Els economistes alerten que gran part de les empreses no resistiran l'abril
La degana del col·legi critica que els ERTO no es puguin fer fins a principi de maig
El Col·legi d’Economistes és clar: bona part del teixit empresarial no pot resistir més d’un mes pagant les nòmines sense la possibilitat que entrin ingressos. Així ho va afirmar en declaracions al Diari la degana del col·legi, Neus Cornella, tot remarcant que la suspensió temporal de treball hauria de ser efectiva ja aquest mes i no al maig com vol fer Govern. “Són necessàries mesures econòmiques més contundents que han d’afectar tot el teixit, tant el sector privat com el públic”, va indicar Cornella, per afegir que “la Llei òmnibus parla de dos mesos però mantenir aquest horitzó amb les mesures actuals és insostenible per a les empreses andorranes”.
La degana va exposar que els ERTO “ajudarien a flexibilitzar la despesa i farien que les empreses no tinguessin una càrrega tan important”. “Hem de ser capaços d’aplicar-los a final de mes perquè moltes empreses no podran continuar en aquesta situació”, va sentenciar. A més, va avançar que “els ERTO aniran més enllà del període de confinament, s’hauran de mantenir durant un temps”.
Altres mesures
Amb tot, va deixar clar que “serà una bona mesura però parcial”, i en aquest sentit va remarcar que caldrà acompanyar-los d’altres accions. “Cal suposar que hi haurà una pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors [amb els ERTO], per tant hi haurà una contracció del consum d’una manera significativa”, va afirmar, per justificar que “si hi ha mesures que parlen d’una reducció dels salaris és possible que s’hagin d’estudiar altres mesures que vinguin en el sentit d’ajustar també els lloguers dels particulars”.
Segons la degana del col·legi, la frenada de l’economia no tan sols durarà durant els mesos de confinament, sinó també després, especialment per la por que pugui tenir la població a un hipotètic nou contagi. “No ens afectarà només la pèrdua del poder adquisitiu que suposin els ERTO a les famílies, sinó també perquè segurament la crisi sanitària farà que durant un període de temps la gent tingui por a anar a segons quins espais on hi hagi molta gent.”
Cornella entén que Govern ha prioritzat els salaris dels treballadors amb el primer paquet de mesures que es va aprovar, especialment amb els crèdits tous, però assegura que només són una solució a curt termini. “Permeten a les empreses fer front a la situació de crisi que vivim i pagar les nòmines i altres compromisos com ara els proveïdors”, va explicar Cornella, tot reiterant, però, que “això no és suficient”. “Cal fer una reflexió més profunda i fer un ajustament dels salaris amb els ERTO”, va emfasitzar. En tot cas, Cornella es va mostrar confiada que Govern “flexibilitzarà el retorn dels crèdits tous en aquelles empreses que realment tenen una activitat i una capacitat per tirar endavant”.
Des del Col·legi d’Economistes prefereixen no fer encara previsions sobre la pèrdua del PIB en espera de com poden afectar les noves mesures sobre el teixit empresarial, però sí que avancen que l’impacte serà important. Consideren que “aquesta crisi és pitjor que la del 2008, entre d’altres coses perquè afecta la salut de les persones”. En tot cas, Cornella va exposar que hi ha estudis que consideren que la crisi serà diferent perquè l’economia estava més forta en l’inici de la crisi que fa dotze anys, però en el cas d’Andorra dependrà molt de la recuperació que tinguin els països veïns. “No podem oblidar que la nostra economia està molt correlacionada amb el que passa als països veïns, per tant dependrà molt de la durada de l’aturada i de la represa dels nostres veïns per veure què passa amb la nostra economia”, va afirmar. En moments com aquests, va agregar, “és quan veiem la necessitat que el nostre país tingui acords amb institucions internacionals per poder tenir accés a línies de finançament”, i va assegurar que l’FMI “ens seria d’ajuda”.