Angoixats i lluny de casa

Diversos residents i andorrans expliquen en primera persona des de l’estranger els problemes que estan tenint per tornar cap al país, amb les mesures restrictives de moviment que s’estan aplicant a tots els països per frenar la propagació del coronavirus.

Angoixats i lluny de casa

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L'angoixa que provoca una situació incerta com la que vivim des de fa uns dies arran de la propagació de la Covid-19 és encara més gran quan estàs lluny de casa. Alguns andorrans i residents s’han quedat atrapats a l’estranger i estan tenint molts problemes per tornar a casa a causa de les restriccions aprovades per diversos països amb l’objectiu de frenar el contagi del coronavirus. És el cas de Meri Soriano, que va anar al Senegal l’1 de març passat a fer un voluntariat i ara no pot tornar cap al Principat. La Meri és infermera i juntament amb una companya catalana que és professora d’anglès i espanyol han difós un vídeo per les xarxes socials explicant la seva situació. “Han tancat les fronteres i han restringit els vols i no podem sortir”, relatava l’andorrana, tot explicant que s’han posat en contacte amb l’ambaixada espanyola, “ens han fet apuntar en un registre i ens han dit que ens esperem 30 dies”.

La Meri confessava que “la situació és una mica angoixant” perquè “les condicions que hi ha aquí sanitàries i d’higiene no tenen res a veure amb les que tenim al nostre país”. “No és el mateix passar el confinament a casa teva amb els teus que en un país de fora”, confessava, tot informant que al Senegal també hi ha casos positius de coronavirus malgrat que la informació és escassa. Gràcies a la difusió del vídeo, la Meri explicava ahir a la tarda que el Govern s’ha posat en contacte amb ella i que estan gestionant la seva tornada, la qual cosa admetia que “em tranquil·litza tot i que encara no tenim cap solució”.

En una situació similar es troba Cristian Barreto, un noi argentí que fa gairebé tres anys que resideix a Andorra. Va marxar a principi de mes cap a l’Argentina per visitar la família i ara té problemes per tornar. “El dia 24 tinc el bitllet de tornada però el govern argentí ha cancel·lat els vols cap a Europa de les aerolínies que no siguin del país”, explicava. El Cristian està especialment preocupat perquè el dia 25 hauria de tornar al seu lloc de feina, treballa a la gasolinera BP de Santa Coloma, però de moment no obté resposta de la seva companyia de vol. “Estic intentant contactar amb Alitalia però tenen les línies col·lapsades. M’han dit que ho intenti tres dies abans del vol, ja que de moment tot és incert”, detallava, tot afegint que “el vol podria fer escala a Roma per després arribar fins a Barcelona”.

Confessa que la situació l’angoixa perquè “no sabem què passarà”. El Cristian no té família a Andorra però recorda que hi té la feina i casa seva. “Només puc intentar gaudir de la família mentre això se soluciona i estar en contacte amb els meus amics d’Andorra que em van explicant com està tot”, diu resignat.

El cas de Noemí Rusiñol és un pèl diferent. Actualment es troba a Austràlia a l’escola EF i explica que “aquí de moment la situació està bé”, malgrat que “ens han dit que hi ha la possibilitat que en dues setmanes empitjori”. Des de l’escola li recomanen que es quedi a Austràlia, ja que el seu visat no caduca fins al mes de setembre, però ella confessa està preocupada per si la situació empitjora i finalment no pot tornar.

LA GOSSERA FUNCIONA EN HORES CONVINGUDES PER ALS VOLUNTARIS

La gossera i gatera nacional segueix en funcionament, però en hores convingudes pels operaris del recinte. “Les persones que vulguin venir a passejar els animals han de trucar amb antelació per demanar cita, és a dir, nosaltres els donarem una hora concreta en la qual podran venir a recollir els gossos”, va explicar al Diari Pablo Rojas, operari del centre. Així, Rojas va manifestar que els voluntaris no poden personar-se a l’interior del recinte quan vulguin, ja que “invadirien l’espai i podria arribar a esdevenir un centre de contagi del coronavirus”. I va afegir que els treballadors estan seguint al peu de la lletra les recomanacions i el decret publicat per l’executiu. D’aquesta manera, va apuntar que si alguna persona vol venir com a voluntària a passejar un animal “s’haurà d’esperar a l’exterior de les instal·lacions, recollir l’animal de la gàbia exterior, en la qual l’haurem deixat abans que arribi, i quan hagi acabat el seu recorregut seguir el mateix procediment”. I que “no deixem que vingui més d’una persona alhora”. Tanmateix, l’operari va expressar que el protocol a seguir quan una persona troba un animal abandonat és “trucar al servei de circulació de la parròquia en la qual es trobi i ells seran els encarregats de portar-lo a la gossera”. Per la seva banda, Josep Mas, president de Laika, va expressar al Diari que amb la propagació de la pandèmia s’estan reduint el nombre de gossos abandonats, però, d’altra banda, va considerar que la ciutadania s’està interessant pels animals per interès. “Amb el coronavirus hi ha una mena de manipulació dels animals perquè ara tothom en treu profit per poder sortir de casa, però, en la meva opinió, el fet que ara t’interessin més els animals és una forma egoista i cínica de veure’ls”, va posar en relleu. I va destacar que quan la pandèmia hagi passat “la gent tornarà a menysprear els animals i potser s’incrementaran el nombre d’abandonaments”.

tracking