La policia inicia controls de trànsit per circular per causes justificades
Els agents es troben en punts estratègics del país i no apliquen sancions econòmiques
El cos de policia va iniciar ahir al matí diversos controls del trànsit en punts estratègics de la xarxa viària, com a la rotonda de l’Estació Nacional d’autobusos i la del Gall a la carretera de l’Obac. Segons fonts policials, la mesura es va prendre després de considerar la possibilitat que encara “hi ha persones que circulen sense necessitat”.
Els controls, que s’aniran repetint al llarg dels dies, de moment són informatius, és a dir, es demana als conductors pels llocs a on es desplacen i els motius per fer-ho. En cas necessari, se sol·licita alguna credencial que ho verifiqui. A més, els agents els informen de les mesures preventives pel que fa a la mobilitat que el Govern ha pres en els darrers dies. De totes maneres, en aquests moments la policia no estaria aplicant cap tipus de sanció econòmica o altres. També va informar al Diari que els controls són mòbils i que es trobaran en diversos punts al llarg de les jornades.
Per la seva banda, els diferents comuns també estan aplicant diverses mesures de control i estan en contacte constantment amb la policia per si hi ha d’intervenir d’alguna manera o fer algun control més exhaustiu.
El comú de la capital, per exemple, ahir al migdia va decretar el tancament dels accessos del passeig dels dos recs, el del Solà i el de l’Obac, davant de l’afluència constant de persones que aquests dies hi transitaven malgrat les recomanacions de les autoritats sanitàries de quedar-se a casa. En aquest sentit, també des de Canillo, el cònsol major, Francesc Camp, va explicar al Diari que el cap de setmana passat, coincidint amb els primers dies de confinament, a la zona de la Vall d’Incles es va haver de procedir al tancament del pas des de la part baixa de la carretera perquè els cotxes no poguessin accedir-hi, ja que el cònsol va assegurar que es trobaven que “algunes persones encara es pensaven que la situació actual són unes vacances i no és així”. Pel que fa a la resta de corporacions, a hores d’ara encara no han hagut de procedir al tancament de camins i carreteres secundàries, tot i que alguns no ho descarten de cara als propers dies si es continuen incomplint les normes de confinament. En canvi, als centres de les parròquies, els agents de circulació d’arreu del Principat estan procedint a fer recomanacions constants i sistemàtiques a la població per tal que romanguin a les seves llars. En el cas d’Escaldes-Engordany, s’estan duent a terme tasques de recordatori als comerços que per decret poden estar oberts, que respectin els aforaments i les normes d’higiene. També, en el cas de Sant Julià de Lòria, ahir es va haver de procedir a precintar algun mobiliari urbà on anava gent, com els bancs de les places.
ACTIVITATS DE NEU AL PORT D'ENVALIRA
El Port d’Envalira va ser motiu de queixa, ahir, a través de les xarxes socials, després que es denunciés que diverses persones estaven realitzant activitats als camps de neu, malgrat les ordres de confinament. Un dels vídeos que s'estan compartint mostra com un grup de persones practica surf de neu i alguns usuaris van denunciar que les pistes es trobaven plenes de motos de neu.
ELS EMPRESARIS CELEBREN QUE HI HAGI CRÈDITS TOUS
Eduard Piera - Andorra la Vella Els representants dels sectors empresarials que es troben a la CEA i la Cambra de Comerç es van mostrar satisfets perquè la llei òmnibus de mesures urgents, per actuar contra el Covid-19, inclogui un total de 60 milions d’euros en crèdits tous per a les diferents empreses del país. En aquest sentit, el president de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena, va recordar que “moltes empreses poden travessar dificultats de tresoreria arran de les mesures preses per frenar la pandèmia. Per això estem contents que es puguin fer aquests crèdits tous”. A més a més, Cadena va afegir que “aquesta és una de les mesures que des de la CEA vam plantejar al Govern”. Sobre l’import de 60 milions d’euros, que s’ha definit entre l’executiu i Andorra Banking, el president de la Confederació va dir que “nosaltres havíem parlat que la quantitat necessària podria oscil·lar entre els 50 i els 100 milions”, però va afegir que “ells [Govern i Andorra Banking] tenen més informació que nosaltres i de l’estat de les empreses. Així que si han fixat aquest import [60 milions d’euros] és perquè consideren que ha de ser suficient per abordar qualsevol necessitat de liquiditat que puguin tenir els diferents sectors empresarials”. Per la seva part, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, va dir que “cal que aquests préstecs tous tinguin un quadre d’amortització flexible i que almenys es puguin tornar en dos anys, el primer pràcticament de carència”. Armengol també va dir que “tot i ser una bona mesura, caldrà estudiar també la importància que es puguin prestar ajudes a fons perdut, perquè hi ha moltes empreses que tot just acaben de sortir de la passada crisi i aquesta situació els impactarà de ple”. Segons Armengol, “cal prendre decisions perquè les empreses puguin tirar endavant, ja que és la manera que hi hagi feina i no es produeixin acomiadaments”.