Jover obre la porta als 'coronabons' per finançar les noves mesures

El reglament per pagar les nòmines de qui es queda a casa pels nens és imminent

Jover obre la porta als 'coronabons' per finançar les noves mesuresSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La creació i emissió de coronabons per tal de finançar les noves mesures que emprendrà pròximament Govern és una de les principals opcions que hi ha ara mateix sobre la taula. Així ho va explicar el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d’ahir, en què va explicar que l’executiu havia renovat un total de 125 milions d’euros de deute a dos anys a un 0,75% d’interès, i que havien rebut propostes per valor de 180. “Aquests resultats demostren que és una bona opció de cara a finançar el segon paquet de mesures que estem preparant.” A més a més, Jover va recalcar que “normalment Andorra Telecom és compradora de deute públic, però en aquesta ocasió vam decidir no comprar-ne per tal de tenir el màxim de liquiditat”. Pel que fa als compradors, el ministre de Finances va destacar que “el 55% són particulars, que suposa que el nostre deute es diversifica”.

No obstant això, el ministre portaveu no va voler tancar cap porta i va tornar a parlar que l’executiu estava treballant en un escenari en què els finançaments podien venir de diferents fons, i no únicament per l’emissió de noves partides de deute públic. Així doncs, Jover va dir que “ja hem explicat que també estem treballant amb el BCE, l’FMI, el Banc de Desenvolupament o amb els estats veïns per si fes falta. Hem d’acabar de decidir”. El ministre també va manifestar que en aquest segon paquet de mesures “hi ha un pensament per als autònoms”. Del fons solidari va afirmar que ja s’havien rebut 1,5 milions d’euros i 23.000 SMS.

El cost de la crisi

Una altra de les consideracions que va fer Jover va ser fer una aproximació del cost de la crisi del coronavirus a les arques estatals. Així doncs, segons el ministre de Finances, “tenint en compte un tancament de l’activitat econòmica de dos mesos, la xifra pot ser de prop de 45 milions d’euros”. Aquest càlcul surt tant del que l’executiu deixarà d’ingressar per l’aturada de l’activitat econòmica com per les partides extraordinàries que ha hagut de gastar durant les darreres setmanes en la compra de material sanitari. Tanmateix, Jover va recordar que “estem davant d’una crisi sanitària que és evolutiva” i que les xifres poden variar.

Pel que fa al reglament que ha de desenvolupar una part de la Llei òmnibus, com és el pagament de salaris de persones que s’han hagut de quedar a casa per cuidar nens menors de 14 anys, o persones grans que es troben en situació de dependència, el ministre portaveu va manifestar que “estem en la fase final de la seva elaboració, i els dies vinents l’aprovarem a Govern i el publicarem per tal que es pugui aplicar”. Jover també va recordar que Govern tenia un registre obert per a les persones que perdin la feina arran de la Covid-19, però va dir que la majora d’acomiadaments que s’han donat “són fruit de l’estacionalitat de l’economia, però s’han avançat”·

S'AMPLIA L'APLICACIÓ CONTRA L'ASSETJAMENT

Una de les mesures empreses pel ministeri d’Educació va ser la potenciació de l’aplicació B-Resol, destinada a lluitar contra l’assetjament escolar. En aquest sentit, Jover va dir que “mentre duri el confinament no només continuarà estant activa, sinó que n’hem ampliat l’ús per si hi ha nens o joves que pateixen situacions d’assetjament o no desitjades estant a casa”. L’equip tècnic que hi haurà atenent les demandes anònimes que arriben a través de l’app serà de tres tècnics en educació social, un inspector d’Ensenyament i també psicòlegs voluntaris, ja que el col·legi dona ple suport a aquesta iniciativa que vol lluitar contra el bullying.

S'ADJUDIQUEN DOS MILIONS EN AJUDES A L'HABITATGE

El Govern va confirmar ahir que ja s’han adjudicat dos milions d’euros en ajudes a l’habitatge. Ho va fer el ministre Jover durant la roda de premsa en la qual va xifrar el total de demandes estimades. Així doncs, d’un total de 1.454 peticions l’executiu n’ha resolt de manera positiva 1.072. A més a més, una altra de les novetats entorn a aquestes ajudes és que un cop resolta favorablement la petició i mentre duri la crisi de la Covid-19, el Govern no demanarà més informació als beneficiaris, com els rebuts, una pràctica que fins ara sí que succeïa. Aquesta modificació pretén agilitzar al màxim les ajudes, durant un període en què poden ser més necessàries que mai, arran de l’aturada de l’economia, ja que encara no se li veu el final.

tracking