Un ple per a la història

El Consell General va viure ahir una de les sessions que es recordaran els propers decennis, tant per la importància del que s’hi va votar com perquè l’hemicicle només comptava amb la meitat dels consellers a causa del confinament provocat per la Covid-19

Un ple per a la història

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Consell General va viure ahir una d’aquelles sessions que acabaran passant a la història del Principat. I ho va ser, bàsicament, per dos motius: per la importància del que s’hi va aprovar així com perquè l’hemicicle només va comptar amb la presència de la meitat dels consellers generals, tots ells asseguts, com a mínim, amb una cadira de separació entre si. I el causant d’aquestes dues situacions és el mateix: el coronavirus.

La manera com es va preparar aquest ple també va ser completament inusual. Els consellers generals dels diferents grups van haver de debatre i consensuar textos tan complicats a l’hora de tirar endavant com la llei de l’estat d’alarma i emergència i la de mesures urgents per reduir l’impacte econòmic del coronavirus, de manera telemàtica. El confinament provocat per la Covid-19 així ho va provocar. I, tanmateix, es va arribar a dos textos consensuats que van ser aprovats per unanimitat.

Missatge de la síndica

La solemnitat de la sessió va quedar patent des de l’inici. La síndica general, Roser Suñé, va adreçar un missatge a la població, a qui va agrair els esforços fets durant el període de confinament, així com als sectors que han continuat treballant com els sanitaris, el supermercats, les farmàcies o la premsa. Un discurs que va acabar encoratjant la població i recordant que “tots junts acabarem contra la pandèmia”.

Acte seguit, el cap de Govern va prendre la paraula per tal d’exposar el primer dels dos projectes de llei que se sotmetien a votació. Als agraïments i lloances de la síndica general, Xavier Espot va afegir la bona predisposició que havien tingut els grups polítics en el treball parlamentari de sengles projectes legislatius. I Espot va voler destacar, especialment, el comportament dels consellers de l’oposició, el PS i terceravia, a qui va agrair la mà estesa per tal de poder consensuar uns textos que “han millorat amb les vostres aportacions”.

En el detall de la llei de mesures urgents, el cap de Govern va voler posar molt èmfasi que aquesta era “perquè ningú es quedés enrere”, i va dir que es pretenia garantir que “els salaris es puguin continuar pagant”. Espot va afegir que “l’economia andorrana està patint des de setmanes abans de les mesures adoptades, perquè és bàsicament de serveis”.

Per la seva part, Josep Pintat va agrair el missatge de la síndica i va afegir que “terceravia votarà a favor de totes les propostes per sentit d’Estat”. El líder de la formació laurediana, però, va llançar un avís i va dir que “segurament, tot el paquet de mesures que aprovem avui no serà suficient. Però seguirem treballant i seguirem al vostre costat”.

D’altra banda, el president del grup del PS, Pere López, va recordar que faltava molta gent al ple i que “us trobem a faltar, perquè tots som servidors del poble”. Sobre el projectes de llei, López també va anunciar el suport de la seva formació i va agrair els esforços de tothom per tal de poder consensuar uns textos que es van aprovar per assentiment. Tanmateix, el líder del PS va dir que “aquesta situació referma que el futur necessàriament haurà d’estar més basat amb el multilateralisme. Amb el suport de les institucions europees, la nostra capacitat de resposta a les crisis es veurà enfortida”. Un consens que es va repetir en la segona votació, en un jornada que els mateixos assistents van qualificar “d’històrica”.

EL GOVERN INICIA CONTACTES AMB EL BANC DE FRANÇA

El cap de Govern, Xavier Espot, va reconèixer ahir que l’executiu que encapçala ha iniciat diversos contactes amb organismes internacionals per tal d’estudiar possibles línies d’ajuda o de liquiditat, en cas que la crisi provocada pel coronavirus s’acabi allargant en el temps. Ho va dir ahir, en la compareixença posterior al Consell General. Entre els organismes amb qui s’haurien iniciat converses, encara que fossin en un primer estadi, hi ha el Banc de França. En aquest sentit, Xavier Espot va dir que “si arribés el moment, demanaríem ajuda financera al nostre Copríncep francès, que estic convençut que ens prestaria la seva ajuda”. A més a més, el cap de Govern va afegir que “s’evidencia un cop més que el nostre sistema de Coprincipat funciona molt bé. Per això, en un moment de necessitat tenir dos coprínceps que a més a més representen dues altres institucions tan importants ens pot servir de palanca per tal d’obtenir ajuda”. Entre els altres contactes que s’estan realitzant en aquest sentit, el cap de Govern va dir que també s’havia parlat amb el Banc d’Espanya i va afegir que “aquests primers contactes s’hauran d’aprofundir si hi ha algun tipus d’escull”. Pel que fa als organismes internacionals, el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, va dir que “nosaltres teníem pensat entrar a l’FMI. Estem accelerant aquest procés per si fos necessari. De totes maneres, tenim la responsabilitat de mirar totes les mesures i hem reactivat els contactes amb el BCE com a prestador d’última instància”. Pel que fa als propers contactes, amb el Banc Central Europeu, el ministre de Finances va anunciar que “aquesta setmana mateix tenim prevista una reunió telemàtica amb responsables d’aquest banc i quins elements podrien seguir”. Finalment, i sobre les diferents opcions que hi ha sobre la taula, tant el ministre Jover com el cap de Govern van explicar que treballen “amb plans de contingència per si la situació s’acaba allargant més”.

Un ple per a la història

tracking