Salut es prepara per al pitjor escenari

Benazet indica que si el virus és estacional, s’hauran de valorar les eines per combatre’l

Salut es prepara per al pitjor escenariTWITTER GOVERN

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut s’està preparant per al pitjor dels escenaris: que el coronavirus sigui estacional i torni l’any que ve. En aquest sentit, el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, va detallar que l’estratègia epidemiològica que s’està seguint consta de dues fases. La primera, que està en el seu tram final i de la qual s’esta avaluant com es munta l’operativa, consta d’una “anàlisi poblacional que es faria en dues tongades separades per una setmana i que ens permetrien extreure conclusions des d’un punt de vista del nivell d’infecció i de defenses que ha assolit la població de cara a l’obertura progressiva que recomana el doctor Oriol Mitjà a l’estat veí”.

Tanmateix va afirmar que hi ha una segona fase en estat d’anàlisi on s’inclouen “altres aspectes, com la mobilitat de les persones a través d’una app, però que variaran amb el coneixement que es vagi adquirint de l’epidèmia, amb la situació que es presenti a mesura que vagi arribant l’estiu i amb l’aparició d’eines per protegir-se d’aquesta infecció”. Amb tot, va indicar que “és bo que tinguem un pla per al pitjor dels escenaris: que el virus seguís actiu durant molt de temps, agressiu i amb la letalitat tan alta així com afectant la gent jove amb quadres greus”. “Si el virus es comporta de manera estacional, l’estratègia s’haurà de fer valorant les eines que tindrem per lluitar contra el virus de cara a la tardor”.

En aquesta línia, va exposar que hi ha quatre línies estratègiques per lluitar contra la malaltia entre les quals hi ha el disseny i la preparació de la vacuna, però el ministre no creu que pugui estar preparada de cara a la tardor vinent perquè requereixen molts mesos per estar a punt. D’altra banda, hi ha els fàrmacs que puguin tenir un efecte preventiu, com podria ser la hidroxicloroquina; el disseny de fàrmacs antivirals i fàrmacs que disminueixin la inflamació que el virus produeix als pulmons”.

Els casos

El nombre de persones contagiades de coronavirus va escalar ahir fins a les 466, xifra que implica un increment de 27 casos diagnosticats durant les últimes 24 hores. A hores d’ara hi ha 428 casos actius i ja s’han registrat 17 defuncions. Pel que fa a als pacients recuperats, són 21 els que ja han donat negatiu en dues proves de PCR mentre que 36 han estat donats d’alta de l’hospital. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va exposar que “segurament haurem de modificar la manera de comptabilitzar les persones recuperades per tenir xifres comprables amb altres països i comptarem les persones a qui ja fa dues setmanes que se’ls ha donat l’alta clínica”.

Respecte a quants pacients estan ingressats a l’hospital, va detallar que fa dies que “la dada d’ingressos a l’hospital s’ha estabilitzat” i va detallar que 28 persones es troben a planta mentre que a la unitat de cures intensives (UCI) n’hi ha 19, 16 de les quals estan ventilades. “Ahir [divendres per al lector] es va extubar una persona que s’està recuperant i hi ha dues o tres persones en els darrers dies de ventilació amb una millora espectacular de les lesions pulmonars”, afirmava, per afegir que “costa treure el suport de respiració perquè els pacients han perdut molta força i estan debilitats, la recuperació és progressiva”.

Pel que fa als professionals sanitaris, Benazet va indicar que ara hi ha 93 casos actius mentre que un ja ha rebut l’alta mèdica. Quant als cossos especials, es manté la xifra de 19 contagis. D’altra banda, a El Cedre hi ha 28 pacients diagnosticats, vuit dels quals prevenen de la Salita, i 10 persones en convalescència que esperen la negativització de les PCR. En aquest context, va valorar que “el brot del centre s’està estabilitzant i no hi ha nous contagis a El Cedre”. A més, va recalcar que els circuits de material net i brut són diferents i que hi ha professionals diferents per a les persones malaltes i les que no.

L’ús de les mascaretes

Benazet va assegurar que deixaran de ser restrictius amb les mascaretes, ja que ara tenen provisions i perquè “al principi es pensava que els virus podien caure a través de les gotes que expulsem en tossir o esternudar i que la distància preventiva era suficient però ara es creu que també és present a l’aerosol que expulsem i que pot transportar l’aire”. “Cada vegada hi ha més coneixement i per això es recomana més l’ús de la mascareta”, subratllava i va aconsellar a la població que es vagi abastint de manera progressiva de mascaretes, ja que quan es vagin obrint establiments de manera progressiva l’ús de la mascareta serà obligatori i que, per evitar cues a les farmàcies, s’hi truqui prèviament. No obstant això, va indicar que les de producció casolana són efectives.

INCORPORACIÓ EN BREU DELS CUBANS

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir que els professionals cubans es podran incorporar a principis de la setmana vinent. Actualment es troben aïllats després que un dels seus companys donés positiu a la PCR dimecres. Els metges s’incorporarien a l’UCI, on, segons el ministre, “necessitem un suport de més sanitaris”. Tot i això, va reiterar que “els professionals actuals s’hi han bolcat i es pot donar una qualitat assistencial idònia però comporta un cansament i un sobreesforç per part de tots”. És per això que Benazet va desitjar que es puguin incorporar ben aviat o puguin fer de suport.

tracking