Els casos de coronavirus s'enfilen fins als 188

Martínez Benazet assegura que no ha faltat material de protecció per als professionals

Els casos de coronavirus s'enfilen fins als 188Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els casos acumulats de coronavirus a Andorra van arribar ahir als 188. Segons va indicar el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, a hores d’ara hi ha 183 pacients actius perquè hi ha tres persones que s’han recuperat i dues defuncions, a les quals s’hauria de sumar una tercera que encara no s’ha confirmat si estava infectada o no. Així mateix, Benazet va informar que entre els últims resultats es van obtenir 31 proves negatives que corresponen a persones que tenen una grip comuna.

Pel que fa a les persones que es troben ingressades a l’hospital, hi ha un total de 33 pacients, sis dels quals es troben a l’UCI. A més, el ministre va indicar que hi ha tres persones més amb ventilació i intubació que presenten símptomes però que no estan diagnosticades i que les nou es troben estables. Respecte a les que es troben a planta, va assegurar que presenten una millora i que és possible que es donin més altes en els pròxims dies.

Quant als dos focus de contagi més importants, va explicar que d’El Cedre hi ha nou usuaris que han donat positiu, quatre dels quals es troben ingressats, i 14 pacients que presenten símptomes però no estan confirmats. Dels professionals de la salut va afirmar que hi ha 48 positius i que aquesta setmana se n’incorporen 62, mentre que per a la vinent s’espera una quantitat de sanitaris similar. D’aquesta manera, segons manifesta Benazet, “s’alleujarà la pressió del sistema sanitari”. Amb tot, va indicar que “encara tenim un ampli marge d’hospitalització tant a planta com a l’UCI, però hi ha molta feina a fer, inclús fora del SAAS amb l’epidemiologia, i s’ha canviat molta estructura”. Un fet que fa que la comunicació se’n ressenti: “No és tan fluïda com hauria de ser, però s’estan destinant els esforços a curar els malalts”.

En aquesta línia, el ministre va comentar que s’ha demanat a la comissió de bioètica nacional i a la d’ètica assistencial que elaborin un protocol sobre la priorització dels llits de l’UCI en cas que hi hagi un col·lapse en el servei. “Esperem no arribar a aquesta saturació però els països veïns ja estan prenent aquestes decisions i n’hi ha molt pocs que ventilin pacients més grans de 80 anys”, va apuntar. No obstant això, va destacar que “tenim un hospital ben dimensionat per la població que tenim i un marge important fins arribar al col·lapse”.

Pel que fa a l’arribada de material, va confessar que “hem tingut moltes dificultats amb els EPI, els equips de protecció individual, però aquesta setmana han arribat totes les bates de protecció que havíem encarregat fa un mes i mig i s’havia anat retardant. També tenim garantida l’arribada de més material, de manera que n’hi haurà prou per a pràcticament tota l’epidèmia”. Tanmateix, va subratllar que “en cap moment hi ha hagut manca de material de protecció” per al SAAS i que no havia fet falta fabricar davantals amb bosses de plàstic ni impermeables.

Benazet també va reconèixer que amb els medicaments estan tenint dificultats perquè “tots els altres països també s’estan aprovisionant, sobretot d’hidroxicloroquina”. I va detallar que “de moment ens està arribant només per tractar els pacients greus, però la nostra estratègia per disminuir la propagació del virus és intentar tractar els pacients lleus i els seus contactes”.

El ministre també va exposar que s’ha aprovat un decret de mesures excepcionals que preveu els trasllats d’alguns usuaris de residències sociosanitàries a hotels i que indica que el personal d’aquests centres queda sota les ordres de Salut, que podrà decidir els llocs on hauran de treballar i les tasques que hauran de desenvolupar.

tracking