Rebaixa proporcional del lloguer i el salari

El segon paquet de mesures preveu que l’arrendament es redueixi el mateix percentatge que el salari en cas de patir un ERTO

Rebaixa proporcional del lloguer i el salariFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors que estiguin afectats per un ERTO a partir de l’1 de maig i, per tant, que vegin com se’ls redueix un percentatge –encara per definir– el salari també tindran la mateixa reducció en el preu del lloguer. Aquesta és una de les mesures que s’inclouran en el nou paquet que està preparant el Govern juntament amb els grups parlamentaris de la majoria i que es preveu que s’aprovin dijous de la setmana que ve, fet que significa que entrarien en vigor a principi del mes de maig. Dit d’una altra manera, si per exemple finalment el salari del treballador que pateixi un ERTO es veu reduït un 20%, l’arrendament també es rebaixarà en el mateix percentatge. En el cas de les hipoteques el text preveurà una moratòria dels pagaments de la part corresponent.

Una de les propostes que hi havia sobre la taula era fer aquesta reducció tenint en compte la renda del nucli familiar, per tal d’evitar desajustos en cas que la persona afectada tingui un salari baix però la parella disposi de patrimoni o d’ingressos més importants. Partint de la dificultat d’obtenir aquesta informació i també de la premissa que el sector més afectat serà el del comerç i el turisme, en els quals els salaris acostumen a no ser alts, s’ha optat per una solució més senzilla. A falta que el text s’acabi de tancar aquest cap de setmana tot apunta que l’executiu optarà per la mateixa rebaixa dels lloguers per a tothom.

Renda variable per a autònoms

Com ja va avançar aquest rotatiu, el text també preveu una ajuda per als autònoms que els permeti superar aquests moments d’incertesa per la falta d’activitat econòmica. En un inici s’havia posat sobre la taula la possibilitat que els treballadors per compte propi rebessin un subsidi fix que el PS proposava que fos de 1.300 euros. Ara per ara, però, l’executiu treballa perquè aquesta renda sigui variable segons la situació de cada autònom. És a dir, que es tinguin en compte una sèrie de paràmetres per determinar la quantitat a percebre. Entre d’altres ítems, es tindrà en compte el que han cotitzat, la baixada d’ingressos que els ha suposat la crisi per la Covid-19, així com la viabilitat de l’empresa per tal d’evitar que autònoms que ja tenien problemes abans del coronavirus es puguin beneficiar de les ajudes específiques per a la crisi.

En el mateix paquet de mesures s’inclourà la regulació dels ERTO, dels quals queda per definir el percentatge que assumeix el treballador i, per tant, la quantitat de salari a la qual renuncia i la part que pagarà l’empresa i d’aquella que es farà càrrec el Govern. Les xifres seran el darrer que es decidirà entre l’executiu i els grups que li donen suport, ja que Xavier Espot vol intentar pactar els percentatges també amb el PS i terceravia. De moment, de percentatges se n’han posat diferents sobre la taula i s’ha fet esment al model portuguès, en què cada part aporta un terç de l’equació. Algunes fonts apunten, però, que finalment la part que assumirà el Govern serà més elevada, amb la voluntat de treure pressió tant a l’empresari com al treballador.

El que sí que és clar de moment és que els percentatges variaran segons si es cobra entre el salari mínim i el salari mitjà, o entre el salari mitjà i el doble d’aquest, i que es marcarà un topall per a les remuneracions més elevades. Dit d’una altra manera, la retallada per l’ERTO dependrà de la nòmina de cada treballador. També queda clar l’inici i la durada. Es podran demanar a partir de l’1 de maig i fins a mig any després que el Govern decreti la finalització de la crisi, i mai més enllà del 31 de desembre.

ES DESCARTA LA JUBILACIÓ FORÇOSA

La CEA havia demanat al Govern que les empreses poguessin forçar la jubilació d’aquells treballadors majors de 65 anys per tal que les empreses poguessin alleugerir les seves plantilles i tenint en compte que aquestes persones ja cobren una pensió. Finalment, però, l’executiu ha descartat aquesta mesura. En canvi, el Govern sí que hauria vist amb bons ulls la demanda perquè els ERTO siguin compatibles amb l’exempció del 15,5% corresponent a la part de la cotització dels assalariats a la qual fa front la patronal.

tracking