Catorze defuncions per coronavirus
Salut registra dues noves morts de residents d'El Cedre i 390 positius en total
Dues noves defuncions eleven la xifra de víctimes per coronavirus a 14, segons ha anunciat el ministre Joan Martínez Benazet. Els dos morts notificats avui són residents d'El Cedre, un ja estava diagnosticat i l'altre ha estat confirmada la prova després de morir.
Els positius acumulats són 390, entre els quals hi ha 90 professionals sanitaris i 19 efectius dels cossos especials. Les persones curades són 11 i hi ha 49 hospitalitzats, una dotzena a l'UCI amb ventilació mecànica, amb l'auxiliar del SAAS de 24 anys, una persona de 40 anys, cinc que superen els 50 anys, un malalt de 63 i la resta tenen més de 70 anys, segons ha detallat el titular de Salut. A més s'acumulen 25 altes hospitalàries de persones que estan l'espera de confirmar que han superat la infecció.
L'afectació a El Cedre es concreta amb dos ingressats a l'hospital i 18 positius a la Covid-19, dels quals dos són residents de Salita, ja que el ministre ha informat que tots els padrins que tinguin la malaltia seran atesos en l'espai de la residència de Santa Coloma que s'ha reservat específicament per a aquesta epidèmia i que resta separat de les zones on estan els altres 65 interns del centre sociosanitari. Altres cinc residents estan convalescents a l'espera de rebre el resultat negatiu del coronavirus.
Martínez Benazet ha explicat que el pla de contingència de l'hospital preveu l'habilitació de diferents espais de les instal·lacions com zones de ventilació de pacients per si hi ha un pic de la malaltia. Entre elles ha esmentat la sala d'actes de la clínica Meritxel i l'àrea de rehabilitació que s'afegirien a l'UCI i al que s'anomena hospital de dia on es fan les exploracions.
El ministre ha reiterat que és necessari continuar amb el confinament i ha alertat que si la població es relaxa en el seguiment de les mesures de restricció de mobilitat i distanciament social "podríem tenir un rebrot de la malaltia i un problema de recursos sanitaris". I s'ha adreçat especialment a la gent gran perquè ha manifestat que avui s'han vist cues de padrins en establiments d'alimentació per fer la compra i ha recalcat que "és un risc perquè són molt vulnerables i recomano que es quedin a casa perquè l'epidèmia encara progressa" i ha recordat que els comuns i Govern disposen de serveis coordinats que ofereixen ajuda a la gent gran i porten menjar a domicili i les compres de queviures, fàrmacs o els articles que necessitin.
Pantalles facials benvingudes
Joan Martínez Benazet ha aclarit que les pantalles facials que fa el grup AndorraMakers amb impressores 3D "són molt útils" per al SAAS i que potser es va precipitar quan va expressar que haurien de fer gadgets per obrir i tancar portes però que en cap moment pretenia que s'aturi la producció que estan fent i ha assegurat que des del ministeri "els animo que ho facin i agraïm la iniciativa".
El ministre s'ha referit també a l'ús de mascaretes que ha remarcat que serveixen perquè la persona infectada no propagui el virus i perquè qui el tracta no l'agafi a més de protegir indirectament evitant que hi hagi més virus a les mans quan s'esternuda, però ha apuntat que a qui li doni més seguretat que en porti. I ha recalcat que hi ha suficient número de mascaretes al Principat perquè n'hi ha 300.000 en total "i avui s'han passat 100.000 al SAAS".