig de capitals procedents de la màfia xinesa. Concretament es van obtenir en una peça separada d’aquesta causa que investigava presumptes negocis bruts de Yongping amb policies nacionals espanyols i policies locals de la localitat madrilenya de Fuenlabrada. La peça separada que va rastrejar la vinculació econòmica entre els citats policies i els líders de la trama ja està tancada. Tots els funcionaris de policia van ser absolts de qualsevol delicte per l’Audiència Nacional, en primer terme, i pel Tribunal Suprem, en última instància, el juliol de 2017.

La resolució va exonerar els policies en entendre que no havia quedat acreditat que aquests haguessin incorregut en un delicte de suborn, com els atribuïa la fiscalia, que demanava entre un i nou anys de presó per a ells. La sala va argumentar que no havia quedat provat que rebessin regals o donacions a canvi de favors de Yongping.

La Batllia va decretar la retirada de les escoltes després que l’advocat de Yongping presentés un procediment urgent i preferent de l’article 41.1 de la Constitució per una pretesa vulneració dels drets fonamentals del seu client reconeguts als articles 14 i 15 de la Carta Magna.

Contra la sentència va presentar recurs l’advocat del ciutadà xinès en considerar que s’havia de demanar que totes les parts presents a la causa Gao Ping retornessin els documents relacionats amb Yongping. També ho va fer la fiscalia, que va demanar la revocació de la sentència al·legant, entre altres raonaments, que la sentència no estava prou motivada en limitar-se a reproduir la decisió del Constitucional respecte al cas Campos. També va al·legar que el procediment utilitzat per l’advocat era inadequat.

I és en aquest darrer punt en el qual s’ha basat la sala penal del Superior per estimar el recurs del ministeri públic i decretar la revocació de la sentència. Els magistrats consideren, vist que la Batllia no pot decidir sobre la licitud de les proves en un procediment que s’està tramitant davant del Tribunal de Corts (la causa Gao Ping), que no és legítim l’ús del procediment urgent i preferent regulat als articles 15 i 16 de la Llei de la justícia com s’ha fet en aquest cas.

El Superior, després de revocar la sentència de la Batllia, matisa que perquè la part recurrent tingui alguna via per obtenir la tutela dels drets fonamentals que considera vulnerats en el marc de la causa Gao Ping ho ha de denunciar davant del Tribunal de Corts. Els magistrats insten Yongping a utilitzar la via de l’incident de nul·litat contra resolucions no fermes de l’article 18 ter de la Llei transitòria de procediments judicials, que és la que, en aquest cas, tindria la consideració del procediment urgent i preferent.

tracking