La CEA proposa que les empreses puguin jubilar els majors de 65 anys
La patronal trasllada la petició a l’executiu per ajudar els patrons a minvar les plantilles
La patronal segueix treballant amb el Govern per presentar un segon paquet de mesures econòmiques que està previst que s’aprovi el 15 d’abril. La mesura estrella que ha d’incloure el paquet són els acomiadaments temporals, però no és l’única. Entre d’altres, la CEA ha demanat a l’executiu que modifiqui una disposició transitòria de la llei de relacions laborals per permetre a les empreses jubilar les persones majors de 65 anys.
És important recordar que el nou codi de relacions laborals, en vigor des d’inicis de l’any passat, preveu que les persones majors de 65 anys o més podien seguir treballant fins als 72 anys com a màxim sempre que arribessin a un acord amb l’empresa, norma que no afectava les persones que en el moment de l’aprovació ja tenien aquesta edat. D’aquesta manera, aquest grup de persones se seguia regint per la norma anterior, que no permetia a les empreses obligar un treballador a jubilar-se si aquest no volia. El que pretén ara la patronal és permetre als patrons jubilar els treballadors majors de 65 anys per alleugerir les plantilles sense interposar un greuge sobre aquests treballadors, ja que ja reben una pensió.
Malestar dels empresaris
Pel que fa a l’anunci que els acomiadaments temporals no podran ser efectius fins a principis del mes de maig, ha creat neguit i malestar entre els empresaris, especialment en les petites i mitjanes empreses. La patronal ja va demanar en el seu moment que la mesura s’apliqués a partir de l’abril per ajudar les empreses a pagar les nòmines d’aquest mes. Vist, però, que finalment no serà possible fins al mes de maig, Felip Gallardo, portaveu de la CEA Micro –que representa autònoms i petites empreses–, alertava que la “situació és greu i fràgil” i lamenta que “anem molt tard”. Gallardo assegurava que “els autònoms no dormen a la nit perquè el futur postcoronavirus és totalment incert”. Gallardo remarcava que “hi ha molts tipus d’autònoms amb realitats molt diferents però molts ens expliquen que no començaran a facturar fins al setembre perquè tot allò relacionat amb el turisme està parat”. No és pas millor, afirmava, la situació de les microempreses. “Estem veient ara la fragilitat del nostre teixit econòmic, que està patint molt per no haver de tancar”, sentenciava.
També en la mateixa línia s’expressava la presidenta de l’eix comercial central, Sònia Yebra, que avançava que buscaran altres mesures que els empresaris puguin aplicar per intentar no haver de tancar. “La situació serà molt dura”, afirmava referint-se al pagament de les nòmines del mes d’abril. “El mes de març l’hem aguantat però l’abril serà molt difícil, els treballadors ja han gastat les vacances i les hores acumulades i ara és pagar els salaris a fons perdut”, argumentava. Pel que fa als crèdits tous, recordava que “són diners que s’han de tornar i cada empresa ha de valorar quina situació té”. De moment, Yebra no té constància de cap negoci que hagi hagut de tancar. “Estem aguantant”, va concloure.
SINDICATS I ENTITATS DEMANEN A ESPOT AJUDES DIRECTES
L’USdA, el Sindicat d’Ensenyament, el de penitenciaris, Stop Violències i l’Institut de Drets Humans han fet arribar una carta al cap de Govern en què demanen que s’apliqui una ajuda econòmica directa per a aquelles persones que s’han quedat sense feina durant la crisi. En concret, demanen que l’ajuda sigui igual al sou base de com a mínim tres mesos des del 13 de març. Segons afirmen, “les famílies ens han contactat desesperades, sense diners ni possibilitat de guanyar-ne, l’angoixa creixent en la població pot portar a conseqüències que després podem lamentar, des de depressions a reaccions més extremes com poden ser intents d’autòlisis”.