Cuba i els EUA s'enfronten per l'ajuda dels metges i de les infermeres
La ministra Ubach empara els “socis de col·laboració” d’Andorra davant les advertències de Trump sobre els metges cubans
El grup de sanitaris cubans que va arribar ahir al Principat ha estat rebut a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell aquest matí. Sense ànim de voler ser partícip de l’històric conflicte geopolític que enfronta dos enemics reconeguts com els Estats Units i Cuba, l’arribada de 39 professionals sanitaris procedents de l’illa caribenya al Principat ha posat en alerta la diplomàcia andorrana, conscient de les advertències respecte als metges cubans que ha efectuat el govern que lidera Donald Trump.
En aquest sentit, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va assegurar en declaracions al Diari que s’ha informat les autoritats nord-americanes, amb qui mantenen “un contacte molt fluït”, del conveni sanitari que està negociant Andorra amb Cuba per fer front a l’emergència sanitària de la Covid-19. “Soc coneixedora de la posició dels Estats Units, però nosaltres som un país sobirà i podem escollir els socis amb qui tenir una col·laboració”, va sostenir Ubach.
En un primer moment, la ministra va explicar que la idea d’Afers Exteriors era concretar l’arribada de sanitaris provinents d’Espanya i França, però a causa de la “situació crítica” que estan vivint els països veïns es va posar la mirada sobre la xarxa de contactes iberoamericans. D’aquesta manera, aprofitant que Andorra ostenta la secretaria Pro Tempore com a organitzadora de la XXVII Cimera Iberoamericana, Ubach va decantar-se per moure fils amb els seus homòlegs cubans, que compten amb una llarga tradició de venda de serveis mèdics a l’estranger.
Així doncs, en tan sols una setmana Andorra va passar de trucar a la porta del país llatinoamericà a convertir-se en el segon estat d’Europa –després d’Itàlia– a rebre la cooperació sanitària de Cuba, posada en dubte pels Estats Units per les condicions laborals en les quals treballen els brigadistes.
L’advertència dels Estats Units
Des de l’Oficina de Democràcia, Drets Humans i Treball dels Estats Units es va iniciar la setmana passada una campanya de desprestigi a les xarxes socials on s’advertia els països europeus afectats pel coronavirus que desestimessin la cooperació de professionals sanitaris cubans. “El govern de Cuba reté la major part del salari que guanyen els seus metges i infermers mentre fan els serveis en les seves missions mèdiques internacionals i els exposa a condicions laborals atroces. Els estats que busquin l’ajuda de Cuba per fer front a la Covid-19 haurien d’examinar els acords”, exclamava el compte oficial de Twitter del gabinet nord-americà.
Així mateix, el subsecretari de l’Oficina d’Afers de l’Hemisferi Occidental dels Estats Units, Michael G. Kozak, va insistir que qualsevol acord amb el govern de Cuba “ha de ser transparent i públic” per garantir “la seguretat i el benestar” dels metges cubans, qui considera que haurien de rebre una retribució “directa i justa”. Precisament sobre aquesta qüestió, diversos mitjans iberoamericans assenyalen que un professional mèdic cubà percep prop de 50 dòlars al mes, és a dir, prop de 45 euros. No obstant això, en casos de brigades internacionals, el govern de Cuba és l’encarregat de recaptar els ingressos generats pels professionals sanitaris.
Consultada sobre la despesa que suposarà per al país l’arribada d’aquests professionals, la ministra d’Afers Exteriors va expressar que no està definit l’acord i formarà part de la negociació, que es va posposar per a una segona fase atès que “la prioritat era fer-los venir”. Per últim, Ubach es va mostrar molt agraïda pel que fa a “la generositat de Cuba” tenint en compte que “ells també estan vivint una crisi sanitària”.
ELS SANITARIS CARIBENYS COMENÇARAN A TREBALLAR A FINAL DE SETMANA
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va manifestar que la voluntat del Govern és que de cara a final de setmana els 39 professionals sanitaris –entre els quals figuren 12 doctors, 26 infermers i un tècnic logístic– puguin començar a treballar a les instal·lacions de l’hospital. Fins llavors, duran a terme una formació exprés del funcionament intern del sistema sanitari andorrà i se sotmetran a les pertinents proves analítiques per descartar cap vinculació amb la Covid-19 després del viatge. La durada de la seva estada anirà en funció de com evolucionin els casos al Principat, però en qualsevol cas el Govern va publicar ahir un decret al BOPA pel qual s’aprova una quota especial d’autorització d’immigracions temporals per a professionals sanitaris i sociosanitaris que té vigència fins al juny. Més enllà del tràmit administratiu, els cooperants de Cuba ja descansen a l’hotel Panorama d’Escaldes-Engordany després d’haver arribat la matinada de dilluns i “ara necessiten un temps d’adaptació”, com va reconèixer la ministra. En aquest sentit, Ubach va apuntar que “els hem transportat del seu context, on fa un clima tropical”, raó per la qual va declarar que s’ha realitzat una recol·lecta de roba de forma altruista des de diferents associacions i empreses nacionals. Per últim, la titular d’Afers Exteriors va assegurar que hi ha altres accions de cooperació internacional en marxa per si fes falta activar en cas d’agreujar-se la situació.