Pandèmia mundial
Andorra suma 26 víctimes
Una persona que va morir a casa dimarts ha estat confirmada com afectat amb un balanç global de 601 casos
El ministre de Salut ha informat que una persona de 89 anys que va morir dimarts passat a casa s'afegeix als òbits per coronavirus en donar positiu la prova que se li va realitzar, el que representa un total de 26 defuncions per la pandèmia mundial. L'actualització de les dades de Divendres Sant acumula 601 pacients diagnosticats amb la Covid-19 dels quals 71 ja s'han recuperat i a l'UCI hi ha 16 malalts, 13 amb suport de respirador. Joan Martínez Benazet ha explicat que hi ha hagut un ingrés a cures intensives en les últimes hores d'una pacient que necessita ventilació mecànica però que tot i així es detecta que "estem en un moment d'afebliment de l'epidèmia perquè estan donant resultat les mesures de confinament".
El nombre d'afectats entre els professionals sanitaris baixa a 82, es manté en 17 el dels integrants de cossos especials i a El Cedre hi ha 48 persones afectades pel SARS-CoV-2, de les quals 19 són residents provinents de Salita i nou són convalescents que ha sortit de l'hospital, on s'han donat set altes en les últimes hores, i queden 24 afectats a planta.
El ministre ha destacat que el SAAS disposa ja de 32 respiradors, l'últim per la donació de dues famílies, i que amb els cinc que s'han de rebre properament hi haurà prop de 40 aparells que suposen "una capacitat impensable" i ha indicat que com que no es necessiten tots es posaran en ús els més nous i es deixaran en reserva els més antics que s'havien recuperat la setmana passada i que funcionen perfectament. Martínez Benazet ha reiterat que és bo "tenir dispositius sanitaris molt forts" per donar resposta a les necessitats que puguin sorgir i ha comentat que les xifres de baixa letalitat que registra Andorra, poc menys de 4, són possibles perquè no s'han arribat a col·lapsar els recursos ja que això incrementa el nombre de defuncions perquè no es pot atendre com caldria a tots els infectats i ha indicat que el nivell se situa molt lluny dels més elevats d'Europa, per sobre del 12% que tenen Itàlia i el Regne Unit. Alhora ha apuntat que les dades definitives per comparar el que ha succeït a cada país no es podran estudiar fins que no es conegui el total d'infectats i morts quan acabi l'epidèmia.
El titular de Salut ha incidit que aquesta ràtio de letalitat, que resulta de comparar el nombre de casos diagnosticats amb el de difunts, mostra que el sistema sanitari "ha sigut suficientment robust per donar resposta" a l'epidèmia, tot i que ha manifestat que "sempre que hi ha una mort és un fracàs de la medicina". I ha recalcat que s'ha de tenir en compte que la base de població diagnosticada és més alta que en altres països i que s'ha aconseguit evitar la saturació dels recursos del SAAS i ha emfatitzat que això està directament lligat a la lluita col·lectiva que hi ha hagut per part de tota la població seguint les recomanacions de quedar-se a casa. El ministre ha recordat que inicialment al Principat la incidència de la infecció va ser "molt intensa" en poc temps pels casos de contagi que van arribar persones que havien viatjat a l'estranger i per contacte amb turistes i ha assegurat que "si el confinament s'hagués retardat uns dies haguéssim tingut col·lapse, falta de capacitat a l'UCI i més letalitat". I ha afegit que l'aposta pel tractament amb hidroxicloroquina "tenim la intuïció" que també ha influït en la disminució de les xifres de víctimes.
Martínez Benazet ha comentat que els sanitaris cubans s'han incorporan ja plenament a la feina després d'una formació en diferents serveis assistencials assignats especialment cures intensives i medicina interna però també als centres sociosanitaris i que des del SAAS l'han explicat que "estan donant molt bona resposta a les necessitats que tenim". El ministre ha destacat que estan fent la mateixa atenció que donen els professionals que ja treballaven al país perquè els procediments que s'apliquen "són punters i estan homologats".