El confinament resulta més dur per a les persones amb addiccions
L’angoixa fa que creixin les ganes de consumir, un fet més perillós en substàncies il·legals
El confinament és una situació excepcional i dura per a qualsevol persona, però en el cas de les que tenen addiccions, pot ser encara més greu. Així ho indicava Sara Garcia, vocal de la junta del Col·legi Oficial de Psicòlegs (COPSIA), en afirmar que “l’addicció a una substància implica una dependència psicològica i fisiològica a aquesta. En aquesta situació de confinament, el que pot ser més dur per a la persona addicta és no tenir accés a la droga que consumeix, per l’augment del craving [o el desig per consumir] i el risc de presentar una síndrome d’abstinència”. Però l’accés a aquesta substància també pot suposar un risc afegit perquè “la situació d’angoixa i incertesa encara pot fer que augmenti més el consum”. Tanmateix, valorava que “s’hauran de tenir en compte diversos factors, entre els quals l’edat, l’accés a la substància, si l’entorn és coneixedor del consum i si és permissiu amb aquest consum”.
Pel que fa a si el confinament augmenta de manera generalitzada el consum de la substància addictiva atenent que suposa un sentiment d’estrès i angoixa, Garcia va expressar que “dependrà de la freqüència i el motiu de consum previ. Si la persona ja consumia per afrontar l’estrès, els problemes i per calmar les angoixes que se’n deriven, tot el que genera aquesta crisi de la Covid-19 segurament provocarà un augment del consum. De la mateixa manera, si la persona consumia esporàdicament, no hi ha relació entre l’estrès i el consum”.
Substàncies il·legals
En les addiccions a substàncies il·legals, va apuntar que “hi haurà un increment de les ganes de consumir i de síndrome d’abstinència que poden derivar en conductes de risc per intentar aconseguir-la o obtenir un efecte subjectiu similar amb altres substàncies o fàrmacs”. Pel que fa als adolescents, “probablement expressen conductes relacionades amb l’ansietat i irritabilitat, l’habilitat emocional, algun símptoma físic com mals de panxa i s’estiguin donant situacions de conflicte. Pot ser que busquin saltar-se les regles, sortir amb alguna excusa, per aconseguir la substància. Però cal tenir en compte que la majoria tenen consum social i ara han perdut el punt de trobada amb els amics”.
Respecte a què pot passar si la situació actual es perllonga durant dos mesos, va comentar que hi hauria dos escenaris possibles: “És probable que aquests símptomes s’agreugin, augmenti el craving, síndrome d’abstinència, la gent es posi en risc per obtenir les substàncies que consumeixen, entre d’altres. Si tenien un consum més puntual, potser aprofiten i s’animen a intentar reduir-lo o deixar-ho definitivament.” En qualsevol dels escenaris, la psicòloga va recomanar que la persona estigui en contacte amb familiars i amics i que si es troba en una situació complicada, es posi en contacte amb el COPSIA. Pel que fa a la Unitat de Conductes Addictives (UCA), l’hospital de dia, el Servei de Rehabilitació Comunitària Adolescent (SRCA) i el Centre de Dia estan tancats de manera presencial i es fa atenció telefònica als usuaris. La Unitat d’Aguts segueix funcionant.