pandèmia mundial
El sector del comerç demana que es puguin fer vendes a través d'internet
Denuncia competència deslleial i l’arribada massiva de compres fetes fora del país
Els comerciants d’Andorra estan profundament contrariats per les mesures que està adoptant el Govern amb referència al comerç electrònic o online. En aquest sentit, cal recordar que el decret de l’executiu prohibia que es dugués a terme qualsevol activitat que no era considerada essencial i que es prohibia la comercialització de productes que no fossin considerats de primera necessitat. Però aquesta prohibició només afecta les empreses i botigues establertes al Principat, i en canvi no té efectes per a les de fora del país.
“Govern no deixa fer venda online dins del país, però sí que permet que hi hagi importació i exportació; això és competència deslleial”, lamenta Manel Areny, propietari de Musical Andorrà. En la mateixa línia es va manifestar la presidenta dels comerciants de l’eix central, Sònia Yebra, que va lamentar que “nosaltres no estem podent fer operacions de venda electrònica, però ens trobem que les empreses de fora sí que poden fer-ne i moltes vegades els fan arribar als domicilis amb els mateixos canals de distribució que nosaltres, o a correus espanyols o francesos”.
Precisament, sobre la distribució, Areny es queixa que “entenem que ens facin tancar els comerços per tal d’evitar que el coronavirus es continuï propagant; però en canvi, per culpa del comerç electrònic que ve de fora, hi ha grans acumulacions de gent fora de les oficines dels correus. Aquest fet és contrari al que Govern pretenia aconseguir amb els tancaments”. Segons Yebra, si els permetessin a ells fer aquestes vendes “no hi hauria acumulació de gent enlloc; faríem arribar els productes a casa dels clients, amb els nostres serveis de missatgeria habitual”. En aquest sentit, la presidenta dels comerciants de l’eix central ja ha tramès una carta al cap de Govern, Xavier Espot, per tal que es repensi aquesta prohibició. Areny, però, va anar més enllà i va afirmar que “ara mateix, si alguna persona ha de fer classes online i se li trenca l’aparell, o fa classes de bateria a distància i se li trenca una baqueta, no pot continuar perquè no li podem vendre res”.
Però les problemàtiques que denuncien els comerciants, no acaben únicament amb la prohibició de la venda a distància en temps de coronavirus, sinó que van més enllà. Així doncs, Sònia Yebra va explicar que “estem dient a la gent que ha d’anar a comprar fora del país”. Areny va redundar en aquesta opinió i va afegir que “amb aquest decret que ens prohibeix vendre, a banda de fer que la gent s’acostumi a comprar a fora, estem fent malbé el mercat de proximitat”.
Finalment, la presidenta dels comerciants de l’eix central va reclamar a Govern que estudiés la seva proposta i que permetés, “seguint tots els protocols de seguretat i d’higiene convenients i que s’estimin oportuns, que habilitin la venda de productes a distància” per tal que cessi “la competència deslleial” amb la qual es troben, ja que, com va dir Areny, “a la duana no hi ha cap inconvenient perquè els productes que s’estan comprant fora del país arribin aquí”.
Al tancament d’aquesta edició, ni el cap de Govern ni el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, havien donat resposta a la carta adreçada per part de Sònia Yebra en la qual els demanaven que flexibilitzessin la norma i obrissin la possibilitat de la venda electrònica dels productes no considerats de primera necessitat o d’alimentació.
MÉS DE 500 AUTÒNOMS DEMANEN SUSPENDRE LA COTITZACIÓ
Un total de 509 autònoms van sol·licitar suspendre la cotització, arran dels tancaments decretats pel Govern. Així ho va anunciar el ministre portaveu, Eric Jover, ahir en roda de premsa, en què també va recordar que no es quedaran sense cobertura sanitària i que serà l’executiu qui la garantirà davant de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Pel que fa als que van demanar reduir la cotització fins al salari mínim interprofessional, Jover va confirmar que n’hi havia 192. Aquesta va ser la recepció d’aquesta mesura, que ahir, per primer dia, es comptava amb els formularis per sol·licitar-la a través de la CASS. Sobre l’agilització d’aquestes ajudes per als autònoms, el ministre va recordar que s’havia instat un sistema d’autoresponsabilització de la situació, a través d’una declaració jurada, però que no es descartava que Govern ho pogués contrastar. A més a més, i amb relació a una altra de les ajudes a fons perdut del Govern, la de pagar la part patronal de la cotització dels treballadors a la CASS, el ministre portaveu va manifestar que ahir ja s’hi havien adherit 344 empreses. També relacionat amb els autònoms, Jover va explicar que aquells que puguin tenir el negoci en el mateix domicili on viuen, es podran acollir a les ajudes del lloguer, però només en la part que faci referència a l’activitat. És a dir, hauran de definir la part del domicili que empren per al negoci i demanar l’ajuda amb aquesta dada. El ministre portaveu va remarcar que les mesures d’aquest primer paquet eren suficients, però que es treballava ja en el segon.