La patronal demana fer comiats temporals

La patronal creu que és la millor opció per evitar tancar empreses i perdre llocs de treball

La patronal demana fer comiats temporalsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El sector empresarial va demanar ahir al Govern poder posar en marxa el mecanisme de suspensió de contractes laborals per força major, el qual figura a la Llei de relacions laborals i que suposa l’equivalent andorrà dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que s’han aplicat a Espanya. En aquesta línia, la Confederació Empresarial (CEA) va manifestar que considera un error haver inclòs a la llei òmnibus la prohibició del mecanisme de suspensió de contractes, ja que creuen que “és la via idònia per evitar el tancament d’empreses i la pèrdua de llocs de treball”, va afirmar Gerard Cadena, president de la CEA. I va apuntar que “nosaltres proposem a l’executiu la suspensió temporal del treball amb la condició que l’assalariat tingui la seguretat que cobrarà el salari a final de mes, una part a càrrec de l’empresari i l’altra del Govern”.

Tanmateix, Cadena va explicar que el paquet de mesures aprovat pel Govern dona resposta per dues o tres setmanes, però “veient la prolongació de l’emergència són insuficients per absorbir la problemàtica”. “Volem que s’aixequi aquesta prohibició i que s’estudiï l’aprovació d’un nou paquet de mesures econòmiques encaminades a encarar els reptes a mitjà termini”, va indicar.

En resposta a les demandes, el ministre portaveu, Eric Jover, va posar en relleu durant la roda de premsa que en el paquet de mesures llançat per l’executiu ja hi figura un programa econòmic a fons perdut per pagar la part del salari que correspon a la cotització de la CASS d’aquells sector obligats a tancar els negocis. Tanmateix, va exposar que si la crisi sanitària s’allarga, el Govern prendrà més mesures per pal·liar l’efecte econòmic. I va afegir que el cap de Govern, Xavier Espot, realitzarà una reunió telemàtica amb el sector hoteler per copsar les seves necessitats.

Principi de corresponsabilitat

La CEA també va apel·lar al principi de corresponsabilitat, el qual s’ha d’implementar de manera eficaç i efectiva. Per aquest motiu Cadena va demanar concentrar els recursos públics i “mirar de repartir les despeses amb tots els actors i veure quins poden ser els percentatges per alleugerir el cop”. I va considerar que “si algú no arriba al 60% del salari mitjà hauria de quedar exempt de reduccions, però ens hem de reunir i analitzar les probabilitats”.

En aquest sentit, des del gremi de l’hoteleria van transmetre en un comunicat la seva situació juntament amb una sèrie de mesures que consideren indispensables per garantir el funcionament del sector. Jordi Pujol, director de la Unió Hotelera, va reiterar que les mesures del Govern “estan molt bé per a un mes, però per a nosaltres mantenir el pagament del 100% dels salaris dels nostres treballadors durant el mes d’abril serà insostenible, i si seguim així no podrem fer front als pagaments”. Pujol va afirmar que “l’executiu parla de corresponsabilitat entre la població i els empresaris, però nosaltres no l’acabem de veure, ara mateix ens sentim desemparats”.

De la mateixa manera, Cristina Canut, president d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), va comentar que la llei òmnibus no és suficient per al sector. “Som un gremi que des de la crisi del 2008 encara no ha aconseguit repuntar i ara ens veiem abocats a endeutar-nos per superar una emergència sanitària que per a nosaltres és pública i de l’Estat”, va dir.

tracking