Pandèmia mundial
Onze víctimes a El Cedre
El centre sociosanitari de Santa Coloma acumula una nova mort per la Covid-19 amb la defunció d'una resident aquest vespre
Una dona que no arribava als 80 anys ha mort a les vuit del vespre a El Cedre i es converteix en la víctima número onze per coronavirus al centre sociosanitari després de la defunció ahir d'un resident que estava ingressat a l'hospital, i hi ha una altre padrí en estat molt greu que ha estat traslladat al centre sanitari, segons ha pogut saber el Diari. Les víctimes de l'epidèmia arriben així a 17 i hi 16 persones recuperades, a més d'onze nous positius que augmenten el total de casos fins als 439, segons ha actualitzat el ministre de Salut avui, i ha precisat que potser es canvia la manera de comptar els malalts curats perquè fins ara no es reportaven els que han tingut símptomes lleus i han complert els 14 dies a casa com fan altres països.
El nombre de professionals sanitaris infectats són 96 i els cossos especials es mantenen en 19 contagiats. A l'hospital hi ha 50 persones de les quals hi ha 17 pacients a l'UCI, quinze que necessiten ventilació mecànica i s'espera que en les properes 24-48 hores es pugui retirar la intubació a tres d'aquests malalts, un dels quals és l'auxiliar d'El Cedre de 24 anys, segons ha explicat Joan Martínez Benazet. El ministre ha remarcat que la capacitat de ventilació a l'hospital ha millorat perquè s'han recuperat aparells dels quiròfans i d'altres que no s'usaven i funcionen perfectament fins arribar a 27 ventiladors llestos per fer servir per a pacients de la Covid-19 o de qualsevol altra patologia. Ha detallat que el pla de contingència es concreta en 12 llits de ventilació a l'UCI que estan ocupats; els disposats a l'àrea d'exploració complementària a la planta -1 on ja hi ha ingressats; i l'àrea de reanimació del bloc quirúrgic perquè les operacions han disminuït molt i s'hi destinen dos quiròfans a intervencions i altres dos a reanimació d'aquests pacients.
Martínez Benazet ha reiterat que no hi ha col·lapse de llits d'hospitalització, perquè hi ha un nombre similar d'entrades i sortides, ni a cures intensives però en aquest servei costa més que surti un malalt "i estem en situació de tensió i pressió i els professionals estan doblant hores i estan donant molt bona resposta" i ha afegit que hi ha sanitaris d'urgències que donen suport a l'UCI perquè l'activitat a emergències ha baixat pel confinament de la població.
El ministre ha manifestat que "ara ens urgeix més tenir els professionals de Cuba que més ventiladors" i ha apuntat que es solventarà la setmana vinent amb la incorporació d'alguns dels sanitaris del grup que començaran a treballar quan se'ls faci en set dies una nova PCR i doni negatiu després de complir part de l'aïllament pel positiu d'un metge intensivista que continua asímptomàtic a la patologia.
Ventilació amb criteris ètics
El centre sociosanitari El Cedre s'ha convertit en un dels principals focus de contagi de l'epidèmia al país i les xifres actualitzades indiquen que ja hi ha 30 positius en la zona habilitada amb una unitat assistencial per atendre aquests pacients, que inclou vuit interns procedents de Salita, i altres vuit persones estan convalescents de la malaltia a l'espera de tenir dues analítiques negatives per verificar-ne la recuperació, com succeeix amb les 32 altes totals que s'han registrat a l'hospital. El ministre ha remarcat que els interns de les residències de padrins distribuïts als centres i als hotels tenen molt bona atenció però "s'han de seguir mesures d'aïllament i la manera de donar-los suport és diferent però s'ha aconseguit que estigui ben tractats" i ha assegurat que ha millorat la comunicació amb les famílies que potser va fallar els primers dies de l'epidèmia. Martínez Benazet ha agraït la dedicació dels voluntaris, metges que acaben de finalitzar els estudis, personal mobilitzat per la Creu Roja i del ministeri d'Afers Socials que s'estan bolcant en l'atenció i ha destacat que avui ha rebut una carta de les famílies que han perdut padrins a El Cedre d'agraïment al personal pel tracte i l'escalfor que els hi han donat en aquesta situació d'emergència sanitària que no permet estar amb els pacients.
Les normes fixades a Andorra per a la ventilació mecànica no estableixen cap data límit per fer-ho, ha exposat el ministre, que ha especificat que no s'adoptaran mesures com a d'altres païs anys on hi ha protocols de no intubar a majors de 80 anys. "No tenim edat, ens movem en les consideracions ètiques de l'estat de salut i mai un professional voldrà ventilar un pacient que no se'n pot sortir, estàs allargant l'agonia", ha declarat per reblar que és una teràpia molt agressiva i dependrà de si té possibilitats de recuperar-se o no.
El titular de Salut ha volgut desmentir avui informacions que vinculen el brot d'urticària que van tenir els escolars d'Ordino amb la Covid-19 i ha explicat que la malaltia provoca reaccions cutànies als infants, i també als adults contagiats en fase greu, però ha subratllat que "no té res a veure amb el que va passar a Ordino i no té cap sentit relacionar-lo des del punt de vista epidemiològic ni científic". I ha precisat que vincular aquest brot del centre educatiu amb la pandèmia suposaria que "és un cas únic al món i un element d'estudi" perquè cap brot apareix amb una explosió de símptomes en un moment i que els professionals sanitaris que els van atendre se n'haurien contagiat.
Tothom amb mascareta
Joan Martínez Benazet ha anunciat un canvi de criteri respecte l'ús generalitzat de mascareta i ha afirmat que convindria que la porti tothom quan ha de relacionar-se amb d'altres persones. I ha reconegut que aquesta recomanació no correspon al que havia expressat des del principi de l'epidèmia mundial però ha puntualitzat que "ens van sorprenent les coses que van apareixent i no és la indicació del principi però va canviant i serà molt important en l'etapa que ve i durant un temps haurem de portar tots mascareta". El ministre ha assenyalat que la recomanació es fa perquè hi ha estudis que apunten que les partícules petites del virus que es queden en suspens a l'ambient són font de transmissió i ha recordat la necessitat de ventilar espais tancats i de portar la protecció insistint en la importància de rentar-se les mans perquè el major risc de contagi és per tocar superfícies contaminades. I ha anunciat que les mascaretes estaran disponibles per a les farmàcies per al públic en general, ja que ara estaven reservades per a persones de col·lectius sensibles.
Martínez Benazet ha comentat que portar mascaretes serà algun dels nous hàbits que s'hauran d'adquirir quan es comencin a obrir activitats "que espero que sigui ben aviat"
El ministre ha emfatitzat que "és una irresponsabilitat que la gent es mogui sense causa justificada i si hi ha relaxament haurem de prendre mesures més contundents" i ha assegurat que és una falta de respecte aquest tipus de comportament envers l'esforç de tots els ciutadans perquè ha recordat que "és un petit èxit" que amb el seguiment de les normes de manera general s'ha aconseguit que el sistema sanitari no s'ha col·lapsat. I ha afegit que no confia gaire que hi hagi vacuna quan el virus revifi a la tardor però sí fàrmacs i canvis de models de vida que seran les eines per lluitar contra el coronavirus perquè "no desapareixerà després d'aquesta fase aguda i es quedarà amb nosaltres com la grip però és més letal i pels col·lapses sanitaris és molt preocupant". Joan Martínez Benazet ha recordat que l'assaig d'Oriol Mitjà va adreçat a buscar si funciona la hidroxicloroquina com a forma preventiva per aplicar-lo de cara a la tardor.