pandèmia mundial

El virus s'expandeix i ja suma 267 casos

La meitat dels ventiladors mecànics de què disposa l’UCI són ocupats per 10 pacients

El virus s'expandeix i ja suma 267 casosFernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La corba no s’aplana i el virus s’expandeix. Si bé és cert que des d’ahir ha augmentat fins a 100 la quantitat de proves diagnòstiques (PCR) diàries, no menys cert és que el nombre de positius ha crescut en 43 casos en les darreres 24 hores, xifra rècord al Principat. Després de 12 dies de confinament, el país ja suma un total de 267 infectats per Covid-19, dels quals 261 romanen en actiu, tres han rebut l’alta mèdica i tres han causat decés. “Estem en un punt de pressió d’un pic. Ens veiem forts per controlar-ho, però perdrem més de 3 persones. No hi ha cap país que se n’escapi”, va sentenciar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença diària d’actualització sanitària.

Pel que fa al total de malalts actius, hi ha 71 professionals sanitaris –vuit més que ahir– que provoquen, tal com va reconèixer Benazet, “que estiguem estressats”, tot i que va assegurar que el sistema sanitari del país “no està col·lapsat”. “L’ocupació del servei d’urgències és baixa, d’un terç equivalent al període actual”, va expressar el ministre, a tall d’exemple. En aquest sentit, hi ha un total de 47 pacients a l’hospital, dels quals quatre corresponen a residents d’El Cedre. Sobre el centre sociosanitari, un dels focus de l’epidèmia, encara hi romanen 13 infectats, dos d’aquests en fase ja convalescent.

La congestió de l’UCI

Ara bé, els recursos a l’UCI cada vegada estan més congestionats, quelcom que preocupa més el titular de Salut. Actualment, un total d’11 persones –de diferents edats– es troben sota extrema vigilància i tan sols un d’aquests no requereix l’assistència d’una ventilació mecànica. Dit d’una altra manera, la meitat de respiradors artificials de què disposa l’UCI ja estan ocupats, un fet que s’agreuja si es té en compte que l’estada mitjana de permanència amb aquests aparells és de 28 dies, tal com va assenyalar Benazet.

Quant a l’estat dels pacients, el ministre va explicar que n’hi ha una d’“especialment greu”, ja que es trobava en situació de rebre una “cirurgia important” per una malaltia prèvia que ja tenia abans de contreure la Covid-19. Respecte a la resta d’ingressats a l’UCI, segueixen una evolució correcta. “És una fórmula de coronavirus particularment agressiva que també afecta gent jove”, va afegir el ministre com a advertència d’una infecció vírica a la qual ningú és immune.

SEGUIMENT WEB DELS CONTAGIS

Paral·lelament, el titular de Salut va anunciar que des d’ahir a la nit ja està operativa una plataforma digital de control dels símptomes dels pacients, en la qual els professionals sanitaris podran fer un seguiment a partir de les dades dels usuaris. Aquesta eina permetrà realitzar una “autoavaluació” dels símptomes i alhora es farà servir com a recollida de dades clíniques que “servirà per al control epidemiològic de la malaltia”.

Així mateix, en el cas que fos necessari, s’impulsaran els serveis mèdics i d’emergències com a mecanisme alternatiu al 116 per tenir sempre dos canals de comunicació en actiu. A més, Benazet va avançar que en els propers dies el sistema també estarà operatiu a través d’una app.

Finalment, pel que fa a l’assaig clínic que desenvolupa el servei de medicina interna de manera conjunta amb l’epidemiòleg català Oriol Mitjà, el ministre de Salut va sostenir que dijous va arribar una partida d’hidroxicloroquina i azitromicina “que ens garanteix el tractament dels malalts”. Per aquesta raó, Benazet va dir que la setmana vinent es podrà tractar els pacients lleus i els contactes amb aquests recursos.

LES XIFRES DE LES RÀTIOS DE CONTAGIS I DE DETECCIONS

Preguntat per la tercera posició mundial d’Andorra quant a la ràtio d’infectats per cada milió d’habitants, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va restar importància a les xifres tenint en compte les dimensions del país. A més, Benazet va manifestar que el fet de comptar amb més nombre de proves realitzades cada dia “pot tergiversar el nombre de casos”. “És cert que tenim de les xifres percentuals més altes del món, però nosaltres no tenim el sistema sanitari col·lapsat”, va defensar el titular de Salut. Per altre banda, Benazet va posar en valor que ara mateix Andorra, per cada milió d’habitants és un dels països “amb major capacitat diagnòstica”. En aquest sentit va exposar que Alemanya, un dels estats que més PCR realitza, té una mitjana de 5.845 tests, Corea del Sud 6.846 i el Principat 7.036, per milió d’habitants. “Volem conèixer la base d’aquesta epidèmia”, va justificar el ministre. D’aquesta manera, va subratllar que segueixen a l’espera dels kits ràpids d’antigen que permetran augmentar el nombre de proves. La comanda estava prevista per aquesta setmana però el “trencament de l’stock mundial” ha provocat que s’hagi retardat la recepció del material.

BENAZET, PROBABLE POSITIU EN ELS PROPERS DIES

D’altra banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va comentar que des de fa dos dies la seva dona, treballadora del SAAS, ha donat positiu, raó per la qual va preveure que ell també es contagiarà. “El més probable és que en els propers dies desenvolupi la malaltia”, va indicar Benazet. Tot i que la seva dona roman aïllada a casa, el ministre va apuntar que “quan el Covid-19 entra a una casa tots els membres d’una família es contagien”. Amb tot, es va mostrar optimista i va afirmar que si cap dia no pot comparèixer, en el seu lloc el substituirà la secretària d’Estat, Helena Mas.

El virus s'expandeix i ja suma 267 casos

tracking