pandèmia mundial

La CASS accepta les baixes laborals per Covid-19 tramitades per un metge

S’ha habilitat una nomenclatura específica perquè es puguin equiparar a accident laboral

La CASS accepta les baixes laborals per Covid-19 tramitades per un metgeFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les mesures impulsades pel Govern per pal·liar els efectes econòmics de l’emergència sanitària en les butxaques dels ciutadans ha estat la d’equiparar les baixes per positiu o contacte amb positiu a la d’un accident de treball. A l’espera de l’entrada en vigor de la llei òmnibus que regula totes aquestes actuacions, la CASS ja està tramitant les baixes sobre la base del que estableix la nova legislació (s’abonaran de manera retroactiva) i acceptant els aturs de treball per positiu de Covid-19 si estan signades per un metge. S’ha habilitat una nomenclatura específica per a aquesta tramitació, si bé es pot donar la circumstància que el pacient encara estigui pendent del resultat de la prova diagnòstica que determini si el que es pateix és el nou coronavirus o una grip comuna. En aquest cas, es tramita igual, pendent d’aquest resultat que és el que ha d’acabar dirimint si es percep la baixa per accident de treball (66% del sou a partir del primer dia) o una de comuna. Tanmateix, també està previst que es pugui donar la baixa a persones de risc per tenir patologies prèvies i que estiguin aïllades al domicili. Aquestes tenen consideració de malaltia comuna.

També es pot donar el cas d’una baixa per una mesura d’aïllament en haver estat contacte d’un positiu. En aquest cas, és el ministeri de Salut qui determina qui ha de complir aquest confinament total i qui envia a la CASS les dades de les persones que estan en aquesta situació, i quan la comencen i quan l’acaben. Amb aquesta informació, la Seguretat Social tramita la baixa amb les mateixes condicions d’un accident de treball.

Serveis actius

Els treballadors de serveis essencials, serveis que s’han de mantenir actius durant la pandèmia, tenen dret a percebre el cent per cent del salari en cas de baixa per la Covid-19 (i sempre que no tinguin una assegurança complementària que els cobreixi això). En el cas de positius del virus, el metge tramita la baixa i l’empresa que tingui el treballador en nòmina ha de fer la declaració per accident de treball. Quan és un assegurat que compleix una mesura d’aïllament aquesta ha d’estar igualment decretada pel ministeri, que és el qui envia la informació a la CASS, perquè aquesta els aboni també el cent per cent del sou. L’empresa també ha de fer en aquest cas declaració d’accident de treball. I no se’n poden beneficiar aquells que fan teletreball mentre dura el seu confinament.

tracking