Pandèmia mundial

Prediccions en pandèmies

Dos emprenedors nacionals recopilen i analitzen dades per establir pronòstics que ajudin a l’adopció d’estratègies polítiques en temps de confinament.

Prediccions en pandèmiesBEBIGDATA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En l’actual crisi sanitària, les dades s’han convertit en una eina essencial per mesurar tendències, elaborar prediccions i calibrar l’impacte de les polítiques de confinament. Com a la resta de països, Andorra s’ha hagut de familiaritzar amb conceptes com corba de contagis, pic d’infeccions i xifres relatives a proves diagnòstiques, ventiladors mecànics a l’UCI, altes mèdiques o decessos, entre d’altres.

En aquest sentit, les infinites dades que es poden arribar a encreuar requereixen un minuciosa anàlisi, quelcom que intenten realitzar dos emprenedors nacionals que fa prop d’un mes van crear BeBigData. “Amb el meu soci feia temps que teníem pensat crear una empresa de recopilació i tractament de dades, però amb l’auge de la pandèmia, malgrat les circumstàncies, ho vam veure com una oportunitat per donar-nos a conèixer”, relata un dels fundadors de l’empresa, que prefereix restar en l’anonimat.

Des de llavors, aplicant el reconegut model SIR (susceptibles de ser infectats, infectats i recuperats) en epidemiologia, estan “adaptant els paràmetres de la població i la casuística de cada país” a partir d’un dashboard, una interfície gràfica que actua com si fos un tauler de control. En aquesta espècie de base de dades acumulen valors relatius a la taxa de contagi, a la taxa de recuperació, a la taxa de mortalitat, el temps duració de la malaltia, a la densitat de la població, a la taxa diària d’interacció entre els contagiats i la probabilitat de contagi. “Amb aquest model de predicció, que té una fiabilitat del 90%, podem preveure quan serà el pic de la corba o quan començaran a descendir els contagis”, afirma.

Amb tot, els fundadors de BeBigData consideren que “com a ciutadans rebem amb comptagotes els moviments que hi ha aquí”, raó per la qual sostenen que “no hi ha una estructura definida per fer un seguiment exhaustiu”. Per aquest motiu, s’han posat en contacte amb el ministeri de Salut per col·laborar de manera conjunta a l’hora d’elaborar prediccions. “Hauríem de saber a quanta gent se li està fent les proves de PCR per conèixer no només els positius nous, sinó també el resultat negatiu. A més de saber les edats dels infectats, fins i tot gènere”. I un altre indicador molt important seria saber la tipologia del contagi, és a dir, si és un contagi directe o un contacte de contacte”, argumenta l’altre CEO de l’empresa, que tampoc vol donar el seu nom.

De fet, assegura que ell és un cas positiu per Covid-19 tot i no figurar a les dades oficials. “Per la proporció que som de població realment tenim una ràtio molt alta de contagis tot i no disposar de totes les dades. Si tinguéssim totes les dades estaríem escandalitzats”, opina.

En total, acumulen més de 3.000 files i 10 columnes on analitzen les dades de tots els països des que el 2 de gener va esclatar el brot a la Xina. Per aquest motiu, la seva visió panoràmica els permet veure l’efecte dels comportaments que han tingut les polítiques arreu del món. “En països on hi ha confinaments més durs la corba ja no és tan exponencial, mentre que en altres països on són més flexibles o pensen que no els afectarà tant els costa més mitigar la ràtio de contagis”, clouen.

tracking