Govern descarta aplicar moratòries per als préstecs i les hipoteques

Jover es remet als ajuts dels crèdits tous davant la demanda del PS d’ajornar els pagaments

Govern descarta aplicar moratòries per als préstecs i les hipotequesSFGA/CEsteve

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una primera escletxa apareix en el consens que havia caracteritzat el Govern en l’adopció de mesures des que va irrompre la crisi sanitària pel coronavirus. Si divendres passat el ministre portaveu, Eric Jover, va anunciar l’aturada de les execucions bancàries fins al 30 de juny, el PS va replicar ahir, a través d’un comunicat, que la mesura és “insuficient” i va demanar a l’executiu anar un pas més enllà aplicant moratòries per a les hipoteques i préstecs.

En aquest sentit, el ministre va mostrar-se “sorprès” pel posicionament socialdemòcrata i va remetre’s als ajuts disponibles dels crèdits tous, tot i que aquests només estan disponibles per a empreses i no particulars. “Haurien de ser plenament coneixedors que el programa de crèdits tous preveu un refinançament dels préstecs que puguin tenir les empreses i les quotes que hi hagi mentre duri la crisi sanitària, és a dir, més enllà del 30 de juny”, va manifestar Jover.

Així doncs, tot i que el ministre va compartir el diagnòstic de “treure pressió a les empreses i als autònoms”, la recepta per la qual el Govern advoca s’allunya, a dia d’avui, de l’aplicació de moratòries, ja que consideren que els particulars poden mantenir els seus compromisos financers si segueixen cobrant la integritat del seu sou. Per aquest motiu, Jover va reivindicar els crèdits tous com una eina per “separar les obligacions que ara tenen i tirar-les endavant en un moment on l’economia hagi pogut reprendre una activitat normal”.

La postura del PS

Per la seva banda, el primer secretari del PS, Gerard Alís, va defensar la moratòria creditícia dels préstecs i les hipoteques com “l’única manera perquè els nostres ciutadans, les nostres empreses i les nostres famílies puguin respirar en aquesta situació de tensió econòmica". Així doncs, des de les files socialdemòcrates van insistir en la moratòria com “una condició innegociable”, ja que és una eina que permetria retardar els pagaments “dos o tres mesos”.

Així mateix, Alís va remarcar que es tracta d’una proposta que “tots els països del nostre voltant l’han adoptat per donar una major liquiditat als afectats”. Precisament, a Espanya es va conèixer ahir que els bancs estan preparant una moratòria hipotecària més àmplia que la prevista inicialment per als col·lectius més vulnerables, que permetria ajornar el pagament del capital entre tres i sis mesos.

Respecte a l’acció de les entitats bancàries d’aturar l’execució d'hipoteques i préstecs, com a mínim, fins a final de juny, el dirigent socialdemòcrata va assegurar que “això no soluciona el problema ni l'obligació de pagament. L'únic que farà és ofegar més el sistema i congelar uns deutes al juny que no sabem com es podran fer front”, va exposar Alís.

El govern de concentració

Amb relació amb la unitat i el consens i després de ser preguntat per la premsa, Jover va descartar la possibilitat de formar un govern de concentració que agrupés totes les forces polítiques parlamentàries. “No es donen les condicions perquè sigui una necessitat. L’arc parlamentari té una majoria sòlida per tirar endavant els projectes”, va cloure.

L'ADMINISTRACIÓ RESTA EL PLUS DE REMUNERACIÓ A LES HORES EXTRES

El ministre portaveu, Eric Jover, va anunciar ahir en roda de premsa la publicació d’un nou decret al BOPA, de caràcter temporal, que pretén adequar el marc laboral dels funcionaris de l’administració general i els treballadors del cos diplomàtic a l’emergència sanitària actual. És per aquest motiu que, entre d’altres mesures, Jover va explicar que les hores extraordinàries perdran el seu estatus salarial i es remuneraran com “una hora de treball normal”. “Forma part de la corresponsabilitat del sector públic i privat”, va afegir el ministre. D’aquesta manera, les hores no treballades s'acumularan en una bossa d'hores que el treballador haurà de recuperar. Pel que fa a les vacances, el nombre màxim de dies festius que es podran assignar en el futur correspondrà a la meitat de les vacances que es generin durant l'any actual. En aquest sentit, Jover va explicar que es promourà el teletreball i es flexibilitzaran les condicions laborals “per disminuir el contagi a l’administració pública” i potenciar “la conciliació familiar. Així doncs, els treballadors que efectuïn teletreball han de portar un registre de les tasques efectuades i traslladar-lo als seus caps, així com també del seu horari, que es controlarà mitjançant l’aplicació e-Tempo. Pel que fa als treballadors que no puguin desenvolupar el teletreball perquè hagin de cuidar els seus fills de fins a 14 anys o bé perquè hagin de fer-se càrrec d’algun progenitor que presenti discapacitats, Jover va garantir que es computarà com un “permís retribuït”.

tracking