Pandèmia mundial

Les empreses que estiguin tancades no pagaran ni llum ni telefonia

Fins a 43 empresaris i autònoms ja s’han acollit a la línia de crèdits tous oberta ahir

Les empreses que estiguin tancades no pagaran ni llum ni telefoniaSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les companyies parapúbliques, FEDA i Andorra Telecom, així com les distribuïdores privades d’electricitat van acordar ahir que les empreses i autònoms que tinguin els negocis tancats pel coronavirus no hagin de pagar les factures corresponents mentre duri la clausura dels negocis pels decrets del Govern. A més a més, també van acordar que els sectors que es trobin de guàrdia rebin un descompte del 80% en els imports. Així ho va explicar el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d’ahir, en la qual va voler agrair “l’esforç” que estan fent aquestes companyies per tal d’ajudar empreses i autònoms a fer que puguin preservar tots els llocs de treball mentre duri l’aturada del país, que s’ha ampliat, aquest cop sense definir una data per acabar-la. A més a més, cal recordar que aquesta mesura és una més del paquet que es va aprovar per decret i de les que formen part de la llei òmnibus

Pel que fa a una altra de les mesures importants, com són les diferents línies de crèdits tous, Eric Jover va informar que ahir al vespre ja havien complert tots els requisits burocràtics i estaven pendents de l’estudi final un total de 43 sol·licituds. No obstant això, el ministre portaveu també va dir que eren moltes altres les empreses i autònoms que havien iniciat els tràmits per tal de poder-ne demanar un. Per tal de facilitar al màxim la seva petició, avui a les onze del matí des d’Actua es realitzarà un seminari en línia, a càrrec del secretari d’Estat Marc Galabert, per tal de poder aclarir dubtes i facilitar els tràmits. A més a més, Jover va recordar que es pot demanar una cita prèvia a Actua per tal de rebre ajuda de manera presencial en l’elaboració de tota la documentació necessària per a la tramitació dels préstecs.

Reclamen 165 acomiadaments

Un altre dels registres que ha obert Govern entorn a la crisi del coronavirus és el dels acomiadaments. Cal recordar que les empreses que hagin acomiadat personal no podran acollir-se al paquet d’ajudes de la llei òmnibus a no ser que aquestes estiguin plenament justificades. Així doncs, aquest registre acumulava ahir un total de 165 demandes de revisió dels casos.

En aquest sentit, el ministre Jover va voler diferenciar dues casuístiques, malgrat que va dir que “estudiarem tots els casos d’acomiadament cas per cas”. En la primera, hi va agrupar totes aquelles finalitzacions de relacions laborals relacionades amb els treballs de temporada i les va xifrar en 115. Tot i dir que es verificaria cadascuna de les demandes, Jover va reconèixer que era probable que les feines relacionades amb la temporada patissin acomiadaments que no minvarien la capacitat de les empreses de poder acollir-se a les ajudes.

On va voler posar més èmfasi va ser en els altres 50 casos inscrits. D’aquests, va dir que eren contractes indefinits que s’havien rescindit, i que “aquí hem de filar més prim i veure si és per algun altre motiu o per la situació del coronavirus. Si és així, les empreses no es podran acollir als ajuts. Cal recordar que el paquet que hem preparat és perquè es mantinguin tots els llocs de treball”.

Noves mesures

Davant la possibilitat que les mesures de confinament es puguin allargar, el ministre Jover va dir que “per responsabilitat, al Govern estem treballant en tots els escenaris possibles, tant l’allargament de les mesures que ja hi ha, així com en l’endemà, per fer que l’arrencada de l’economia pugui ser el més ràpida possible”. Sobre la possibilitat que puguin fer falta més diners, Jover va dir que estan “en contacte diari amb Andorran Banking, que ha sigut clau per a les mesures i ho serà en el futur”. Sobre la possibilitat de finançament internacional, va dir que “he tingut reunions d’alt nivell amb el BCE i el Banc de Desenvolupament. Amb aquest últim hem avançat molt en temes tècnics” per si feia falta acabar-hi recorrent.

EL PAS DEMANA QUE S'IMPULSI JA UN SEGON PAQUET D'AJUDES

El PS va demanar ahir al Govern que prepari un segon paquet de mesures per fer front a la crisi econòmica que provoca l’aturada del país pel coronavirus. En aquest sentit, el conseller general Jordi Font va manifestar que “la llei òmnibus s’ha quedat curta i no donarà la talla davant la problemàtica actual que té el país”. No obstant això, Font va dir que el Govern “encara té temps de rectificar” i va recordar que “algunes de les mesures importants que vam proposar es van quedar al tinter”. Entre les mesures que demanen els socialdemòcrates hi ha ajudes a empreses que puguin estar en risc de fallida, o bé que tinguin dificultats, “sempre que l’empresari pugui pagar una part i el treballador accepti una rebaixa”. Per la seva part, el grup demòcrata aposta perquè es continuïn treballant propostes de forma consensuada. A més a més, i de cara a una segona fase d’ajudes, fonts de DA diuen que caldria pensar “en els petits autònoms, els treballadors”, però també en els hotelers, que “malgrat no entrar dins els negocis que havien de tancar obligatòriament han vist reduïda pràcticament a zero la seva activitat”.

tracking