Els comerciants demanen restringir la venda en línia internacional
L'Associació de botiguers del Centre Històric d'Andorra la Vella va trametre ahir una carta al ministeri d'Economia exposant la mesura, la qual garanteix la salut pública i no perjudica el comerç intern
L’associació de comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella demana que es restringeixil’entrada de mercaderies no essencials provinents de la venda en línia al país, per evitar les concentracions de persones que aquests dies es poden veure davant les oficines de correus. L'agrupació va exposar-ho ahir en una carta tramesa al Ministeri d’Economia, una mesura per garantir la salut pública i no perjudicar el comerç intern. La presidenta de l'Associació, Anna Riberaygua, ha exposat que des de l'associació veuen el futur de la petita empresa "amb preocupació", i és per aquest motiu que han demanatque s’autoritzi de manera immediata la possibilitat de fer comandes telemàtiques i/o telefòniques per lliurar-les quan s’aixequi el confinament, un procediment que permetria "una certa activitat econòmica que serviria per preparar el procés de normalització quan s’acabin les mesures restrictives". Aquesta demanda ha estat ben rebuda per part de Govern, exposant el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'aquest migdia que s'està estudiant que pròximament es puguin realitzar compres en línia.
Autoritzar el comerç en línia
El ministre portaveu, Eric Jover, va obrir per primera vegada la porta que s’autoritzi el comerç online als negocis del país durant la roda de premsa d’ahir, i va dir que “és una de les qüestions que el Govern té sobre la taula i que segurament ben aviat hi podrem donar una resposta positiva, perquè ens han arribat diverses peticions”. Però el que també va voler afegir Jover és que “hem de tenir en compte que cal tenir un punt de paciència, i que hem volgut reduir l’activitat econòmica al màxim per tal de frenar la corba de contagis”. I va demanar que tot i les demandes, “demanem que hi hagi una mica més de paciència per poder obrir aquesta opció”.
Precisament, la CEA havia manifestat prèviament que el comerç electrònic pot ser una de les palanques de reactivació del comerç interior. Així doncs, en aquest punt es troben tant els diferents comerciants del país, així com la Confederació Empresarial d’Andorra. “Ara que es comença a parlar dels ERTO cal començar a aplicar mesures complementàries. I habilitar la venda online serviria per començar a reactivar el consum i això serviria perquè menys empreses s’acollissin als expedients de regulació d’ocupació temporals”, va afirmar el gerent de la CEA, Iago Andreu. Tanmateix, també va dir que “estem en contacte amb el Govern i és molt receptiu en tot el que parlem. Ara el que cal és veure l’horitzó després de Setmana Santa, el 15 d’abril, a veure com ha evolucionat la situació i si es pot començar el desconfinament”.
Però la realitat és que les famílies cada cop necessiten més productes dels que no són considerats de primera necessitat. En aquest sentit, Andreu va dir que “cal avaluar l’opció que es puguin fer vendes online de productes que no són de primera necessitat, però que sí que són bàsics per tal de passar el confinament, com els electrodomèstics, o estris per tal de poder fer teletreball o poder seguir classes que es facin de manera telemàtica”.
En aquest mateix sentit es va pronunciar Josep Maria Cornella, propietari d’Ofijet, empresa dedicada al sector de la papereria, que va dir que “ara és un moment d’obrir la venda a través d’internet. Cada cop més ens truquen empreses que realitzen teletreball i que necessiten materials que no troben a les seccions de papereria dels supermercats que s’han habilitat. Cada dia rebem unes 50 trucades que ens volen fer comandes de productes que no troben a les grans superfícies”.
Tant Andreu com Cornella van coincidir que la situació actual era profundament contradictòria, i que generava “competència deslleial”. A més a més, Cornella va destacar que “nosaltres podem fer els repartiments, tal com s’ha fet sempre, amb la missatgeria que hi ha al Principat. I cal tenir en compte que ajudaria a reduir la mobilitat, perquè no s’hauria de sortir a comprar o a buscar els paquets de les compres a distància fetes a fora”.