El Govern confia que l'oposició no bloquegi la llei d'estat d'alarma

Cal l’acord amb PS i terceravia per no fer esmenes i aprovar el text qualificat per la via d’urgència

El Govern confia que l'oposició no bloquegi la llei d'estat d'alarmaFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El Govern i els grups parlamentaris que li donen suport no volen perdre el temps en tràmits davant la foscor en què es troba el país a causa del virus. El projecte de llei dels estats d’alarma i d’emergència i la llei òmnibus són ara dos instruments vitals per minimitzar els efectes d’una pandèmia desconeguda i que està demostrant els seus efectes letals.

Els grups del tripartit van estar treballant tot el dia d’ahir en el primer projecte amb la intenció d’escurçar els terminis perquè el text es pugui aplicar en cas de necessitat, i de moment tot apunta que serà així si un sector de la població continua pensant que és temps d’oci i no de confinament. La idea de demòcrates, liberals i Ciutadans Compromesos és que la llei es pugui aprovar com a molt tard la primera setmana d’abril, per si el Govern necessita aplicar-la. La llei serà qualificada amb terminis ordinaris. Per accelerar els tràmits, la majoria pretén que la Sindicatura la tramiti com un projecte d’urgència i que cap grup parlamentari hi faci esmenes, de manera que tot s’escurça, 7,5 dies segons el reglament per presentar esmenes, però aquí hi ha la clau, que ningú en faci per evitar la discussió a la comissió legislativa i fins i tot la possibilitat de demanar pròrrogues. Per tant, és necessari l’acord de tots els grups polítics, i PS i terceravia haurien d’acceptar no presentar esmenes, en cas contrari la llei serà aprovada massa tard.

La votació serà presencial amb la meitat de Consell General respectant la proporcionalitat dels grups per respectar la distància prudencial per evitar el contagi.

La llei òmnibus, en canvi, serà immediata. Des del moment que entra a tràmit parlamentari fins que la llei està votada passen tan sols 48 hores.

L’oposició al Consell

Els membres dels grups parlamentaris a l’oposició van afirmar al Diari que “tots tenim una predisposició per tirar endavant la llei d’estat d’alarma i d’emergència”. Així, des del PS, la consellera general Susanna Vela va indicar que malgrat que cada partit ha de protegir els seus principis ideològics, “considerem que els partidismes queden a una banda i tots hem de treballar conjuntament perquè la legislació entri en vigor com més aviat millor”. En aquesta línia, també va posar en relleu que els van fer arribar el text fa un parell de dies i ara “hem d’aportar els dubtes que ens sorgeixin per procurar que hi hagi un consens absolut entre totes les forces i es tramiti àgilment”.

En aquest sentit, el president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, va exposar que “és necessari tenir aquesta llei tan bon punt sigui possible per poder garantir la implementació de les mesures que contempla en el cas que sigui necessari”. I va apuntar que “en aquests moments no hi ha oposició al Consell General, tots anem a l’una i intentem ser el màxim de positius perquè el nostre país pugui superar aquesta crisi provocada per la pandèmia del coronavirus”. Per aquest motiu, “estem posant tots els esforços perquè la llei ens representi a tots”.

Tanmateix, des dels grups parlamentaris demòcrata i liberal, Carles Enseñat i Ferran Costa, respectivament, van manifestar que tots tres blocs, la majoria, el PS i terceravia, estem fent el possible perquè la llei sigui fruit del consens entre els cinc partits.

MIL FORMES D'INCIVISME

A les millors famílies hi ha ovelles negres, aquelles que només pensen en si mateixes i que ignoren que sovint cal pensar en el bé col·lectiu. Andorra és un petit país i alhora una gran família amb una població que normalment ha destacat pel seu civisme, en comparació amb països propers. Però aquests dies, malauradament, és fàcil comprovar com encara hi ha gent que fa cas omís de les recomanacions del Govern i surt al carrer, no per necessitat, sinó purament per oci i per passar el dia de pícnic, prenent el sol i unes cerveses. L’estampa és fàcil de veure al llac d’Engolasters, als camins que envolten aquesta zona i que surten d’Encamp, joves passejant a Segudet o per Soldeu. Són persones insolidàries que posen en perill la seva vida i la de la resta, perquè es tracta de trencar la cadena de contagis i fins a la data no és coneix una via millor que l’aïllament i evitar les aglomeracions i la via pública. N’hi ha que no ho entenen, malgrat les reiterades advertències, i per això l’executiu necessita dotar-se d’una llei que afectarà drets individuals perquè una minoria encara creu que això del coronavirus és una broma. Estem en guerra, en estat d’excepció. Però hi ha persones que deixen mobles abandonats al carrer o els pipicans en un estat fastigós.

tracking