Pandèmia mundial
La policia intervé al Janer per obligar 17 empleades a anar-hi a treballar
El cos de seguretat va rebre un avís i la responsable de neteja nega que s'hagi amenaçat el personal
El Col·legi Janer d’Andorra la Vella va viure ahir un episodi una mica estrany dins d’aquest escenari de confinament i de restriccions en el món laboral que obliga molts treballadors a quedar-se a casa i les empreses a tenir la plantilla mínima si no poden aturar la producció.
Però el Janer no és una fàbrica ni un comerç i aquests dies està buit d’escolars. Una dotació de tres policies es va presentar a les vuit del matí per verificar algunes denúncies que havien rebut que assenyalaven que 17 persones lligades laboralment a l’escola eren obligades per les monges a anar cada dia a treballar i que les havien amenaçat d’acomiadar-les si es queixaven o feien arribar la situació a les autoritats.
Efectivament, els agents del servei de l’ordre van poder comprovar atònits com 17 dones acudien a primera hora al Janer a fer la seva feina rutinària, la majoria dones de la neteja, però també cuidadores de pati i ajudants de cuina. Lògicament s’estava incomplint l’ordre governamental que obliga al confinament, i en aquest cas puntual els agents van poder comprovar in situ que les activitats de les dones no eren imprescindibles i que no era necessària la seva presència a les instal·lacions educatives.
ADVERTIMENT
Els policies van parlar amb la germana Maria Tomasa per explicar-li que estaven contravenint un decret del Govern. La congregació de monges no serà sancionada però sí que va rebre un advertiment per part dels agents, que únicament van deixar incorporar-se a la feina tres treballadores, i la resta va haver de tornar a casa. Les empleades es van dedicar ahir a netejar la cuina i la piscina del col·legi.
L'encarregada del servei de neteja de l'escola, Manuela Fernández, ha dona avui la versió del centre educatiu. Fernández ha admès que no s'ha sabut gestionar bé el treball perquè s'està davant una situació anòmala però que diumengue quan es va convocar les 17 dones de neteja a treballar dilluns, "no es va amenaçar níngú amb perdre el lloc de treball".
La responsable ha afegit que des de l'escola es dona per fet que hi ha hagut alguna denúncia a la policia, i per aquest motiu dilluns al matí es van presentar tres agents. En canvi, segons ella, que ha assegurat que tenien permís de l'executiu, no entèn perquè la policia no va permetre entrar les dones a treballar si tenien aquesta autorització. Al final els agents només van deixar entrar tres empleades "que es van encarregar de netejar la piscina, ja que era necessari fer el manteniment perquè estigui en bon estat", ha precisat Fernández. "La mare Tomasa i jo haviem planejat la feina i l'errada va ser no fer grups per planta, encara que és cert que hagués estat més encertat no haver fet res i deixar-ho per dies abans de l'obertura de l'escola, com ens va aconsellar la policia", ha afegit la responsable. Sobretot tenint en compte que en la comunitat hi ha sis religioses d'edat avançada que formen part del grup de risc i que no és adequat que les dones de neteja anessin a l'escola després d'haver estat pel carrer i exposades a un possible contagi. En tot cas, Férnandez ha insistit en què no es va amenaçar ningú.
El Govern va decidir el 15 de març tancar totes les escoles, les escoles bressol i la Universitat, després de detectar-se un cas de coronavirus a l’institut de la Margineda per evitar la transmissió de la Covid-19.
LA POLICIA NO EFECTUA CAP DETENCIÓ LA PRIMERA SETMANA DE CONFINAMENT
El cos de policia no ha procedit a cap detenció durant la primera setmana de confinament. Un fet inusual per als agents i que és una mostra més de la crisi sanitària que s’està vivint arreu del món i també al país. Una setmana abans, és a dir, la del 9 de març, la policia va dur a terme un total de 18 detencions, una xifra que ha anat a la baixa en comparació amb principi de mes, amb 25 arrestos, o la darrera setmana del mes de febrer, amb una trentena, en què la majoria dels casos estaven relacionats amb motius d’alcoholèmia o la trobada d’estupefaents o substàncies il·legals. Aquesta disminució, en gran part, ve causada després que els països veïns comencessin a aplicar una normativa cada vegada més restrictiva pel que fa a la circulació, i que també ha acabat aplicant-se al Principat, davant l’augment de casos positius pel virus. L’any 2019, en les mateixes dates, els registres efectuats pels agents no tenen cap mena de coincidència amb la realitat que s’està vivint en aquests moments. De fet, la tercera setmana de març de l’any passat els agents van haver d’intervenir fins a un total de 27 vegades, la majoria contra la seguretat en el trànsit, és a dir, per les proves d’alcoholèmia dutes a terme. Uns controls que han quedat temporalment alterats pel confinament que s’ha establert i que va dirigit a tota la societat andorrana.