Prop de 40 usuaris d'El Cedre es traslladen a un hotel
El Govern trasllada quaranta usuaris de la residència geriàtrica a un establiment d’Escaldes
El focus de contagi de Covid-19 a El Cedre preocupa especialment el ministeri de Salut en ser les residències de gent gran i els usuaris especialment vulnerables, i per això s’han activat mesures especials per mirar de frenar-ne l’expansió amb el confinament dels positius i dels que ja presenten símptomes en una de les plantes de la residència, la quarta. Els positius a la residència són dos (la xifra no va variar ahir) i hi ha quatre sospites pendents dels resultats de la prova. Un, però, està ingressat a l’hospital. La resta (hi ha un centenar i escaig de residents al centre) són considerats tots contactes i estan repartits entre la residència i l’hotel escaldenc Golden Tulip Andorra Fènix, que en poques hores s’ha convertit en una extensió de la residència amb personal sanitari i sociosanitari i el suport de la Creu Roja. L’objectiu és “reduir al màxim les possibilitats de transmissió de la malaltia”, tal com va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en les dues compareixences de la jornada. En el moment que qualsevol resident presenti símptomes compatibles amb el fet d’haver contret el coronavirus serà traslladat a la planta específica d’El Cedre.
El ministre va anunciar la mesura al migdia i a primera hora de la tarda s’activava el trasllat. El criteri per distribuir els residents, va precisar el ministre, va ser pràctic: van ser derivades a l’establiment hoteler aquelles persones amb major mobilitat i, en conseqüència, una derivació menys complexa. Tanmateix, va insistir què “el criteri no és que manquen llits, l’objectiu és tenir més espai per allunyar millor les persones que de moment no presenten símptomes”. Malgrat tot, i com en la resta de focus de contagi, el ministre va augurar que creixeran els positius ens els propers dies, fins que no tinguin efecte les mesures d’aturada de l’activitat i confinament de la població aprovades.
Les altres residències
El mateix ministre també exposava, respecte a la resta de residències geriàtriques, que només tenia constància que un usuari de l’escaldenca DomusVi Salita tenia “febrícula” i en conseqüència havia estat aïllat i s’havien practicat les analítiques per determinar si era Covid-19. Des de la residència van manifestar que no feien públiques dades de pacients (la informació es trasllada a les famílies i el ministeri, van explicitar), però van assegurar que en tot moment se segueixen les directrius marcades per l’autoritat sanitària. En una carta adreçada als familiars i amb data de dilluns se’ls exposaven els protocols d’aïllament (amb confinaments en habitacions individual en cas que un usuari tingui simptomatologia “respiratòria”) i la precaució que es feia necessària (i que justifica, per exemple, el vet a les visites) en tractar-se d’un equipament de risc. “El fet que en un mateix centre tancat convisqui gent gran i treballadors augmenta les possibilitats de contagi per a qualsevol malaltia que es transmeti per via aèria i superfícies de contacte, com en el cas del coronavirus”, exposaven.
Des del geriàtric Sant Vicenç d’Enclar s’apel·lava a la necessitar d’aplicar “la major serenor” en la gestió i atenent les normes preventives que indiquen els responsables sanitaris: l’aïllament d’un pacient que pugui presentar símptomes respiratoris i “enviar cap a casa” qualsevol integrant del personal que pugui presentar un quadre d’aquest tipus. El geriàtric, va precisar la directora de la branca d’administració, Marina Duró, té ara per ara material de protecció (tot el personal que tracta amb els residents ho fa amb mascareta) perquè “teníem un petit estoc”, però “no en tenim per passar un mes” i, en aquest sentit, des del Govern se’ls assegura el material un cop arribi la partida que s’està esperant. Des de l’esclat de la crisi no hi ha visites de familiars a les residències, un factor que també provoca angoixa: “Qui se n’adona ho pateix, però estem aguantant la situació, amb serenor i precaució.”
AIXECADES LES RESTRICCIONS DE VENDA DE TABAC I ALCOHOL
Els episodis de visitants creuant la frontera francoandorrana per comprar tabac o alcohol quan ja havia esclatat la crisi sanitària van provocar que el Govern decidís restringir la venda dels dos productes a nacionals i residents i amb limitacions. Ahir l’executiu va decidir aixecar la mesura atès que els ciutadans dels dos països veïns tenen molt limitada la mobilitat i, per tant, ja no poden fer aquest tipus de viatges al Principat. A més, es pren per evitar la feina extra que suposava als establiments haver de registrar totes aquestes vendes. Una altra de les decisions aprovades ahir és el tancament dels centres de triatge de residus per protegir la salut dels seus treballadors. Totes les deixalles (inclosos envasos i paper i cartró) es traslladaran a la planta incineradora. El ministre portaveu, però, va comminar la població a no perdre l’hàbit necessari de la recollida selectiva. I si en una cosa insisteixen els membres del Govern aquests dies és en el missatge de responsabilitat i solidaritat per frenar l’auge del virus. Tot i així encara ahir es van obrir dos nous expedients per dur a terme una activitat que ha d’estar tancada. El ministre Benazet va alertar del risc de cometre un delicte contra la salut pública si es fa cas omís a les mesures aprovades. Acomiadaments Un dels neguits més estesos i que més consultes està provocant és el d’acomiadaments. El ministre Eric Jover va recordar als possibles afectats que es poden dirigir a Inspecció de Treball i, als empresaris, que perdran el dret al paquet d’ajudes previstes a la llei òmnibus.