Andorra suma més de mig centenar de casos positius per coronavirus

Els 53 pacients infectats per la Covid-19 doblen la ràtio de contagiats dels països veïns

Andorra suma més de mig centenar de casos positius per coronavirusFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La xifra d’infectats per coronavirus continua creixent dia rere dia de manera exponencial i s’eleva fins als 53 casos positius, segons va anunciar ahir en roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. A tall d’exemple, per dimensionar l’impacte de la pandèmia al país, a Catalunya hi ha una taxa de 24,31 malalts per cada 100.000 habitants, mentre que Andorra, amb una població inferior, ja supera el mig centenar de contagis. A més, hi ha altres 39 casos de sospita pendents de diagnòstic, dels quals disset corresponen a professionals sanitaris.

Del total de casos positius, dels quals Benazet va detallar que la mitjana d’edat s’aproxima als 45 anys, cinc romanen ingressats a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell -cap a l’UCI-, mentre que la resta es troben aïllats al seu domicili. Així mateix, el missatge que va subratllar el ministre de Salut és la “preocupant novetat” que del total d’afectats per la Covid-19 hi ha 18 professionals sanitaris i dos usuaris d’El Cedre.

Benazet va reconèixer que el fet que el contagi hagi arribat a una institució sociosanitària és “especialment delicat”, sobretot tenint en compte les “situacions bastant dramàtiques” que s’estan produint als països veïns, on la propagació de la Covid-19 es cobra vides entre les persones d’edat avançada, un dels col·lectius més vulnerables. Pel que fa al personal sanitari, el titular de Salut va admetre que encara s’esperen més casos positius, ja que fins fa pocs dies “ningú es pensava que atenent persones que no tenien símptomes respiratoris es podia contagiar de la Covid-19”.

De totes maneres, el ministre va fer una crida a la calma i va assegurar que en tots els casos s’ha pogut traçar un seguiment epidemiològic. Sobre aquesta qüestió, Benazet va comentar que entre els “nius” de contagi figuren els de l’atenció sanitària al turista que va patir un infart a pistes, els que van tornar de viatge provinents de països amb risc de contagi i el d’una competició esportiva d’alt nivell al país en la qual van participar un nodrit grup d’atletes estrangers. Tot i que el ministre no va entrar en detalls sobre l’esdeveniment, per les dates podria tractar-se de l’Andorra Skimo o de la Festa del Nòrdic.

Assaig Clínic

D’altra banda, Benazet va confirmar ahir que hi ha dues professionals del servei de medicina de l’hospital que estan treballant de manera conjunta amb el reconegut investigador català de malalties infeccioses i ara també assessor extern del Govern Oriol Mitjà, per tal d’elaborar un protocol de tractament que serveixi com a assaig clínic. “L’inici de la col·laboració era perquè ens ajudés amb les accions a prendre per frenar l’epidèmia, però aquest projecte està en una fase molt incipient”, va destacar el ministre, que va afirmar que en el cas del pacient més greu s’està combatent amb un retroviral.

Les obres del Tanatori Nacional

En darrer lloc, el ministre va exposar que a la zona on abans s’accedia al tanatori, just a l’entrada de l’hospital, es realitzarà una zona de cribratge per als pacients que presenten símptomes relacionats amb el coronavirus, sota la vigilància d’un pneumòleg. “Aquest dispositiu és important perquè no posa tant en perill tota l’estructura i els professionals de l’hospital”, va expressar Benazet. Per tal d’accelerar la seva posada en marxa, el ministre portaveu, Eric Jover, va exposar que s’estan duent a terme, previ requeriment, unes obres urgents que permetran que l’activitat de la construcció no s’aturi en aquesta zona.

LA MOBILITAT INTERNA ES REDUEIX EN MÉS DUN 70%

El ministre portaveu, Eric Jover, va informar ahir en roda de premsa que la mobilitat interna es va reduir en més d’un 70%, en comparació amb la mateixa data de l’any passat. El ministre va valorar la xifra com a “positiva”, tot i que va considerar que de cara als propers dies d’aturada general del país “encara ha de ser superior”. Amb relació al trànsit a les duanes, Jover va assegurar que per la frontera del riu Runer va haver-hi un 92% menys de circulació de l’habitual, mentre que en el cas de la frontera francoandorrana el percentatge es va situar en el 87%. Precisament, sobre mobilitat, Jover va agrair les declaracions de la cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, en què feia referència a l’excepció d’Andorra pel que fa al tancament de fronteres generalitzat en territori europeu. És important que entenguin les circumstàncies i la idiosincràsia del nostre país i la necessitat de tenir un tracte específic”, va reflexionar el ministre. Per aquest motiu, Jover va defensar la decisió de no haver tancat les fronteres. “Hauríem posat en perill alguns elements essencials per a nosaltres com el transport de mercaderies de primera necessitat i la mobilitat de persones”, va justifica el ministre. En aquest sentit, Jover va valorar que la reducció de la mobilitat de la Unió Europea “també és un element que ens permet alleugerir la pressió sobre el sistema andorrà”, motiu pel qual va reiterar que les decisions preses per l’executiu han estat “dins de la raonabilitat i la proporcionalitat”.

tracking