L'executiu avisa les empreses que acomiadin que es quedaran sense ajudes

El comerç avisa que no podrà resistir tres mesos sense ajuts amb la mateixa plantilla

Advertència a les empreses que acomiadinFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu del Govern, Eric Jover, va advertir ahir les empreses que acomiadin treballadors abans que es desenvolupin les mesures econòmiques previstes a la llei òmnibus per pal·liar els efectes del coronavirus que no podran acollir-se a les ajudes que s’acordin. Ho va fer després de lamentar tenir coneixement que hi ha empreses que estan preparant plans d’acomiadament. Jover va afegir que “no es poden aprofitar aquests dies de tancament per despatxar treballadors”, i va instar la patronal a ser corresponsable. “S’ha de mantenir els treballadors i les seves retribucions perquè són la base de la piràmide econòmica i de la societat”, va indicar el portaveu.

Reunió amb el comerç

Les principals marques comercials van reclamar ahir al Govern suport per resistir una crisi que es preveu que sigui molt més llarga que quinze dies i van exposar que sense una reducció dels lloguers i de les despeses moltes botigues es veuran abocades al tancament i a acomiadar els seus treballadors.

Mentre, l’executiu continua treballant en la llei que estableixi una reducció dels lloguers, encara que la discussió se centra en quin ha de ser el percentatge, si el cent per cent, un 50% o en funció de la capacitat dels propietaris, opció aquesta última que ahir era la que tenia més acceptació.

Els principals comerços del país van avisar l’executiu que no podran suportar tres mesos de tancament sense cap ingrés i amb les mateixes despeses. La idea és que si Andorra és una societat en què se socialitza una part dels beneficis, també en un estat d’excepció s’han de poder socialitzar les pèrdues. En paraules més planeres, les principals marques del país van alertar que no podran seguir pagant els elevats lloguers dels locals, les despeses habituals i els sous dels treballadors durant molt de temps, i que per tant irreversiblement hauran de fer fallida i deixar sense feina els treballadors, una situació que provocarà una crisi econòmica encara més forta.

“No podem aguantar les despeses sense ingressos”, va apuntar ahir un comerciant. Una important marca de l’eix comercial va assenyalar que en tres mesos haurà d’acomiadar els 200 treballadors, i és que la majoria de comerciants coincideixen que paguen unes rendes molt elevades cada mes. El sector creu que la dimensió d’Andorra és positiva i que es pot buscar una fórmula que no ha de ser igual per a tothom, i aquest és precisament el debat que hi ha dins del Govern, definir quina ha de ser la reducció dels lloguers.

Segons fonts properes al gabinet, aquest és partidari d’un sistema que avaluï la capacitat dels propietaris, de manera que no rebi el mateix tracte una família que disposa de molts locals llogats que una altra que té un o dos locals. En el primer cas la rebaixa podria superar el 50%, en el segons seria aquesta xifra o inferior.

D’altra banda, el Govern i Andorran Banking negocien una sortida per a les hipoteques per ajudar els comerciants afectats pel tancament de negocis. Una font bancària va mostrar la predisposició a trobar un sistema que prevegi totes les casuístiques: professionals liberals, grans i petits negocis, reconeixent que és un tema complicat, però que la banca està oberta a definir les diferents modalitats i donar-hi una solució.

L'USdA DEMANA UNA LLEI PER EVITAR ACOMIADAMENTS

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) va advertir ahir al cap de Govern, Xavier Espot, que la màxima prioritat en la crisi del coronavirus ha de ser mantenir els llocs de treball, de manera que “que per llei no es pugui acomiadar ningú els pròxims dos mesos, mesura de caire retroactiu des del cap de setmana del 14 i 15 de març”. En una carta dirigida a Espot tramesa als mitjans de comunicació, el sindicat assenyala que “estem completament d’acord a proporcionar tots els ajuts que siguin necessaris al teixit empresarial, però també entenem que s’han de garantir tots i cadascun dels llocs de treball del Principat” i que “això també ha d’entrar en la corresponsabilitat de la crisi”. La missiva de la Unió Sindical d’Andorra dirigida al cap de Govern finalitza indicant que “apel·lem a la vostra necessària sensibilitat social, en uns moments tan durs per a la nostra societat, en defensa dels interessos de la capa mes feble de la nostra societat”.

EL PS I UPA DEMANEN SUPORT A EMPRESARIS I TREBALLADORS

El PS demana corresponsabilitat entre el Govern, empresaris i treballadors per fer front a la crisi del coronavirus. “Els empresaris han de garantir els salaris als treballadors i l’Estat ha de garantir als empresaris aquelles ajudes que siguin necessàries per fer front als pagaments”, va exposar ahir el president del grup parlamanteri socialdemòcrata, Pere López. En aquest sentit, el partit va reiterar la seva proposta de creació del fons públic nacional de solidaritat com a única alternativa viable per fer front a la crisi, i demana al Govern que garanteixi que l’Estat estarà al darrere perquè el sistema econòmic no caigui. López va dir que això significa posar molts diners a sobre la taula, “però això cal fer-ho ja per evitar que hi hagi acomiadaments o acords entre empresaris i treballadors que malmeten els drets laborals”. Per la seva banda, des d’Units pel Progrés d’Andorra (UPA) demanen a l’executiu que en el text legal en la llei òmnibus s’exposi que els propietaris dels locals destinats a negocis comercials i empreses no puguin cobrar les rendes de lloguer. També que s’estableixi una moratòria en relació amb els préstecs i crèdits hipotecaris que han d’abonar les empreses i negocis comercials, com també les famílies que es trobin en situació vulnerable, que consistirà en un ajornament temporal del pagament de les quotes dels préstecs i crèdits hipotecaris. Des de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda) creuen que s’ha d’esperar a l’aprovació de la llei òmnibus, que definirà quines són les mesures econòmiques i socials.

tracking