SAAS
La CASS va pagar 105 milions en pensions de jubilació l'any passat
La despesa de la caixa va pujar un 9% respecte al 2018 mentre que els ingressos, uns 148 milions, ho
van fer un 3,6%
El consell d’administració de la CASS va aprovar ahir el tancament de comptes de l’exercici del 2019. Una liquidació que constata l’increment d’ingressos com a conseqüència de la pujada de cotitzants, però també la pujada de les despeses: tant en la branca de jubilació com en la que finança la sanitat. La general va tancar un any més en negatiu, i d’uns 30 milions. En concret, la Seguretat Social va abonar 105 milions d’euros en pensions de jubilació, 4,8 dels quals corresponents a prestacions no contributives que es financen amb la transferència del Govern. L’augment de la despesa va ser del 9%. S’hi van ingressar, en contrapartida, 139,4 milions fruit de les cotitzacions d’assalariats i compte propi. I 4 milions per cotitzacions de pensions o baixes, a banda dels 4,8 del Govern per a les prestacions no contributives. Va entrar a la caixa una quantitat un 3,6% superior a la d’un any abans.
El nombre de pensionistes a càrrec de la branca jubilació va incrementar-se en un 4,9%, amb 13.650 al desembre, 12.033 de jubilació i 37 capitals de jubilació. De viduïtat n’hi havia 3.138, dels quals 79 temporals. La taxa de dependència, una dada cabdal per abordar la salut del sistema, va tancar l’any en 3,65 assegurats actius per cada pensionista de la branca jubilació, un 2,1% inferior al desembre del 2018. L’augment de cotitzants no va contrarestar l’augment de pensionistes.
Els assalariats van seguir creixent, en concret un 3,4% respecte a l’any anterior. Al desembre constaven 44.977 persones registrades com a assalariades a la CASS, un 2,8% més que el mateix mes de l’any anterior. També van créixer els cotitzants per compte propi, que al desembre arribaven a 6.576, un 2,1% més que un any abans. Quant als assegurats indirectes, la xifra es va situar en 17.150 persones i, el nombre de pensionistes a càrrec de la branca general, en 2.664. Una dada que, segons la CASS, es manté estable: són 2.332 pensionistes d’invalidesa, 331 pensionistes d’orfenesa i una pensió de reversió d’ascendents.
L’augment de cotitzants va fer pujar els ingressos de la branca general un 3,9%. Van entrar a la caixa 120,4 milions més 10,5 milions de cotitzacions per pensions i baixes. Les despeses també van créixer, ho van fer un 7,1% respecte al 2018. A prestacions sanitàries (de reemborsament d’actes mèdics) es van dedicar 101 milions, un 5,5% més que l’any anterior. A baixes, pensions d’invalidesa i pensions d’orfenesa es van destinar 60,1 milions d’euros, un 10,1% més que l’exercici anterior.
Altres qüestions
El consell d’administració també va fer el punt sobre la crisi sanitària provocada per la Covid-19 i el seu impacte sobre l’activitat de la parapública. Més de la meitat dels treballadors de la CASS estan fent la feina des de casa i continua un equip a les oficines per donar suport telefònic i presencial en cas d’urgència. El nombre de trucades que es reben a diari s’han disparat. Si la mitjana estava en unes 300, ara hi ha jornades que es duplica o triplica aquesta xifra. Per això, s’ha reforçat l’equip de resposta telefònica. També s’ha reforçat la resposta als correus electrònics dels diferents departaments amb l’objectiu de contestar-los en menys de 24 hores. A més, per mirar d’evitar al màxim que els usuaris es desplacin a les oficines “s’accepten la majoria de tràmits a través del portal de la CASS, del correu electrònic o a la bústia de la CASS” si s’adjunta un document d’identitat. Si es feien entre 500 i 600 atencions diàries ara se’n fan entre 50 i 60.