Darrere del servei invisible
El personal de neteja és un dels col·lectius que roman a l’ombra i la seva tasca de desinfecció a l’hospital s’ha convertit en essencial per garantir les condicions d’higiene entre els professionals de la salut que fan front al coronavirus.
Ja és una tradició que cada vespre, puntualment a les vuit, els ciutadans reconeguin, mitjançant aplaudiments, la tasca dels sanitaris, que des de fa més d’un mes treballen incansablement sota una gran pressió. Tot i que aquest petit homenatge se l’emporten els professionals de la salut, l’agraïment també es fa extensible a altres col·lectius que mantenen les seves activitats en temps de coronavirus, com és el cas dels cossos especials, els dependents de farmàcies o reponedors de supermercats.
Més desapercebut encara passa el personal del servei de la neteja, que segueix al peu del canó exposat a primera línia com qualsevol professional sanitari. “Són uns serveis invisibles però estan sent un pilar per frenar l’expansió de la Covid-19”, expressa un dels responsables d’Avança, l’empresa que gestiona el servei de neteja a l’hospital i al centre sociosanitari El Cedre, així com també a diversos centres d’atenció primària.
Com la resta de professions que continuen desenvolupant la seva activitat laboral, el personal de la neteja segueix escrupolosament una sèrie de mesures i recomanacions instades des del ministeri de Salut. “Els EPI [equipaments de protecció individual] impliquen que tothom ha d’anar amb mascareta, busos de protecció química, bates quirúrgiques, guants i calçat de seguretat específic per tot arreu”, expressen des d’Avança. De fet, a diferència d’altres col·lectius, l’empresa recalca que “estem coberts perfectament quant a proteccions i seguretat. No hem tingut cap tensió d’aquest material”.
A més, tenint en compte que “hi ha molta més activitat a l’hospital”, l’empresa assenyala que “hi ha molt més consum de tot tipus de productes” i, conseqüentment, “s’està netejant molt més sovint”. Com en el cas dels EPI, els productes desinfectants que s’estan emprant també han passat la validació del ministeri i compten amb la corresponent certificació mediambiental. “S’està netejant a fons totes les zones amb 20 mil·lilitres de lleixiu per litre d’aigua”, a banda de tots els altres desinfectants que s’apliquen en “tots els elements que puguin contaminar com taules, taulells o teclats”, descriuen des de la companyia.
En total, són uns 70 empleats que treballen als diferents departaments del SAAS, incloses les àrees més crítiques com poden ser els quiròfans o l’UCI. Per aquest motiu, “els nostres protocols són els mateixos que per als professionals de la salut”. Prova d’això és que també s’han diagnosticat casos positius entre el personal que han obligat part de la plantilla a romandre confinada a casa. “La major part de vegades són treballadors invisibles. És un sector que d’alguna forma passa molt desapercebut però després d’aquesta crisi hi haurà un abans i un després. Pel salari que cobren estan donant el màxim de si mateixos”, exposen des d’Avança. En altres paraules, “són els proveïdors d’higiene que permeten que els professionals sanitaris puguin dur a terme les seves funcions sense posar en risc la seva salut”.
A banda, l’empresa també opera amb altres clients privats que han sol·licitat els seus serveis. Un d’aquests exemples és Caldea, on s’ha procedit a fer “una desinfecció de xoc”, és a dir, una tasca de prevenció per evitar que un espai tan sensible com les aigües termolúdiques puguin impregnar-se de partícules vinculades amb la Covid-19.