Els 38 positius eleven la xifra d'infectats a 428 persones
El ministre de Salut diu que és un creixement aritmètic que està evitant el col·lapse sanitari
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir va anunciar en roda de premsa que Andorra ja passa dels 400 contagis. Concretament hi ha 428 casos positius, dels quals 399 estan actius. També les defuncions han augmentat a 15 i ja hi ha 14 persones ingressades a la unitat de cures intensives (UCI) de l’hospital. Per contra, el ministre va mantenir que aquest augment està sent aritmètic, un fet que està evitant el col·lapse del sistema sanitari, ja que a hores d’ara hi ha la capacitat suficient per poder atendre tots els malalts.
El responsable de Salut va assegurar que aquest augment de trenta-vuit casos més en 24 hores té a veure amb la capacitat de poder anar rebent els resultats de les proves el més ràpid possible. A més, va al·legar que l’augment d’aquests casos era el resultat de 118 proves PCR, per la qual cosa hi havia més casos negatius que positius. Amb això, va insistir que era gràcies a l’esforç de tota la ciutadania, que estava complint les normes de restricció del Govern. “És una malaltia greu i no sabem com pot reaccionar cadascun dels contagiats”. A més, va afegir, una vegada més, que “s’ha demostrat que el virus no només ataca les persones grans o vulnerables, sinó també persones joves sense antecedents clínics”.
En la compareixença, en què va aprofitar per agrair la tasca dels treballadors del món de la salut, va destacar que a hores d’ara està garantit el subministrament de material de protecció, així com de medicaments. Tot i això, aquest material de protecció per als treballadors no ha impedit evitar el contagi de 95 sanitaris i 19 persones dels cossos especials. Martínez Benazet també afirma que a tots els professionals afectats que hagin estat contactes de casos positius, se’ls aplica un confinament preventiu de dues setmanes. De totes maneres, va informar que s’està elaborant un protocol per poder-los incorporar a la feina, seguint mesures de seguretat, abans del termini de 14 dies estipulat, en el cas de necessitat de servei a les unitats més crítiques com per exemple l’UCI.
Pel que fa a les hospitalitzacions, en aquests moments hi ha un total de cinquanta persones. Trenta-sis estan a planta i catorze es troben a l’UCI, tretze de les quals amb ventilació mecànica. A més, el ministre va informar que dues d’elles presenten un quadre clínic més greu. Quant a El Cedre, hi ha 26 persones positives, sis de les quals són de la residència la Salita. En aquest sentit, Martínez Benazet va recordar que el sociosanitari està dividit en dues parts, una per a les persones contagiades i la que no, i que “hi ha totes les mesures de seguretat”, ja que fins i tot els treballadors també es diferencien en ambdues parts. També en el sociosanitari hi ha sis persones que es troben en període de convalescència en espera que els dos testos donin un resultat negatiu per considerar-les totalment curades. De fet, el titular de Salut va indicar que hi ha un total de 25 persones amb l’alta mèdica a l’espera dels resultats.
ELS METGES CUBANS PODRAN ESCURÇAR LA QUARENTENA DE 14 DIES
Adrià Esteban - Andorra la Vella El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir que es modificarà el protocol per tal que els sanitaris cubans que no presentin cap tipus de símptoma i donin negatiu a les proves diagnòstiques puguin escurçar la quarantena dels 14 dies preceptius, decretada després que un metge caribeny donés positiu i hagués de ser traslladat al centre sociosanitari El Cedre com a mesura de prevenció. Així doncs, passat un període set dies, el ministre va declarar que “creiem que podrem activar suficients persones per ajudar la resta de suport assistencial”. “Passats els cinc dies el 80% dels contactes no desenvolupa la malaltia. Si ens cal reforçar el sistema sanitari de forma més immediata s’activarien els professionals de Cuba seguint un protocol específic amb seguretat diferent”, va manifestar el titular de Salut. Concretament, Martínez Benazet va referir-se a l’UCI o El Cedre com “les àrees més crítiques”, on es necessitaria la cooperació de manera prioritària dels professionals caribenys. “Ens ha sabut molt greu perquè és un recurs en què ens hem anticipat a molts països que estaven més col·lapsats. No es podran incorporar amb la velocitat que nosaltres desitjàvem però segur que seran de gran ajut”, va dir el ministre. Respecte a l’infectat, Benazet va assegurar que “és molt difícil esbrinar com es va contagiar”, tot i que va assenyalar que el focus del contagi prové del país d’origen. De totes maneres, va deixar clar que durant el viatge es van extremar les precaucions i que tots els integrants de la brigada duien guants i mascaretes posades.