La retallada per l'ERTO dependrà de la nòmina

L’esborrany que ha de regular els ERTO marca que el percentatge de reducció del salari del treballador dependrà del que cobra

La retallada per l'ERTO dependrà de la nòminaFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El primer esborrany amb el qual treballa Govern per regularitzar la suspensió temporal dels contractes de treball o bé la reducció de la jornada laboral i que permetrà la mesura a partir de l’1 de maig estableix que els sous dels treballadors es veuran reduïts en diferents percentatges segons la nòmina de cadascun. Malgrat que els percentatges encara no estan definits, el text estableix diferents barems i deixa clar que el salari mai podrà ser inferior al mínim, actualment de 1.083 euros. En el document s’especifica que la reducció de sou a la qual es veurà sotmès l’empleat serà d’un percentatge, encara per definir, si aquest cobra entre el salari mínim i el salari mitjà (2.129 euros) amb diferents intervals també dins d’aquest barem. El mateix passarà en el cas de les persones que cobrin entre el salari mitjà i el doble del salari mitjà (4.258 euros). Així mateix, s’inclou que no es tindrà en compte “per al càlcul de la prestació la part del salari que percebi la persona assalariada i que superi el doble del salari mitjà”. En el cas que la persona tingui més d’una feina, caldrà “sumar la totalitat dels salaris fixos que percebi” per calcular la prestació.

Entre Govern i empresa

El sou que resulti després de la resta del percentatge que escaigui s’haurà de repartir entre l’empresa i el Govern, malgrat que l’esborrany encara no especifica de quina manera es repartirà. El que sí que deixa clar és que el percentatge que depengui de l’empresa l’haurà de pagar encara que per fer-ho necessiti recórrer al programa de finançament de crèdits a interès zero.

Pel que fa a les condicions per adherir-se a la mesura, ho podran fer les empreses que tinguin suspesa la seva activitat, “tant obligatòriament per decret del Govern com voluntària; estiguin sotmeses a un règim de guàrdia o permanència per decret del Govern, o estiguin obertes i autoritzades a obrir però demostrin una davallada en la seva xifra de negoci igual o superior al 50%, o malgrat que no demostrin la davallada esmentada, justifiquin que la reducció de la xifra de negoci ha estat d’una entitat tal que fa impossible el manteniment de la càrrega social de les persones assalariades”.

Així mateix, les empreses que s’hi vulguin acollir tampoc podran tenir deutes amb l’administració pública, tret que ja estiguin en curs de regulació. Tampoc s’hi podran adherir les empreses que només porten a terme la seva activitat durant la temporada d’hivern.

Les sol·licituds inicials de suspensió temporal dels contractes o la reducció de la jornada s’hauran d’acompanyar de la documentació requerida tot i que s’entendran autoritzades pel ministeri competent a partir de la presentació de la demanda. L’empresa, però, haurà de passar primer el període de consultes que estableix la mateixa llei i que consisteix a informar els representants dels assalariats. Segons marca el text, l’empresa els haurà de comunicar per escrit les causes econòmiques concretes que motiven la decisió i la relació, sense els noms, de les persones assalariades afectades, amb la seva antiguitat i el grup professional al qual pertanyen, el període que es preveu que duri la suspensió dels contractes de treball o la reducció de la jornada laboral i els criteris que s’han seguit per designar aquestes persones.

Durant el període de consultes, “les parts han de negociar de bona fe amb la finalitat d’assolir un acord”. Hi hagi o no acord, el ministeri pot “impugnar judicialment els acords assolits entre les parts si conclou que ho han estat mitjançant coacció, frau o abús de dret, als efectes que se’n declari la nul·litat”. Si es vol modificar la sol·licitud inicial, caldrà acompanyar novament de la documentació escaient tot i que s’entendran autoritzades pel ministeri a partir de la presentació de la mateixa.

FINS A 180 DIES DESPRÉS DE LA CRISI

L’aplicació de la mesura queda compresa entre el proper 1 de maig i fins als 180 dies naturals posteriors a la declaració del Govern, per decret, de la fi de la situació de crisis sanitària. En tot cas, el document marca que “aquest àmbit temporal no pot anar més enllà del 31 de desembre”. Les empreses podran tramitar la sol·licitud d’acord amb diferents modalitats: la suspensió temporal dels contractes; la reducció de la jornada que no sigui superior al 75% del temps; o les dues.

tracking