Escrig comenta que ha estat destituïda
L’encara coordinadora va manifestar ahir que Xandri serà qui prendrà les decisions
El personal de la residència El Cedre dona per fet el relleu de la coordinadora, Merce Escrig, encara que no s’hagi fet oficial el canvi al capdavant del centre i només s’ha informat públicament de la incorporació de la coordinadora d’atenció primària del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) Anna Xandri com a infermera de reforç.
Infermeres i auxiliars intueixen que Escrig ha estat destituïda. De fet, ahir la van veure un instant i va comentar que Xandri es queda al capdavant de la residència tot i que ella tornarà dilluns a la feina. Ahir, però, es va emportar la placa amb el seu nom de la porta del despatx, un fet molt significatiu que no va passar desapercebut per a la plantilla.
De fet, entre el personal hi ha la versió, que coincideix amb la informació recollida pel Diari, que Escrig seguirà a El Cedre mentre duri la crisi sanitària per evitar escampar que ha estat una destitució que es pugui interpretar com una mala gestió, tenint en compte el gran nombre d’èxitus que s’estan produint a El Cedre i que feia temps que el personal denunciava que no es treballava amb les condicions adequades i que se’ls impedia portar mascaretes.
Mala relació
La relació de l’encara coordinadora amb la plantilla ha estat tempestuosa fins que van sortir a la llum les crítiques dels treballadors. Des del ministeri de Salut s’és conscient d’aquesta mala relació i per això una assessora externa, Montserrat Alsina, havia de presentar un informe sobre l’ambient laboral i a partir d’aquí els responsables ministerials tenien la intenció de prendre una decisió, però l’emergència pel coronavirus no permet fer plans a futur i s’ha d’actuar sobre la marxa, evitant la improvisació però buscant la millor manera que tot estigui coordinat.
Per això ara no es vol fer gaire soroll. Escrig continuarà a El Cedre, però Xandri decidirà. El ministeri de Salut està valorant l’opció que quan acabi la crisi sanitària sigui Alsina la persona que lideri la transformació del model d’El Cedre per un període d’uns tres anys i que després Alsina decideixi un responsable per ocupar el càrrec de manera definitiva. Els plans del ministeri són que Alsina s’encarregui d’implantar el nou model d’atenció centrada en la persona (ACP), ja que de fet el seu fitxatge va ser per aquest motiu, a banda d’elaborar un informe sobre l’ambient laboral que es viu a la residència.
Escrig no va acudir a treballar dilluns a la tarda i fins ahir no se la va tornar a veure per uns instants. Tornarà dilluns, segons va comentar.
Montserrat Alsina és infermera especialitzada en gent gran, docent de la Fundació Cuidados Dignos i exdirectora de la residència geriàtrica Laia de Mataró. La seva arribada va estar motivada per implementar l’atenció centrada en la persona i el clima laboral que, segons el personal, condiciona la feina dels treballadors. També s’han incorporat a El Cedre un metge geriàtric i dues infermeres de referència.
A banda dels padrins amb la Covid-19, que estan separats de la resta de residents, també hi ha un nombre important d’infermeres i auxiliars de baixa o confinades per contactes, i és que també fa temps que anunciaven que hi hauria una allau d’absències laborals a causa del coronavirus i de la falta de protecció en el seu lloc de treball.
EL SALT A LA PRIMERA LÍNIA
Anna Ribas - Andorra la Vella La crisi del coronavirus ha provocat que els efectius sanitaris es vegin reduïts, i és que actualment hi ha 95 professionals de la salut contagiats i altres es troben confinats. Aquesta situació ha provocat que molts estudiants d’infermeria s’hagin vist forçats a fer el salt a la primera línia, i la Sussi Pereira n’és una. “És una situació dura però no ho vaig pensar dues vegades abans d’oferir-me per ajudar”, exposa la jove de dinou anys. “En aquests moments t’adones per què vas decidir estudiar infermeria. Donar l’esquena a aquesta situació no tindria sentit”, afegeix convençuda.
Pereira és una de les voluntàries que pren cura dels usuaris d’El Cedre que es troben a l’hotel Golden Tulip Andorra Fènix i explica que “fem d’auxiliar, higienes, canvis, repartim els àpats i controlem que els avis mengin. També fem infermeria perquè només hi ha dos infermers durant el dia i dos a la nit”. Actualment l’hotel acull una quarantena d’avis que estan distribuïts en tres pisos diferents. “Estic en una planta amb molt de psiquiàtric i els educadors fan molt suport emocional i activitat i també hi ha un parell o tres de telefonistes que fan videoconferències amb les famílies”, detalla. Pel que fa al que implica l’experiència, Pereira afirma que “és molt gratificant, amb el voluntariat tinc una rutina i estic aprenent molt, implica una formació constant”. Però, segons expressa, alhora “és molt dur tant per a nosaltres com per als padrins, molts no entenen ni per què són allà i els costa molt adaptar-se als canvis”. “Intentem que se sentin tranquils i que estiguin bé, empatitzo molt amb ells, fem molt suport emocional i estem en contacte amb les famílies alhora que els mantenim informats, no volem que estiguin aïllats”, comenta l’estudiant de segon curs d’infermeria. “És molt dur psicològicament i físicament”, remarca. Pel que fa a les mesures de protecció que prenen, especifica que “quan arribem a l’hotel, ens canviem la roba per un uniforme que es renta allà. A més, com que hem anat una mica justos de mascaretes, les intentem reutilitzar dos dies i es queden en una bossa. Quan marxo també desinfecto tot le que hagi pogut tocar, com el mòbil, i acostumo a dutxar-me a l’hotel i, si no, és el primer que faig quan arribo a casa”. “Personalment em preocupa que la meva família es pugui veure afectada perquè jo estic a primera línia”, confessa. És per això que la jove va voler reiterar que “és molt important que la gent es quedi a casa i que no es relaxi perquè ens ajuden molt tant en l’àmbit sanitari com en el poblacional. Ells que poden, que es quedin a casa i es protegeixin perquè això no ha arribat al pic. És una situació molt dura i es necessita força de voluntat, però han de seguir confinats”.