La corba s'estira fins als 224 casos positius

Benazet admet la preocupació pel col·lapse de l’UCI davant el futur pic d’infeccions

La corba s'estira fins als 224 casos positiusFernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Amb 36 nous casos positius en les darreres 24 hores, Andorra va experimentar ahir l’augment d’infectats més pronunciat des que la corba de contagis va començar a enfilar-se al país. Així doncs, el Principat acumula un total de 224 casos positius, dels quals 218 romanen en actiu, tres han rebut l’alta mèdica i tres han causat decés. “El període d’incubació del virus és de set dies i és normal que tinguem un pic dins de la corba epidemiològica de casos. Si les mesures són eficients i la gent ha aconseguit no transportar el virus la corba s’anirà moderant”, va exposar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença diària d’actualització sanitària.

En aquest sentit, del total de malalts actius hi ha 63 professionals sanitaris –quasi el 30% dels pacients amb la patologia de la Covid-19–, vuit bombers i un policia –i prop de 50 efectius de cossos especials en quarantena–. Pel que fa al centre sociosanitari El Cedre, un dels focus de l’epidèmia, hi ha 13 casos positius i 16 pendents de diagnòstic. Paral·lelament, un total de 179 persones es troben en aïllament domiciliari, mentre que a l’hospital la xifra d’ingressats s’eleva fins als 39 –quatre residents d’El Cedre– i a l’UCI hi ha vuit persones assistides amb ventilació mecànica –totes estables tot i la gravetat–.

Preocupació per l’UCI

Precisament, Benazet va expressar el neguit davant “el col·lapse” que pot afectar l’UCI, que actualment té capacitat per proveir de respiració mecànica 20 persones. No obstant això, davant un futur pic d’infeccions, el titular de Salut va subratllar la seva “especial preocupació” per donar cabuda als malalts amb simptomatologia greu, ja que “l’estada mitjana de permanència en ventilació mecànica és d’uns 28 dies”, una xifra molt elevada per a una infecció vírica, tal com va reconèixer el ministre.

D’aquesta manera, malgrat tenir una capacitat d’intubació d’un ventilador mecànic per cada 3.900 habitants –una mitjana superior a la d’Espanya o regions com Catalunya–, Benazet va afirmar que des de la seva cartera estan treballant per adquirir més ventiladors mecànics d’arreu del món, com és el cas de la comanda de 12 aparells de respiració artificial a l’Israel. “Estem en un moment molt complex. S’han trencat els estocs en l’àmbit mundial i estem fent esforços molt importants per aconseguir-los”, va assenyalar. Així mateix, Benazet va afirmar que hi ha un grup d’enginyers andorrans que, en col·laboració amb altres professionals catalans, estan treballant en la fabricació de ventiladors mecànics amb impressores 3D.

Però no només és això. El titular de Salut va reconèixer que si s’amplia el nombre d’aquests aparells, també caldrà augmentar els recursos humans preparats per treballar amb “una tècnica complexa”. “Cada persona requereix uns paràmetres, ja que els pacients necessiten molts canvis posturals amb un suport farmacològic important”, va sostenir Benazet. Per aquest motiu, va admetre que es mantenen “contactes diversos” amb professionals amb experiència a l’UCI de països com Cuba, Israel o Rússia.

L’assaig clínic

Amb relació al tractament basat en hidroxicloroquina i azitromicina que s’està proporcionant als casos positius entre els interns d’El Cedre, Benazet va refermar-se en la convicció que aquest assaig clínic “és l’estratègia de tractament de la malaltia”. Sempre que no hi hagi alteracions cardíaques, “el nostre horitzó vol anar a donar-lo als casos lleus i als seus contactes”, va dir.

De moment, però, del tractament dissenyat per l’epidemiòleg català Oriol Mitjà i el servei de medicina interna de l’hospital encara no s’han pogut desprendre resultats, motiu pel qual el ministre va mostrar-se cautelós en ser preguntat per la prova d’un grup de metges de Marsella que hauria curat malalts en cinc dies.

ES DUPLIQUEN LES PCR FINS A 100 ANÀLISIS DIÀRIES

D’altra banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir que la quantitat de proves diagnòstiques (PCR) per detectar el coronavirus es duplicarà a partir d’avui. D’aquesta manera, Andorra tindrà capacitat per enviar fins a 100 analítiques diàries als tres laboratoris externs amb els quals treballa. De fet, aquesta xifra es pretén augmentar amb els kits ràpids d’antigen, una comanda que va realitzar el Govern prevista per disposar d’ella aquesta setmana però que”s’està retardant per les dificultats que tenen tots els països del món per aconseguir material”. A tall d’exemple, Benazet va declarar que una comanda relacionada amb mascaretes, i de la qual l’executiu va fer un prepagament, mai va arribar al país, si bé és cert que en aquest cas es van retornar els diners. Quant a les PCR, el ministre va apuntar que “és un bé escàs”, raó per la qual va delimitar dues casuístiques en què efectivament els sospitosos s’han de realitzar la prova: quan es presenten símptomes que no provenen de cap nucli –si ha estat en contacte amb pacients, de facto se’l recompta com a positiu– i, en segon lloc, per als professionals que treballen en l’àmbit sanitari després de superar una quarantena.

LA RÀTIO D'INFECTATS JA ÉS SUPERIOR A LA D'ESPANYA O ITÀLIA

Un rècord que no és per estar orgullosos és el que va batre ahir el Principat en ser el tercer país del món amb una ràtio superior d’infectats per cada milió d’habitants, només superat per San Marino o Ciutat del Vaticà. En aquest sentit, per cada 1.000.000 d’habitants, Andorra presenta 2.889 infectats, una xifra molt superior a la mitjana de 1.333 infectats d’Itàlia, el país amb més morts per Covid-19 al món, o a la de 1.202 d’Espanya. Dit d’una altra manera, la probabilitat de contagiar-se a Andorra és més del doble que en ambdós països. A més, pel que fa a la ràtio de defuncions per cada milió d’habitants, Andorra (39) ocupa el quart lloc del món després de San Marino (619), Itàlia (136) i Espanya (89).

La corba s'estira fins als 224 casos positius

tracking