justícia

El Consell d'Europa avala els treballs en contra del racisme i la xenofòbia

L’organisme considera que el Govern ha seguit les recomanacions sobre les competències del Raonador del ciutadà

El Consell d'Europa avala els treballs en contra del racisme i la xenofòbiaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI), del Consell d’Europa, considera que Andorra ha acollit amb satisfacció les recomanacions exposades en el darrer informe de l’any 2017 sobre les funcions que havia de dur a terme el Raonador del ciutadà, com també la creació d’una Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, la qual va ser aprovada pel Consell General el 2019.

L’any 2017, l’ECRI va reiterar fermament la necessitat de garantir l’existència d’un organisme amb capacitat especialitzada per combatre el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia i la intolerància en els sectors públics i privats. En aquell moment l’organisme europeu va considerar que les competències del Raonador del ciutadà eren limitades. Ara, en canvi, en les conclusions publicades ahir sobre l’aplicació de les seves recomanacions, creu que en aquests moments està al càrrec de la lluita contra tot tipus de discriminació i racisme després que entrés en vigor la modificació de la Llei de creació i funcionament del Raonador del ciutadà del 24 de novembre del 2017. Amb aquesta modificació se li va donar la capacitat per prendre les mesures necessàries per evitar qualsevol forma de discriminació, com també la de rebre queixes tant de l’esfera pública com privada. A hores d’ara, però, el Raonador del ciutadà, Marc Vila, va informar al Diari que fins avui en dia no ha hagut d’intervenir per possibles casos discriminatoris.

El segon punt que l’ECRI avala de manera positiva al Govern té a veure amb la creació de la Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, que va entrar en vigor el 15 de febrer del 2019, que fonamentalment vol donar garanties, de caràcter general i integral, perquè abraça tot tipus de discriminació. En aquest sentit, l’organisme, en el cinquè informe recomanava que les autoritats introduïssin a la legislació el principi de repartiment de la càrrega de la prova, que en cas d’una denúncia per suposada discriminació el demandat hagués de demostrar que no havia existit.

Nacionalitat

L’òrgan de control contra el racisme i la intolerància l’any 2017 va tornar a fer la recomanació de rebaixar els anys necessaris per accedir a la nacionalitat, passant dels vint anys als quinze, i a posteriori a deu anys. Una demanda que en l’informe del 2012 ja n’havia fet l’observació i en què l’ECRI insistia en la petició perquè es modifiqués la Llei de nacionalitat. De totes maneres, en les conclusions aquesta mesura no va aparèixer contemplada, ja que només es considerava la Llei de tracte i el Raonador del ciutadà com a prioritàries.

tracking