L'expert del Govern fa públic el pla per aixecar el confinament

Les mesures van lligades als primers resultats dels tests que s’han de fer a la població

L'expert del Govern fa públic el pla per aixecar el confinamentFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els doctors Oriol Mitjà i Joel López, experts en epidemiologia, han preparat un informe on detallen les fases que caldrà seguir per acabar el confinament. Aquest, s’estructura en quatre fases ben diferenciades, i haurien de començar a aplicar-se en el moment en què hi hagi els primers resultats dels tests que s’han de fer a la població. Aquesta situació, si no hi ha canvis radicals pel que fa a l’evolució del coronavirus, s’hauria de produir en dues o tres setmanes aproximadament. La hipòtesi principal d’aquest informe és que el virus no es podrà eliminar a curt termini i que caldrà conviure amb ell. A més a més, preveu que les persones que ja hagin estat infectades i l’hagin pogut superar, siguin immunes davant un nou contagi.

Així doncs, partint d’aquestes premisses del desconfinament proposat pels epidemiòlegs, cal seguir les fases inverses en les quals s’ha fet el confinament. És a dir i per aquest ordre i grups: primer l’obertura dels negocis que no són serveis bàsics extremant les mesures bàsiques d’higiene; després l’hostaleria, la recomanació de quedar-se a casa a les persones menors de setanta anys i la reobertura de les escoles; i finalment la restricció de sortir de casa als majors de 70 anys i persones immunodeprimides i els seus convivents així com permetre els esdeveniments de més de 50 persones. I tenint en compte que en la primera fase només es parla del desconfinament de les persones joves i sanes.

Paral·lelament, caldrà avaluar l’estat immunològic de la població. Això es farà a través d’un screening de proves ràpides en múltiples punts de control on hi hagi personal especialitzat com poden ser farmàcies, centres mèdics, metges d’empresa o universitats. Aquesta prova consistirà en una punxada al dit i els resultats s’obtindran en 15 minuts i s’introduiran en una app, que ha de servir per dibuixar el mapa immunològic de la societat. Sobre els equipaments necessaris, Mitjà i López recomanen que siguin de la Xina, amb les homologacions pertinents, d’Austràlia o Singapur, o comprats dins mateix de la Unió Europea.

Un cop fet tot això, s’entraria en el tercer paquet de treball que presenta l’informe. En aquest punt el que es busca és controlar l’aparició de nous casos i en cas que n’hi hagi, acotar-los de pressa. Un cop reoberts els negocis, caldrà aplicar controls a les poblacions de major risc per propagar el virus o als grups de risc. A més a més, caldrà extremar els controls en les persones que tinguin símptomes i caldrà fer la prova PCR o la prova ràpida d’antigen. Els positius caldrà que segueixin un confinament de 14 dies abans de fer una altra prova abans de tornar a la normalitat.

En combinació amb aquestes proves, la població caldrà que tingui una app instal·lada, que garanteix totalment la seva privacitat, en què puguin informar si tenen algun símptoma per tal que se’ls pugui fer el monitoratge corresponent. L’aplicació caldria activar-la també al sortir de casa juntament amb el GPS i el bluetooth per tal que si hi ha algun positiu, s’alertin contactes.

Finalment, i gràcies a aquestes informacions recollides, es podrien decretar confinaments de zones focalitzades, on es puguin detectar que hi ha un augment d’activitat vírica.

FASES

1 Desconfinament seqüencial de persones

En aquest primer punt del paquet de treball, es van aixecant els confinaments de manera inversa a com s’han decretat, amb les persones de risc, les darreres.

2 Avaluació de la immunitat de la població

Fase de screening en què a través dels tests ràpids es pot dibuixar el mapa de la immunitat de la població i saber si ja s’ha passat i s’ha fet autoimmune.

3 Detecció precoç de casos i contactes

S’aplicaran controls a la població que tingui més risc de propagar el virus o població de risc com poden ser les PCR.

4 Mesures de confinament focalitzat

Amb les dades recollides, es podran dibuixar zones on el virus pugui tenir més activitat i decretar confinaments focalitzats.

L'expert del Govern fa públic el pla per aixecar el confinament

tracking