Pandèmia mundial

Quart mort per coronavirus

L’home de 88 anys era un reconegut empresari del sector turístic i estava ingressat a la UCISL

Façana Hospital

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un conegut empresari del sector turístic de 88 anys és la quarta víctima per coronavirus que registra el país des de l’inici de la pandèmia. Així ho va confirmar ahir al vespre el ministre portaveu, Eric Jover, en roda de premsa en la qual, més enllà de donar el seu condol a la família, va especificar que era un dels pacients que es trobava a la Unitat de Cures Intensives (UCI). El difunt, que va traspassar a les dues de la tarda, era originari de Lleida, però estava establert al Principat des de feia molt de temps. Va ser el fundador d’una important agència de viatges del país, que ara dirigeixen els seus fills. Entre el sector del turisme, se’l reconeixia com un pioner a l’hora de buscar mercats internacionals i de cridar els turistes d’arreu del món a visitar Andorra.

Reforç cubà a la UCI

D’altra banda, abans de la quarta defunció, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va comparèixer en la roda de premsa d’actualització sanitària habitual on va avançar que el personal sanitari de la UCI comptarà a partir d’aquesta setmana vinent amb el suport d’un grup de 35 metges i infermers d’origen cubà i especialistes en matèria de respiració assistida. El Govern té previst que arribin a principis de setmana i l’objectiu és reforçar el teixit de sanitaris, que està tensat per la càrrega d’hores arran de l’augment del nombre de casos positius de Covid-19 entre els professionals de la salut. Tal com va avançar el ministre, s’està creant un protocol d’acollida que “preveu distribuir-los en equips de suport entre professionals locals”. A més, Martínez Benazet va valorar molt positivament la seva presència, que “ajudarà que els sanitaris d’aquí vagin més descansats i evitin errors fruit de l’estrès i la càrrega de treball”. Així doncs, els especialistes cubans s’infiltraran entre els grups de treball dels professionals de la UCI ja establerts i donaran un cop de mà amb els nou pacients greus que actualment necessiten ventilació mecànica per sobreviure.

Pel que fa al recompte diari de casos positius per coronavirus, després de 13 dies de confinament el país suma 308 infectats, dels quals 300 segueixen en actiu, sis tenen l’alta mèdica i quatre van traspassar. Més en detall, del total de contagis, 80 són personal sanitari, nou més que divendres, i 16 són del centre sociosanitari d’El Cedre. En el vessant positiu de les dades, tenint en compte que encara no s’havia confirmat la quarta defunció, el ministre de Salut va destacar que a l’hospital actualment hi ha 42 positius, mentre que divendres n’hi havia 47. En definitiva, tot i que el nombre d’actius es va incrementar en 41 persones, la segona dada més alta des que es va detectar el primer cas el 2 de març passat, el ministre va fer un balanç positiu de la situació, ja que “van augmentar el nombre de casos, però es van reduir els greus”. A més, es va poder donar d’alta tres persones més i es va tornar a planta un pacient que estava en estat greu a la UCI. “És cert que tenim un augment en els casos, però hi ha una disminució en els pacients en estat greu”, va valorar Martínez Benazet, que va destacar que la major preocupació que ha de tenir l’Executiu en aquests moments és tenir capacitat per atendre els pacients més greus.

Acords internacionals

Al llarg de la roda de premsa va donar molta importància a tenir els aparells de respiració assistida disponibles i estar preparats per, si en un futur el sistema sanitari es col·lapsés per un augment sobtat de positius, tenir alternatives per no deixar cap persona sense l’atenció que necessita. “Amb aquest pacient que hem traslladat a planta, tenim 10 respiradors mecànics lliures, estem a la meitat de la nostra capacitat”, va destacar positivament Benazet que, davant la possibilitat de necessitar-los, va avançar un acord amb l’executiu francès per utilitzar els recursos sanitaris de l’hospital de Foix en cas d’una emergència sanitària superior dins les fronteres. També va obrir la porta que acollís pacients del Principat en cas que sigui necessari.

tracking