PANDÈMIA MUNDIAL
La xifra de positius seguirà a l'alça
El nombre de contagiats per la Covid-19 arriba als 75 pacients i Benazet adverteix que els propers dies s’assolirà “un creixement important de casos”
Amb 75 positius -22 més en les darreres 24 hores- Andorra està patint de forma accelerada la seva particular corba de coronavirus i tot fa indicar que el pic d’infeccions encara trigarà uns dies a arribar i serà d’aquí a una setmana. Així ho va expressar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet -qui roman aïllat a casa seva després d’haver estat en contacte amb un positiu-, que va advertir que durant la propera setmana hi haurà “un creixement important de casos”.
“Tenim un pla de contingència de diverses fases preparat al SAAS i avaluem el pitjor dels escenaris”, va afirmar Martínez Benazet, conscient que la dimensió de la pandèmia “està desbordant tots els sistemes sanitaris del món”. “Tampoc ens lliurarem de tenir algunes víctimes, malauradament”, va sentenciar el titular de Salut.
Tot i que el Principat no serà una excepció, el ministre va assegurar que les instal·lacions de l’hospital estan preparades per fer front a l’emergència sanitària. “No ens preocupa el col·lapse de llits ni el de l’UCI”, va manifestar Martínez Benazet. En aquest sentit, del total de positius n’hi ha 12 que estan ingressats a l’hospital, dos dels quals a l’UCI. Respecte d’aquests dos darrers casos, el ministre va comentar que “estan molt greus”, assistits amb ventilació mecànica.
A més, el titular de Salut va admetre el seu nerviosisme per “la caiguda dels professionals”. En aquest sentit, ja hi ha un total de 24 sanitaris que han donat positiu a les proves de la Covid-19. “La situació està sent una mica explosiva a l’inici”, va sostenir Benazet, qui va reconèixer que “cada dia és més complex seguir la traçabilitat del contagi”.
L’efecte de les recomanacions
Tenint en compte que l’impacte de la pandèmia “serà molt fort els propers dies”, Martínez Benazet va insistir en la recomanació d’evitar els desplaçaments que no siguin de força major. Així doncs, el ministre va mostrar-se esperançat que les mesures per reduir la circulació de persones tindran efecte, tot i que no tinguin una resposta immediata. “La manera de lluitar és no donar cames al virus”, va apuntar. Per la seva banda, el ministre portaveu, Eric Jover, va manifestar que les infraccions per comportaments incívics que vagin en contra de les recomanacions de salut pública s’exposaran a una sanció d’entre 1.000 i 20.000 euros.
En aquesta línia, Jover va assenyalar que ahir va haver-hi una reducció pel que fa a la mobilitat interna del 78% i que l’ús del transport públic va caure entre el 80% i el 92%. Pel que fa a les duanes, a la frontera del riu Runer va disminuir un 93%, mentre que a la frontera francoandorrana ho va fer en un 90%.
Centre Intermedi de Control
Martínez Benazet va dir que el centre intermedi de control, ubicat a l’entrada de l’hospital, es posarà en marxa en els propers dies i servirà com a “zona de triatge” per realitzar les proves del PCR, sota la vigilància d’un pneumòleg. “No caldrà ni baixar del cotxe”, va destacar el ministre sobre una àrea de “tractament intermedi”.
CINQUÈ PAÍS AMB MÉS CASOS PER RÀTIO D'HABITANTS
El Principat era ahir a dos quarts de deu de la nit el cinquè país del món amb més casos detectats de coronavirus per cada 10.000 habitants. La ràtio andorrana, després que el ministeri de Salut actualitzés a 75 el nombre de persones amb positiu per Covid-19 infectades, es va situar en 9,5 casos per cada 10.000 habitants. La llista la lidera San Marino, amb una ràtio de 41,2 infectats, tot i que en el cas del petit país adriàtic s’han registrat 14 morts. La república de 33.000 habitants, situada a la península italiana i rodejada per territoris del país transalpí, rep les conseqüències directes de ser veí del país que actualment té més positius i morts al món. En aquest cas, Itàlia, que ocupa el segon lloc en nombre total de casos, és el setè país, amb un índex de 6,7, quant a ràtio per habitant, en una classificació en què els deu primers estats són europeus. Espanya viu una situació similar a la italiana. Ara mateix és el quart estat del món amb més casos positius, però és el desè quant a persones infectades per cada 10.000 habitants, amb una ràtio de 6,7. Cal destacar que entre els deu primers hi ha set països dels que es consideren petits estats europeus. Illes Fèroe, el Vaticà i Islàndia estan en la segona, tercera i quarta posició, respectivament. Liechtenstein és el sisè i Luxemburg, el vuitè. Una petita pujada pot fer variar sensiblement la posició a la llista.