Veïns de vuit dels pisos cremats de Sant Julià no tornaran en dos mesos

Fins que no es torni a la normalitat laboral no podran trucar a cap professional per arranjar els desperfectes de l’incendi

Veïns de vuit dels pisos cremats de Sant Julià no tornaran en dos mesosFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els veïns de vuit dels pisos del bloc que es va cremar fa poc més de tres setmanes a Sant Julià de Lòria no podran tornar a casa fins d’aquí a uns mesos, quan la pandèmia de la Covid-19 ja no suposi un risc i les activitats comercials, entre les quals, els oficis de pintor, llauner o electricista, puguin tornar a treballar amb normalitat.

El problema, segons relaten alguns dels llogaters, rau en el fet que els danys que va provocar l’incendi, dins dels pisos i al celobert per on es va expandir, encara són visibles i impossibiliten fer vida normal com abans. A més, relaten que es troben en una situació d’impàs, ja que no poden tornar-hi a viure i tampoc poden trucar a cap professional per arranjar “la canonada del pati interior que connecta tots els pisos i que es va fer malbé, o netejar i pintar els immobles que van quedar negres pel fum i les flames”.

Actualment, en el bloc només resideixen els veïns dels dos primers pisos, que van ser els únics que no es van veure afectats per l’incendi, que es va iniciar al segon primera. Tots els altres es van repartir de manera provisional entre segones residències i habitatges de familiars o amics. L’únic que no va trobar un lloc on poder-se allotjar momentàniament és el llogater del pis on es va originar el foc, que des de llavors ha estat descansant, juntament amb la seva parella i gràcies als departaments de serveis socials del comú lauredià i del Govern, en un hotel de Sant Julià i en un d’Andorra la Vella.

La responsabilitat del foc

Mentrestant, la investigació per determinar qui s’haurà de fer càrrec de les despeses relacionades amb l’incendi segueix en punt mort. Tal com relaten alguns dels veïns, “les asseguradores no ens estan dient res”, i és que el fet que ni l’inquilí ni el propietari del bloc tinguessin cap assegurança de la llar complica el procediment per reclamar i l’ajorna indefinidament. El llogater hauria d’assumir totes les despeses relacionades amb l’incendi si es determina que n’és el responsable. El gestor de l’edifici, en canvi, hauria de fer-se càrrec de la responsabilitat civil per incompliment de la Llei d’arrendament.

Resposta del comú

Pel que fa als costos d’allotjament que va haver d’avançar el comú de Sant Julià als veïns que aquella nit van haver de dormir en hotels, el cònsol major, Josep Majoral, va avançar que els reclamaria al responsable del foc, sigui el llogater, el propietari o qui sigui. “Ara mateix no estem en aquest estadi i no ho hem parlat, però és un proper pas que es farà”, va explicar Majoral, que va negar conèixer si hi ha altres habitatges a la parròquia en el mateix estat: “Tot el que és inspeccions i revisions és competència del Govern, nosaltres no hi entrem”.

EL LLOGATER DEL PIS INCENDIAT DENUNCIA SENTIR-SE MALTRACTAT PER LA GENT

L’inquilí de l’immoble on es va originar tot plegat va denunciar sentir-se assetjat per la gent i demana comprensió davant un fet que “no va ser més que un error, un descuit”. “Estava fent el menjar i em vaig deixar la paella al foc. Es va començar a incendiar tot i ja no vam poder fer res”, va relatar al Diari l’home, que lamenta profundament els fets i demana que “siusplau”, no se’l criminalitzi. “Vaig a comprar i la gent em mira, em jutja. Se m’ha acusat fins i tot d’haver marxat del país i m’agradaria dir que no, que estic aquí i que sento profundament tot el que ha passat”, va sentenciar, tot demanant que se’l deixés en pau. D’altra banda, els veïns també van denunciar el pèssim estat de l’edifici, que “estava totalment descuidat”, i ho van relacionar directament amb la ràpida propagació de les flames. Tot i estar d’acord que va ser una desgràcia i un accident que era difícil de preveure, van posar en relleu que els equipaments del bloc no estaven preparats per aturar un incendi com el que va succeir. “No hi havia un extintor en tot l’edifici i les cuines que donen al celobert no tenen extractor de fums”, va lamentar un veí que va explicar que el pati interior estava ple de greix, que suposadament hauria ajudat a l’expansió del foc.

tracking